Пухленький або вже товстий?

21 листопада 2012

Якщо хтось у вашій родині щосили намагається скинути зайві кілограми, то утриматися від порад, нотацій, а іноді і жартів, буває дуже складно. А що якщо ці зайві кілограми є у вашого ненаглядного чада? Якщо ви розгодували його так, що милі ручки дитяти вже схожі на перетягнену ковбаску, якщо він став причиною глузувань у класі - терміново сідайте разом з ним на дієту і змінюйте спосіб життя. При цьому вам необхідно бути гранично обережними у висловленнях, щоб не травмувати психіку дитини.

Ось десять речей, яких вам потрібно УНИКАТИ, якщо у вашої дитини зайва вага.

1. ШУКАТИ ВИНУВАТОГО

Причин дитячого ожиріння маса. Частину з них важко контролювати. Рвати на собі волосся, заламувати руки і обвинувачувати всіх навколо: себе, виробників їжі, лікарів - не варто. Ваше завдання позначити проблему і вирішувати її разом з дитиною: відвідайте фахівців, здайте аналізи, привчіть всю родину до правильного харчування та регулярного руху.

Саме всю родину! Тому що, якщо ви будете смачно жувати бутерброд з ковбасою, щедро намазаний майонезом, а своєму чаду покладете в тарілку варену морквину, - повірте: нічого гарного з цього не вийде.

2. ІГНОРУВАТИ ПРОБЛЕМУ

Якщо ви вважаєте «припухлість» малюка, його задишку і малорухомість проявами, які з віком розсмокчуться самі собою, - ви прикро помиляєтеся. Не пройдуть!

3. СТВОРЮВАТИ ЗАБОРОННИЙ ПЛІД

Заборона на деякі продукти може безпосередньо мати неприємні наслідки. Швидше за все, ваша дитина стане навмисно провокувати конфлікти через їжу або потихеньку купувати улюблені ласощі по дорозі зі школи.

Вам потрібно показати маляті особистий здоровий приклад і у простій доступній формі пояснити, що можуть солодкості та чіпси зробити зі здоров'ям і дорослих, і дітей. Діти розуміють набагато більше, ніж здається дорослим - за умови, що з ними не сюсюкають, а спілкуються на рівних.

4. ЗАОХОЧУВАТИ СИДЯЧИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ

Якщо ви вирішили боротися із зайвою вагою дитини, то доведеться і самому забути про пасивний відпочинок на дивані перед телевізором.

Намагайтеся частіше разом здійснювати піші прогулянки. Ваші іграшки тепер - бадмінтон, м'яч. Можна віддати дитину в школу танців або у плавальний басейн. Можна купити їй велосипед або ролики. Це дозволить їй влитися в компанію рухливих однолітків, знайти нових друзів.

Прибираючись у домі, давайте і дитині нескладні завдання, що вимагають додаткових фізичних зусиль: збирання, винос сміття, похід у магазин.

І ще: введіть обмеження на перегляд телевізора та комп'ютерні ігри, особливо перед сном.

5. БУТИ ПОГАНИМ ПРИКЛАДОМ

Будь-якій дитині потрібна модель для наслідування. Звісно ж, у першу чергу це повинні бути його батьки. Тому практика: «Роби, як я говорю, а не так, як я роблю» - позбавляє вас авторитету, а дитину - розуміння того, як потрібно робити.

6. КАРАТИ ДИТИНУ

Набагато простіше вести з дитиною діалог на рівних, аргументовано вказуючи маляті на те, що він робить не так. Ваше завдання - не змушувати силою, а направляти його на розумне поводження. Не шкодуйте добрих слів, не скупитеся на похвали. Скажіть: «Ти так здорово сьогодні грав із хлопцями у футбол!», - не лаючи його за брудні шкарпетки та перемазане обличчя. Зрештою, це дитина і ви теж були таким. Стратегія заохочення завжди більш ефективна, адже вона допомогає дитині знайти почуття власного достоїнства.

7. ВИКОРИСТОВУВАТИ ЇЖУ ЯК ЗАОХОЧЕННЯ

Замість того щоб сунути дитині цукерку або морозиво за гарну оцінку або купувати тортик як вибачення, пригадайте, коли ви востаннє просто розмовляли з нею: хвалили її або визнавали, що були неправі. Якщо хочете заохотити свою дитину, дайте їй можливість провести на вулиці більше часу з друзями або зробіть подарунок, що посприяє її фізичній активності.

8. СТАВИТИ НЕРЕАЛЬНІ ЦІЛІ

Не варто відразу різко змінювати спосіб життя. Почніть з малого. Допоможіть дитині поставити невеликі досяжні цілі. Наприклад, робити щоранку п'ятихвилинну зарядку. Якщо вона буде проходити в ігровій формі, з гумором і сміхом, то дитина сама буде наполягати на зарядці, розбуджуючи вас раніше навіть у вихідні дні.

Намагайтеся святкувати кожну, навіть маленьку, її перемогу. Адже навіть малюсінькі кроки вбік здорового способу життя можна вважати великим досягненням.

9. ВИРІШУВАТИ ЗА ДИТИНУ, ЩО ДЛЯ НЕЇ КРАЩЕ

Зрозуміло, заняття гімнастикою або плаванням дадуть дитині гарне фізичне навантаження та дозволять скинути їй кілограм-інший зайвої ваги. Однак якщо їй не подобається обраний вами вид спорту, то заняття з-під палиці рано або пізно закінчаться стресом, істерикою і диваном.

Краще запитайте її, що їй більше подобається. Вуличні танці та катання на скейті або роликах - це теж спорт. А може, дитина мріє кататися на коні або допомагати папі в гаражі? Чому б і ні? А може, вона мріє про собаку? Прогулянки з нею доставлять вашому чаду радість спілкування і привчать бути відповідальним.

10. КОНЦЕНТРУВАТИСЯ НА ПРОБЛЕМІ

Не потрібно присвячувати весь свій вільний час боротьбі з зайвою вагою дитини: окремо готувати їй спеціальну їжу, змушувати займатися спортом за розкладом, зважуватися щодня. Зрештою це вам набридне, і ви махнете на проблему рукою.

Замість цього прилучайте до здорового способу життя всю родину: частіше гуляйте разом та виїжджайте на природу, готуйте здорову їжу на всіх. Завдяки цьому виграють всі, а дитина не буде зациклюватися на проблемі.

НАЙВАЖЛИВІШЕ!

Позитивний приклад батьків - обов'язкова умова для успішної боротьби з зайвою вагою маляти. Не забувайте враховувати бажання і схильності дитини, заохочуючи все, що допомагає їй більше рухатися. А ось про солодкості та швидку вуличну їжу у якості нагороди варто забути.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6037 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс