Готуємо врожай картоплі з осені

7 листопада 2012

Всіма улюблена картопля є світлолюбною рослиною і при посадці в тінь дає дрібні бульби, починаючи рости в бадилля. Крім цього, не всі попередники для неї підходять. Помідори, баклажани і перець вражаються тими ж хворобами, що й картопля. Тому її вирощують після огірків, капусти, зелені, буряків та цибулі. У найгіршому разі, підвищити внесення органічних добрив у два рази - і можна саджати другий рік на тому самому місці.

Готувати врожай картоплі треба з осені. Для цього під перекопку закуповують необхідні добрива. На кислих ґрунтах включають ще й вапно. Адже після вапнування бульби менше вражаються паршою. Якби не вона, то картопля з легкістю б переносила підвищену кислотність. Для її нейтралізації на кислих ґрунтах знадобиться 10-15 кг вапна на сотку.

Удобрювати картопляну ділянку можна тільки перепрілим гноєм. Свіжий протипоказаний. Після нього бульби стають несмачними та водянистими, а посадки хворіють фітофторозом і паршою. Доповнюють органіку мінеральні добрива: суперфосфат 3-5 кг на сотку і хлористий калій 2-3 кг.

Взагалі картопля погано переносить хлор, але восени вносити хлористий калій можна. За зиму хлор вивітриться і залишиться тільки корисна частина добрива. На важких глинистих ґрунтах дуже корисним є піскування. Це коли на кожний метр під перекопку вносять по кілька відер піску. Картопля - великий любитель пухких ґрунтів, і на глині дуже важко одержати високі врожаї, одні тільки добрива у цьому не допоможуть.

Пісок же робить ґрунт пухким та повітропроникним. Якщо піску мало, то його вносять тільки в лунки - по 1/3-1/2 відра. Так само можна вчинити і з мінеральними добривами. При ямковому внесенні їхню кількість можна зменшити у два рази, а збільшення врожаю буде майже таким же.

Відразу після збирання попередника і рівномірного розсипання по ґрунту добрив ділянку перекопують на глибину 22-25 см. Навесні перекопку повторюють, але вже на 5 см дрібніше, ніж восени, щоб не вивернути насіння бур'янів знову на поверхню ґрунту.

Можна всю цю роботу зробити і відразу восени. Ось тільки тоді недобір врожаю складе 20-30 кг бульб з сотки.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5871 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс