Декоративний гарбуз: користь чи краса?

20 лютого 2013

У природі існує дуже багато різних гарбузів - з горбистою, ребристою або гладкою шкірочкою; двоколірні, строкаті, смугасті; зелені, сірі, білі, червоні, жовтогарячі, жовті; короноподібні, пляшкові, чалмовидні, грушоподібні, витягнуті, приплющені та круглі.

КОРИСТЬ ЧИ КРАСА?

Усі, хто приймає рішення вирощувати гарбузові культури, колись стане перед таким вибором. Дійсно, відмінно знайомі нам гарбузи декоративні гірчать і для їжі не використовуються. Хоча є пара екзотичних способів прикрасити і тарілку, і сад.

Декоративні гарбузи їстівні лише в незрілому юному віці. Пізніше, коли огрубіє кірка та дозріває насіння, у цих ягодах їсти просто нема чого.

Декоративний неїстівний гарбуз буває плетистим і кущовим. Для озеленення альтанок і веранд підходять кучеряві види гарбузів, оскільки він дуже швидко розростається по шпалерам.

А НЕ ДЕКОРАТИВНІ ГАРБУЗИ ІСНУЮТЬ?

Схоже, що таких у цьому величезному сімействі просто не вийде знайти. Хіба прикрасою кухні не зможуть служити столові гарбузи, будь це «Волзький сірий» або «Стофунтовий»? І чим погані кабачки, цукіні та патисони, які по суті питання також є жорсткокорими гарбузами.

У цього овочу до того ж є одна особливість: спробуйте висадити на одній грядці різні сорти патисонів, кабачків і гарбузів, і, збираючи плоди, ви будете здивовані їхніми формами і забарвленням, оскільки у рослин одного виду є властивість перезапилюватися. Сімейство гарбузових рослин є просто невичерпним на видозміни і завжди готове підносити нам нові та нові сюрпризи.

А якщо розпочати мову про великоплідні (чалмовидні) гарбузи, які рука просто не піднімається відправити на сковороду, бородавчасту момордику, загадкову чайоте, пляшкову лагенарію та змієподібну трихозанту, то відразу можна зрозуміти, що тема декоративних гарбузів просто невичерпна.

Вирощування декоративних гарбузів нічим не відрізняється від вирощування звичайних. Декоративний гарбуз має потребу в добре дренованому, пухкому ґрунті з нейтральною реакцією та великим вмістом гумусу. Вирощування здійснюють за допомогою розсади або посівом у грунт на початку червня. Гарбуз для повноцінного розвитку необхідно вчасно поливати та підживлювати кожні 20 днів. При сильній густоті сходів необхідно трохи вирізати бічні пагони і тоді у рослин покращиться освітлення.

Розміщувати гарбуз необхідно так, щоб у рослини була можливість «виявити себе». Альтанки, шпалери та паркани добре заплітаються плетистими гарбузами, також вони відмінно стеляться уздовж доріжок, бордюрів і газонів. У них гарні не лише плоди (порядку 40 гарбузів невеликих розмірів може утворюватися на одній рослині), але й жовті великі квіти, і велике листя.

Декоративні форми плетистих гарбузів немає необхідності формувати й обрізати. Тільки зрідка видаляти листя, яке закриває квітки. Кущові форми висаджують у діжках, квітниках і на газонах.

Збір плодів декоративного гарбуза відбувається до настання заморозків, а сушіння виконують у теплому приміщенні. Як тільки плоди здеревіють, можна з них робити вази, коробочки, сільнички або використовувати у фітокомпозиціях.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9902 Подобається: 8 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс