Красуня аронія, або чорноплідна горобина

12 грудня 2012

Дуже хочеться нагадати садівникам-аматорам про чорноплідну горобину. Аронія - дуже невибаглива у вирощуванні та дуже корисна у вживанні рослина. Почнемо з вирощування.

Аронія являє собою чагарник, що досягає у висоту 3 метри і в діаметрі до 2 метрів. У дорослої рослини в одному кущі може налічуватися до 50 пагонів, за умови якщо їх не вирізують.

До родючості ґрунту вона маловимоглива. Віддає перевагу добре освітленим місцям, і при посадці у притінку рослина сильно витягується у висоту та починає плодоносити пізніше і у меншій кількості.

«Чорноплідка», як називають аронію в народі, рослина зимостійка, стійка до шкідників і хвороб, досить легко переносить періоди посухи. Розмножується кореневою поросллю. Пересадження переносить дуже легко, починаючи плодоносити вже на другий, рідше третій рік. Висаджувати її можна і навесні (кінець квітня - початок травня) і восени (друга половина вересня - початок жовтня).

Якщо ви вирішили посадити кілька кущів горобини (у якості живої огорожі), то залишайте між ними відстань 2-2,5 метри, щоб кущі не затінювали один одного. Особливих секретів у посадці аронії немає. Викопують яму розміром 50 х 60 см. Змішують ґрунт з ями з одним відром будь-якого органічного добрива (гній, компост), одним відром торфу, додають 3-4 ложки калійно-фосфорних мінеральних добрив.

Якщо ви придбали саджанці з закритою кореневою системою (у горщиках, пляшках або пакетах із ґрунтом), то їх можна висадити у суху ґрунтову суміш і рясно полити.

Якщо саджанці з відкритою кореневою системою, то бажано у посадковій ямі зробити «бовтанку» (ґрунтова суміш у посадковій ямі розводиться водою до стану сметани).

Після посадки весь догляд полягає у періодичних поливах і підживленнях рослин. Пам'ятайте, що у перший рік життя саджанцям не бажані літні підживлення, їм досить тих елементів, які закладені у посадкову яму. Якщо ваші посадки добре прижилися та розвивалися протягом вегетаційного періоду, то восени потрібно зробити підживлення калійно-фосфорним добривом, для живлення кореневої системи і закладення квіткових бруньок. А коли чагарники прокинуться навесні, то виконайте весь комплекс підживлень. Перше, після розпускання листя повним NPK-добривом (азотно-фосфорно-калійне добриво), друге - на початку цвітіння - органічним добривом з додаванням калійного мінерального добрива і третє - після знімання ягід - мінеральними калійно-фосфорними добривами.

Пам'ятайте, що при вирощуванні чорноплідки на ділянці потрібно вчасно видаляти кореневу поросль, тому що вона займе багато місця і при цьому знизиться якість і кількість плодів. Проріджуючи кущі аронії, залишайте кілька сильних пагонів різного віку, і тоді ви зможете отримувати врожай щороку. Уникнути цієї досить трудомісткої роботи можна, якщо прищепити аронію до звичайної горобини. При цьому у саджанця горобини на висоті близько 1 м зрізується стебло і на нього прищеплюють кілька пагонів аронії. При цьому виходить чудове деревце, що має пишну крону і, найголовніше, позбавлене кореневої порослі.

Чим же гарна чорноплідна горобина на ділянці? Крім того, що ця рослина дуже декоративна весь вегетаційний період і може вирощуватися і у групах, і як солітер, вона застосовується як фонова рослина або як жива огорожа. Плоди аронії мають велику кількість корисних властивостей. Маючи округлу форму, чорне з сизим нальотом забарвлення і терпкий, в'язкий солодко-кислий смак, у своєму складі вони містять аскорбінову, яблучну, фолієву кислоти, пектинові речовини, цукор, каротин, вітамін Р та мікроелементи (залізо, марганець, йод).

У різному вигляді ягоди аронії застосовуються при лікуванні таких захворювань, як цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, гастрит зі зниженою кислотністю, ревматизм та ін. Сік плодів знижує емоційну неврівноваженість, а вживання в їжу ягід знижує кількість холестерину в крові. Протерта з цукром чорноплідка має капілярозміцнювальну і протисклеротичну дію. А крім того, це ще й смачно! І звичайно дуже широко можна використовувати плоди аронії в кулінарії для готування джемів, желе, соків, компотів і кондитерських виробів.

Якщо у вас немає можливості приготувати з плодів різну смакоту, то їх можна зберегти в сушеному або замороженому вигляді і використовувати взимку для готування компотів або відварів, з додаванням плодів шипшини, глоду або будь-яких інших сухофруктів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8158 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс