Від розтріскувань кори допоможуть порізи

2 січня 2013

Кора у кісточкових культур, і особливо у черешні, тріскається частіше, ніж у яблунь або груш. І причина тут – в особливості росту клітин штамбів. Справа в тому що деревина у кісточкових росте швидше, ніж кора. І в результаті вона буде регулярно тріскатися, оголюючи рани, що довго не гояться.

Звичайні засоби захисту кори, типу побілки вапняним молоком або замазки глиною, - не допомагають. Та й ґрунтові води тут ні при чому. Глибина їхнього залягання не має ніякого відношення до поздовжніх тріщин кори, якщо «тріскотять» сливи, вишні та черешні, а яблуні та груші - ні.

Щоб запобігти подібне, потрібно застосувати гарненько підзабутий спосіб догляду за садом - боронування штамбів і стовбурів кістякових гілок. Починають ці процедури з чотирьох-шести років. І корисними вони будуть не тільки кісточковим, але й зернятковим культурам.

Найкращий час для боронування: кінець квітня - початок травня. Знадобиться тільки гострий ніж. Ним роблять поздовжні борозни. Причому вони повинні бути не суцільними, а пунктирними. Довжина борозни 15-20 см, потім 2-3 см проміжок. Коли вся довжина стовбура буде пропунктиреною, відступаємо від першої борозни 5-8 см і робимо точно так само другу. І так по всьому діаметрі стовбура.

Протипоказань у боронування немає. Потрібно лише намагатися прорізати кору, не ушкодивши деревину. Різані рани легко заростають. І кора не лопається, гілки та стовбури швидко товщають. Бороновані дерева швидше ростуть і краще плодоносять. Плоди у них є помітно крупнішими, більшого розміру буде навіть листя.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9284 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс