Пієлонефрит: як не запустити та чим лікувати

5 грудня 2012

Зазвичай всі хронічні захворювання загострюються у міжсезоння: навесні та восени. Як і чим з ними впоратися?

ПІЄЛОНЕФРИТ ПІД МАСКОЮ

Пієлонефрит небезпечний тим, що його не відразу помічають або неправильно лікують. Дуже часто він «ховається» під маскою циститу, застуди, радикуліту та навіть гастриту. Може затаїтися на роки, не даючи про себе знати.

А помічають його вже тоді, коли очевидними стають основні симптоми: підвищується температура та тиск, з'являються озноб і часте сечовипускання, болі у попереку, що тягнуть, та набряки під очима вранці.

ПРИЧИНА

Основна причина пієлонефриту: інфекція у сечостатевих шляхах. Хронічний пієлонефрит найчастіше викликається звичайними кишковими бактеріями, які при безконтрольному лікуванні антибіотиками набули шкідливих властивостей і сильно розмножилися. Боротися з такими бактеріями дуже складно, тому що вони швидко виробляють стійкість до лікарських препаратів. До того ж вони надзвичайно різноманітні.

УВАГА!

Всі призначені лікарем ліки необхідно приймати строго за інструкцією та відповідно до анотації.

Наприклад, сульфаніламіди осідають у нирках у вигляді каменів. Щоб цього не трапилося, ці препарати потрібно запивати молоком або мінеральною водою.

Ліки тетрациклінової групи, навпаки, приймати з молоком не варто. Нітрофурани потрібно рясно запивати водою, щоб не було нудоти, печії та блювоти.

У ПОШУКАХ ІНФЕКЦІЇ

Сучасні методи дослідження дозволяють виявити пієлонефрит на найбільш ранніх стадіях і діяти прицільно. Для цього лікар дає направлення на аналізи сечі: загальний, за Нечипуренко та на бактерії. Точний діагноз ставиться при УЗД та рентгені нирок.

Найважливіше дослідження - виявлення бактерії-збуджувача запалення. Правда, є одне «але»: аналіз робиться досить довго. Тому до одержання результатів дослідження лікар призначає антибіотики широкого спектра дії. Коли ж аналіз буде готовим, доктор випише більш точні ліки.

ПОДВІЙНИЙ УДАР

Іноді нирки атакує кілька бактерій. Тоді для придушення змішаної флори лікар призначає кілька протимікробних препаратів.

Хворий пієлонефритом повинен самостійно стежити за своїм самопочуттям і навчитися визначати: ефективні призначені ліки чи ні. Якщо температура не знижується через два дні, а аналізи не поліпшуються через чотири дні - значить, ліки слабкіші мікробів і їх потрібно замінити.

ФІТОТЕРАПІЯ

Багато хворих відмовляються від прийому антибіотиків. Тоді на допомогу приходять цілющі трави.

Для лікування пієлонефриту підходять рослини, що володіють сечогінним ефектом: петрушка, журавлина, березове листя, яловець. Також в аптеках продаються ниркові чаї з необхідним набором трав. Всі ці рослини забезпечують постійне промивання нирок.

ЩО ВІД ЧОГО

Мучниця та листя брусниці знімають запалення у нирках.

Шипшина, волошка та кропива дводомна виводять солі з сечовивідних шляхів, перешкоджаючи каменеутворенню.

Ромашка, звіробій, мати-і-мачуха знезаражують сечу.

Часник і цибуля поліпшують кровопостачання нирок.

Мучниця, фіалка, журавлина, брусниця і яловець володіють декількома корисними властивостями. Тому їх можна пити окремо. Однак збори однаково є ефективнішими.

ДІЄТА

Під час загострення хвороби необхідно виключити з раціону гострі та солоні страви. А щоб нирки краще «промивалися» - пити більше чаїв і трав, соків або іншої рідини.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9393 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс