Як вибрати червону рибу

24 січня 2013

На жаль, за словами експерта Андрія Бабаєва, сучасна риба на прилавках - не зовсім риба, її можна порівняти з куркою-бройлером - риб ростять на стимуляторах росту (у природних умовах лосось розмірами 3-3,5 кг повинен рости 11 -12 років, але аквакультура творить дива і за 3 роки риба може вирости до 15 кг!) і дають корм, що надає їй гарний «товарний» колір, накачують хімікатами. Вживання такої риби може привести до харчових отруєнь і розладу шлунка! Тому, будьте уважними при покупці риби.

Найбільш популярна у нас червона риба - це сьомга, хоча назва «червона» має дуже мало спільного з самим кольором цього м'яса. Виявляється, колись червоною називалася біла і жовтувата риба сімейства осетрових - севрюга, стерлядь, осетер. На Кубані й дотепер білу осетрову рибу називають червоною, тому що раніше було прийнято називати червоним усе, що вважалося гарним, якісним, цінним, одним словом «кращим». Тому краща риба й одержала назву червона.

Є й інша думка: червоною ця риба називалася тому, що вона була у середній смузі Росії недешевою і продавалася у великих містах (Москва, Санкт-Петербург) тільки за червоні червінці.

А ще раніше вважалося (наприклад, про це писала «Книга про смачну і здорову їжу», 1939), що лососеві з м'ясом червоного кольору не є червоною рибою. Дивно, тим більше що в суспільній свідомості назавжди закріпилося, що червона риба - це саме делікатесні види риби із сімейства осетровиx.

Та риба, що продається сьогодні в магазинах частіше фарбована, запевняє експерт, і радить як у домашніх умовах перевірити - фарбована вона чи ні. Зробити це дуже просто - просто зробіть звичайний бутерброд з маслом і рибою і дайте йому постояти 10 хвилин. Якщо масло не офарбилося, то риба натуральна, а не фарбована. Якщо офарбилося - відправте такий бутерброд і всю рибу в урну.

ЯК ФАРБУЮТЬ РИБУ

Філе риби, якщо воно підпортилося, офарблюють звичайним харчовим барвником. Звичайне «м'ясо» червоної риби - неоднорідне, у ньому зустрічаються білі прожилки, у той час як у «фарбованого» воно рівномірно рожеве. Тому думка, що чим яскравіший «червоний» колір риби, тим вона якісніша, невірна!!! Однак виробники користуються цією поширеною думкою і продовжують офарблювати свій продукт. Не варто думати, що якщо рибу фарбують харчовими барвниками, ніякої шкоди не буде. Пам'ятайте - навіть харчові барвники можуть спровокувати захворювання печінки, нирок, викликати алергії.

Однак рибу офарблюють не тільки харчовими барвниками, на деяких фермах, де вирощують рибу, у корм додають спеціальні хімічні барвники.

Вплив на людину. Наслідки від вживання цієї добавки катастрофічні: втрата нічного зору, зміна кольору шкіри, підвищена чутливість до яскравих променів світла. Крім того, у деяких членів дослідної групи добровольців спостерігалася поява рецидивуючої кропивниці та навіть поразка сітчастої оболонки ока.

ЯК ШТУЧНО РОСТЯТЬ РИБУ

Найчастіше можна побачити, що у риби відсутні плавники. Це свідчить про те, що риба практично не плаває, вона знаходиться без руху. У тісних кошах на спеціальному кормі риба набирає по кілограму за тиждень. Її годують стимуляторами росту й антибіотиками, а щоб швидше товстішала, тримають у тісних кошах і не дають рухатися. Це риба, що навіть плавати не вміє.

Вплив на людину. Стимулятори росту впливають на гормональний фон, антибіотики впливають на нирки, печінку, серце, ШКТ.

Для збільшення ваги в рибу найчастіше впорскують поліфосфати. Поліфосфати - хімічні речовини, одержувані з ортофосфорної кислоти, притягують і втримують вологу.

Вплив на людину. У великих кількостях викликають у людини набряки і провокують хвороби серця. Оброблене таким чином філе, як правило, відрізняється штучним блиском. Будьте уважними, тому що при значній концентрації фосфатів з риби вимивається білок, внаслідок чого харчова цінність її знижується у 2-3 рази.

Пам'ятайте, якщо у риби маленькі плавники і яскраво-червоне м'ясо, значить, її годували барвниками і стимуляторами росту. Риба, що виросла на натуральних кормах, бліда та з довгими плавниками.

ЯК ПОВИННJ ВИГЛЯДАТИ М'ЯСО СПРАВЖНЬОЇ ЧЕРВОНОЇ РИБИ

У першу чергу, вона не повинна мати неприємного запаху. Повна відсутність якого-небудь запаху також є вагомим аргументом, щоб утриматися від покупки. Це означає, що риба була зіпсованою. Але продавці вимочують рибу у воді з лимонним соком і оцтом і позбуваються від тухлого запаху та слизу. Потім рибу ретельно промивають чистою водою і вона просто нічим не пахне.

Якщо риба ще не позбулася голів, загляньте їй в очі. Вони повинні бути світлими, без мутної плівки. Якщо у риби мутні, затягнуті плівкою, впалі очі, то така риба, швидше за все вже давно пилиться на прилавку.

У охолодженого лосося зябра повинні бути яскраво-червоного кольору, а у свіжомороженого блідо-рожевого кольору. Це найважливіша ознака свіжості будь-якої риби. Якщо ж зябра білі, сіруваті або зелені - таку рибу купувати не можна. Вона по суті розклалася.

Важливим показником якості риби є зовнішній вигляд її луски. Вона повинна бути досить яркою за кольором. Від світло сріблистої до темно-сірої. Такою вона й повинна залишатися, коли ви її купуєте. Слиз, що покриває луску зовні, не повинен збиратися грудками або неприємно пахнути. Інакше ця риба вже зіпсована.

На зрізі філе повинні бути видними більш світлі прожилки.

Попросіть продавця надавити пальцем на м'якоть риби - вона повинна бути досить пружною і швидко відновлювати форму.

Якщо риба продається у вакуумній упаковці.

Виробники рідко пишуть сьогодні, з якої частини риби взято філе. Однак саме ця інформація може допомогти зробити правильний вибір. Наприклад, найбільш ніжне та жирне м'ясо знаходиться ближче до голови, а от якщо шматочок риби жилавий з великою кількістю білих прожилок, значить він був відрізаний від хвоста, а це найменш смачна частина риби. У вакуумних упаковках продаються стейки, філе і нарізки. Стейк - це шматок риби з кісточкою. Коштує він дешевше чим філе, але з ним доведеться повозитися, прибираючи всі прожилки і кістяк риби. При виборі стейка злегка надавіть на нього пальцями, якщо кісточки відходять від м'яса, значить риба несвіжа. Звертайте увагу на зрізи. Вони не повинні бути рваними. Якісне філе повинно бути пружним. Якщо ж воно не таке, то ви ризикуєте купити рибу, що погано просолена, або під час фасування була вже з «душком».

На що звернути увагу при виборі нарізки?

Нарізку краще взагалі не брати. Як правило туди йде риба низького сорту, по суті обрізки. Ця риба ні за смаковим якостям ні за складом не корисна. У неї обов'язково додають консервант - бензойну кислоту! Яка може спровокувати розвиток алергії, астми та навіть раку.

Важливо! Купуйте рибу тільки у перевірених місцях. Не соромтеся запитувати продавця про наявність супровідних документів на товар: сертифікатів якості і т.п.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 11488 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс