Форзиція - сонячний чагарник

13 лютого 2013

У звичайної  їстівної маслини є гарна декоративна родичка. Форзиція (або форсайтія) - листопадний чагарник розцвітає золотом, тільки-но зійде сніг, квітує майже місяць, і тільки після цього на ній розпускається гарне зелене листя. До кінця літа воно стає яскраво-жовтим і ще довго, до глибокої осені радує своєю привабливістю. За золотаві квітки цю рослину називають сонячним чагарником.

У природі існує всього шість видів форзиції. Частіше інших вирощують форзицію овальну, але є так само форзиція європейська, форзиція Джиральда, форзиція середня, форзиція звисаюча, форзиція зелена. Чагарники виростають висотою до 2-4 метрів.

Батьківщина цієї рослини Південна Європа і Китай, тому всі види форзиції досить теплолюбні, засухостійкі, віддають перевагу сонячним і захищеним від вітру місцям.

ПОСАДКА

При виборі місця віддавайте перевагу теплому, захищеному від вітру, сонячному куточку. Висаджуйте у свіжий, родючий (удобрений) ґрунт.

Не бажано висаджувати рослину поблизу водойми, тому що форзиція не дуже любить надмірне постійне зволоження.

Якщо висаджується група рослин, відстань між ними повинна становити від 1 до 3 м, все залежить від виду та форми куща. Глибина посадкової ями 50-70 см, ширина 50 х 50 см.

Пересаджувати і висаджувати форзицію краще восени, поки не наступили заморозки.

Якщо ґрунт має кислу структуру, при посадці потрібно провапнувати його гашеним вапном або деревним попелом. У посадкову яму варто заздалегідь укласти ґрунтову суміш з листяної землі, піску та перегною в співвідношенні (1:2:1). На дно покласти дренаж з битої цегли шаром 20 см, зверху пісок шаром 5-8 см.

ДОГЛЯД

Якщо рослина утеплена на зиму, то надто важливо вчасно зняти вкриття навесні, щоб кущі заквітували, але перед цвітінням не вимерзли квіткові бруньки.

Ранньою весною рослину варто підживити, для цього навколо рослини розкласти товстим шаром перепрілий гній. До початку цвітіння під кущ можна внести 60-70 г комплексного мінерального добрива.

Наприкінці літа, щоб забезпечити визрівання пагонів і підвищити морозовитривалість, потрібно рослини підживити фосфорно-калійним добривом. Підживлення добре сполучати з розпушуванням.

При частих опадах рослина в поливі не має потреби. А ось у спекотне та сухе літо в міру висихання ґрунту потрібен полив.

РОЗМНОЖЕННЯ

Розмножується форзиція зеленими та здеревілими живцями, рідко насінням. Найбільш ефективний спосіб – зелене живцювання.

Живці потрібно нарізати в червні, висадити в землю, тримати під плівкою при високій вологості повітря та температурі +22..25° С – таким чином вкорінюються практично всі живці.

ОБРІЗКА

Навесні обмерзлі та сухі старі пагони варто видалити. При омолодженні старої форзиції гілки необхідно обрізати на пень, чагарник швидко відрощує та відновлює крону. Це дає можливість фігурної стрижки для додання кущам різних цікавих форм. Однак, при частому обстриганні, на кущі відростає багато тонких пагонів, і рослина може перестати рясно квітувати.

ПІДГОТОВКА ДО ЗИМИ

До зими чагарник потрібно правильно підготувати: пригнути гілки до землі та надійно вкрити сухим листям і лапником. Робити це просто необхідно, тому що в суворі зими вони підмерзають. Це нетрудомістка робота, зате весняне цвітіння буде забезпеченим.

РОЗМІЩЕННЯ

Форзицією зазвичай зневажають, заощаджуючи площу для саду та городу. Тим часом, ця декоративна рослина чудово прикрасить навіть маленьку ділянку, якщо посадити її біля входу в будинок, біля забору або в палісаднику.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 12964 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс