Як правильно читати етикетки на косметиці. Частина 1

27 червня 2021

Є офіційний міжнародний стандарт (INCI), згідно з яким виробники косметичних засобів розміщають інформацію про продукт на етикетках.

ЯК УЛАШТОВАНІ ЕТИКЕТКИ

Є офіційний міжнародний стандарт (INCI), згідно з яким виробники косметичних засобів розміщають інформацію про продукт на етикетках. За правилами, при описі складу всі інгредієнти перелічуються відповідно кількості: від більшого до меншого. Коли в складі крему першим компонентом написана вода, то, виходить, її в засобі найбільше. Тому якщо ви почули в рекламі про корисну гіалуронову кислоту або чудотворну кокосову воду, які входять до складу того або іншого косметичного засобу, то гляньте на його етикетку. Ці компоненти зазначені в самому кінці? Тоді, найімовірніше, потрібного ефекту ви навряд чи дочекаєтеся. Якщо ж вони входять у першу п’ятірку інгредієнтів, реклама не обдурила.

«Щоб розуміти, чи підійде вам той або інший продукт, потрібно навчитися читати склад і дивитися строк придатності. Я б не стала довіряти всім популярним маркам. Дуже часто в складах і масс-маркет кремів, і люксової косметики, і аптечних засобів я зустрічаю критичні інгредієнти (диметикон, сульфати, фталати). Вони відверто шкодять шкірі,створюючи первинну видимість роботи із проблемою – зморшки розгладжуються, прищики проходять, але ці засоби несуть реальну небезпеку в перспективі», - говорить експерт-дерматокосметолог.

Загальноприйняті назви екстрактів і олій вказуються на латиниці згідно зі стандартом.

Запам’ятати їх непросто, тому іноді виробники поруч із латинською назвою приводять у дужках його розшифрування. Читаючи етикетку, потрібно розуміти, що в ній вказуються лише назви інгредієнтів. З етикетки ви не зможете довідатися про їхню якість і про деталі їх виробництва. До того ж, існує кілька видів того самого масла або екстракту. Приміром, буває більше 50 видів масла ши, ще його називають каріте, однак на коробці з косметичним засобом усі види вказуються однаково — Shea Butter.

Звичайно в самому кінці списку інгредієнтів вказуються консерванти й ароматизатори. Ненатуральні ароматизатори позначають на впакуванні словом Parfum.

ШКІДЛИВІ РЕЧОВИНИ

Propylene Glycol.

Пропіленгліколь активно застосовується в промисловості. Його використовують як антифриз або гальмову рідину. Виробники косметики заміняють пропіленгліколем натуральні зволожувачі. Він здатний на короткий час зробити шкіру гладенькою. Відбувається це за рахунок того, що жири, які виділяються шкірою, зв’язуються, а рідина, яка є на поверхні ділянки тіла, витісняється. Цей компонент виробники додають, бажаючи знизити витрати, адже пропіленгліколь набагато дешевше гліцерину.

Sodium Lauryl Sulfate.

Лауретсульфат натрію можна знайти в складі шампунів, гелів для душу й зубної пасти. Він дозволяє одержувати пінку й робить сам продукт більш густим. Також лаурілсульфат рятує шкіру від жиру й забирає необхідну вологу. Ця речовина може викликати почервоніння й сверблячку.

«Засоби, що вимагають змивання (продукти для демакіяжу, умивання) проводять на шкірі занадто мало часу, щоб завдати шкоди. Виключення становлять продукти із сульфатами (лауріл сульфат і похідні). Тут важливо, щоб у складі були кислоти: фруктова, молочна, гліколева. Такі засоби очищають, рятують від висипань сітки з дрібних зморшок. Продукти для тіла, навпаки, повинні бути максимально безпечними. Адже вони залишаються на шкірі весь день. У складі таких продуктів не повинно бути мінерального масла, парабенів, дериватів PEG», — пояснює експерт.

DEA і TEA.

Діетаноламін і тріетаноламін викликають роздратування слизової. Виробники використовують ці речовини як розчинники, піноутворюючих агентів і емульгаторів. Діетаноламін часто зустрічається в складі дешевих шампунів і гелів для душу.

Фталати.

Ефіри фталевої кислоти використовуються при створенні різних ПВХ-виробів. Ці речовини необхідні для виробництва фарб і гуми. Також фталати нерідко можна зустріти в декоративній косметиці, в антиперспирантах, кремах і туалетній воді. У Євросоюзі фталати заборонені, вважається, що вони викликають безплідність і порушують функціонування ендокринної системи.

«Також варто уникати силіконів. Вони створюють не тільки приємну гладку текстуру продукту, але й плівку на поверхні шкіри. Вона заважає проникненню інших, більш корисних компонентів, викликає зневоднення й забиває пори. Я дуже прошу, якщо бачите в складі слова, що кінчаються на «-cone», «-conol» або «-siloxane», то ставте баночку на полицю й ідіть», — застерігає дерматокосметолог.

Dimethicone.

Диметікон відповідає за «ефект гладкості», дозволяючи косметичному засобу м’яко й рівно усмоктуватися в шкіру. Диметікон не зустріти в органічній косметиці, тому що він не розкладається навколишнім середовищем.

«Навіть у дорогих марках можна зустріти шкідливі інгредієнти. Приміром, у кремі для рук CHANEL диметікон стоїть на четвертому місці. Це один з найдешевших силіконів, він просто обволікає шкіру нічим її не підживлює. Його не так просто змити водою. Його часто додають у шампуні, які позиціонуються як два в одному — шампунь і бальзам», — відзначає анонімний бьюті-блогер.

Butylparaben, Propylparaben, Methylparaben.

Парабени — своєрідний косметичний консервант. Захищає від появи й розвитку бактерій, а також збільшує строк зберігання косметичних продуктів. Їх відносять до шкідливих речовин, але на ділі їх негативний вплив не доведений. Є думка, що парабени здатні викликати рак. Ця тема стала актуальною після того, як в 2004 році вчені вивчали рівень концентрації парабенів у ракових пухлинах грудей. Фахівці дійсно довели, що в пухлинах є парабени, але не змогли з’ясувати справжні причини їх появи. Однак одного дослідження вистачило, щоб на полках у магазинах косметики з’явилися баночки з написами «без парабенів». І це при тому, що жоден учений не затверджував, що саме парабени викликають рак.

«Парабени колись були знайдені в лохині, потім їх навчилися одержувати хімічним шляхом. Ці речовини проникають у кровоносне русло, провокують пігментацію, мають невелику естрогенну (гормоноподібну) дію», — пояснює дерматокосметолог.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 1516 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс