Як приймати сонячні ванни з користю

19 червня 2013

«Сонце, повітря та вода - наші кращі друзі». Хто з нас з дитинства не пам'ятає цю народну мудрість? А хто не мріє довгими зимовими вечорами, щоб скоріше наступило літо? Хто не підганяє подумки час з однією тільки метою, щоб скоріше прийшло справжнє тепло з чудовими пляжами, роздоллям зелених лугів, співом птахів і, звичайно ж, ласкавим сонечком? Відповідь на ці питання відома. Але чи завжди багато сонця до добра, на здоров'я, на щастя?

Говорять, легка золотава засмага - не просто красиво, але й дуже корисно для здоров'я. А ще під впливом ультрафіолетових променів в організмі виробляється гормон серотонін, що проганяє нудьгу та дарує нам прекрасний настрій. Як ж розумно розпорядиться цим природним дивом? Щоб отримати відповіді на всі ці питання ми звернулися до лікаря-гігієніста кандидата медичних наук Володимира Васильовича Дерпака.

- Геліотерапія - це вплив сонячними променями на організм людини в лікувальних і профілактичних цілях. Це один з найбільш доступних видів лікування. Сонячне світло формує навколишнє середовище, необхідне для нашого існування. Воно створює кисень і вуглекислий газ, підтримує температуру й вологість на рівні, необхідному для життя. Сонячне світло є тим джерелом, що живить наш організм і постачає його енергією. А для здоров'я необхідним є збалансоване надходження сонячної енергії в наш організм. Її недолік приводить до зниження захисних сил, захворювань наднирників, суглобів, лімфосистеми. Однак надлишкове надходження сонячного світла послабляє вольові якості, веде до алергійних захворювань, сильно загострює всі хронічні процеси. Можуть постраждати судини, гормональні функції.

- Як же приймати сонячні ванни правильно?

- Перш ніж підставити сонцю тіло, потрібно полежати роздягненим у тіні. Після такої підготовки можна лягти під сонце, захистивши голову. Після відвідування лазні й умивання обличчя з милом виходити на сонце не можна - велика ймовірність одержати опік.

При загартовуванні сонячними променями потрібно стежити за тим, щоб навантаження наростало поступово. Починають прийом сонячних ванн при відбитій сонячній радіації, потім поступово переходять до ванн розсіяного світла і, нарешті, використовують пряму сонячну радіацію. Така послідовність особливо необхідна дітям і людям, що погано переносять сонце.

Приймати сонячні ванни бажано лише через 1,5-2 години після прийому їжі. Не рекомендується також виконувати опромінення натще і безпосередньо перед їжею. Не можна приймати процедури, будучи сильно стомленим, перед напруженою фізичною роботою, спортивним тренуванням або відразу після них.

- А в який час дня краще приймати сеанси сонцелікування?

- Сонячні ванни краще приймати вранці, коли земля й повітря менш нагріті і спека переноситься значно легше. У середині дня сонячні промені падають більш прямовисно і, звісно ж, небезпека перегрівання організму збільшується. Найбільш сильно падаючі промені відбиваються світлими поверхнями. Вибираючи місце для прийому сонячних ванн, потрібно враховувати цю обставину. Наприклад, якщо сонячну ванну приймати на землі, то загальний вплив сонячних променів буде приблизно на 10 відсотків меншим, ніж при сонячній ванні на траві. У той же час на траві ефект впливу у два рази менший, ніж на піску. Починати загоряти можна тільки під тінню дерев по 2-3 хвилини з перервою через кожні 10 хвилин. Через день по 2-3 хвилини додають і поступово доводять до півгодини. Діти у віці 11-16 років загоряють з 3-5 хвилин на день, збільшуючи максимальну тривалість сонячних ванн до 1,5-2 годин на день. 

- Часто можна побачити, як на пляжі ентузіасти лежать під прямим сонцем годинами, лише зрідка перевертаючись...

- Це в жодному разі неприпустимо. Гартуватися сонцем можна в положенні лежачи або в русі. У першому випадку процедуру приймають, розташувавшись на тапчані або підстилці ногами до сонця. Це забезпечить рівномірне освітлення всього тіла. Дозування сонячних ванн повинно бути розумним. Якщо організм не привчати до дії сонячних променів поступово, можливі негативні наслідки. Найчастіше використовують хвилинний спосіб дозування сонячних ванн: починаючи з 5-10-хвилинного перебування на сонці, а потім щоразу тривалість процедури збільшують на 5-10 хвилин. При прийомі сонячної ванни рекомендується періодично змінювати положення тіла, повертаючись до сонця поперемінно спиною, животом, боками. Не рекомендується постійно чергувати опромінення з купанням. А ось при закінченні сонячної ванни необхідно викупатися або хоча б прийняти душ.

- А як уникнути небажаних наслідків?

- Ми реагуємо на сонце дивним чином: хандримо, коли небо довго покрите сірими хмарами, і миттєво розцвітаємо, як тільки бачимо перші несміливі промені, стаємо бодрішими, активнішими та взагалі дивимося на життя набагато оптимістичніше. Однак інфрачервоні й ультрафіолетові випромінювання сонця по-різному впливають на наш організм. Залежно від довжини хвиль ультрафіолетові промені підрозділяються на UVA і UVB.

UVB-промені, що впливають на верхній шар шкіри, викликають сонячні опіки та провокують онкологічні захворювання, а UVA-промені сприяють утворенню меланоми - найнебезпечнішого виду рака шкіри. Глибокий вплив на шкіру UVA-променів викликає її передчасне старіння й алергійні реакції, опік роговиці ока, катаракту. Якщо ігнорувати правила, наслідки можуть бути непередбаченими. 

- А як отримати стійку засмагу без ризику? Де шукати «золоту середину»?

- Що ж робити, щоб знизити ризик розвитку цих неприємних процесів? Найпростіше - скоротіть час знаходження під прямими сонячними променями. Рятівна тінь є особливо важливою з 10 до 16 години дня, коли сонце в зеніті, ультрафіолетові промені найбільш агресивні. Якщо у вас бліда шкіра, спочатку засмагайте по п'ять хвилин, підставляючи сонцю по черзі груди й спину, потім цю дозу щодня збільшуйте на п'ять хвилин, поки не досягнете максимуму - 30 хвилин спереду і 30 хвилин зі спини. Смагляві люди можуть починати з 15 хвилин і збільшувати тривалість засмаги не на п'ять, а на 15 хвилин. 

При дії дуже сильного відбитого світла, наприклад від снігу, якщо ви відпочиваєте високо в горах, намагайтеся захистити своє обличчя й очі відповідними масками та окулярами. Сніг відбиває 85 відсотків ультрафіолетових променів, пісок - близько 20, а вода - близько 5 відсотків.

І ще намагайтеся не засинати, лежачи на сонці. У цих випадках часто відбуваються сильні опіки. Не залишайтеся на яскравому сонці більше години, якщо у вас ще немає гарної засмаги. І пам'ятайте, що можна «обгоріти» і в хмарний або мрячний день.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10131 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс