Як наше тіло розповідає про здоров'я?

4 липня 2012

Як стан здоров'я позначається на нашій зовнішності? Що можна дізнатися зі стану рук, обличчя, фігури та волосся?

ЯКЩО ВОЛОССЯ ВИПАДАЄ

Це один з перших «сигналів про допомогу», що подає наш організм, намагаючись показати, що у нього щось не в порядку.

Якщо волосся нещодавно пережило фарбування або хімічну завивку - вам, швидше за все, порекомендують спеціальні маски, бальзами та лосьони для зміцнення волосся. Але випадання волосся може бути ознакою авітамінозу, точніше, недоліку вітамінів групи «В». Дефіцит вітамінів, у свою чергу, може розвинутися внаслідок порушеної роботи шлунка або кишечнику. Інша розповсюджена причина - гормональні порушення.

Що робити: необхідно визначити суть проблеми. Для цього важливо з'ясувати, як функціонує гормональна і шлунково-кишкова системи, а також дослідити саме волосся на надлишок/недолік необхідних мікроелементів.

ЯКЩО НІГТІ СТАЛИ ТЕНДІТНИМИ

Часом, нігті стають тендітними, починають ламатися, шаруватися, можуть змінити кольори, стати тонкими, на поверхні нігтя можуть з'явитися смужки... Всі ці ознаки говорять про порушення здоров'я.

Наприклад, білі плями на нігтях свідчать про те, що в організмі, швидше за все, не вистачає заліза та цинку. Якщо нігтьова пластина стала стовщеною, а її кольори - жовтуватими, можливо, це одне із грибкових захворювань.

Крихкість нігтів найчастіше пов'язана з неправильною роботою щитовидної залози, тому що саме вона відповідає за співвідношення в організмі кальцію і фосфору.

А якщо нігті зненацька стали шаруватися, можливо, в організмі бракує вітамінів А і D або є недолік мікроелементів (кремнію, селену).

Що робити: необхідно провести дослідження внутрішнього мікроелементного складу нігтьової пластини. За результатами можна зрозуміти, якого вітаміну або мікроелемента вам не вистачає. Потім виключити грибкові поразки нігтя, якщо вони є, і при необхідності звернутися до лікаря міколога.

ЯКЩО З'ЯВИЛИСЯ ПРИЩІ

Жирна шкіра, прищі, вугри, чорні крапки на шкірі, акне. Одна із причин цих неприємних «явищ» - гіперфункція сальних залоз. Запускають механізм гормони - тестостерон і кортизол.

Якщо вміст цих гормонів в організмі перевищений, вироблення шкірного сала відбувається дуже активно, у результаті чого з'являється жирний блиск, тон шкіри стає сірим, структура пористою, на ній погано тримається макіяж, легко з'являються запалення.

Інша причина - порушення роботи кишечнику. Продукти харчування не перетравлюються і застоюються в шлунково-кишковому тракті, в організмі накопичуються токсини, печінка не справляється з їхньою переробкою, в результаті порушується поглинання мікроелементів, що відображається на шкірі появою прищиків і запалень.

Що робити: достаток косметичних засобів дозволяє замаскувати зовнішні прояви, але не вирішити проблему. Рекомендується пройти спеціальне обстеження на рівень тестостерону і кортизолу. Варто дослідити роботу шлунка і печінки, здавши аналіз крові на біохімію, обстежити кишечник на дисбактеріоз.

ЯКЩО ЗБІЛЬШИЛАСЯ ВАГА

Причин зайвої ваги може бути безліч - від простого небажання займатися собою до серйозних гормональних порушень.

Крім іншого, на рівень ваги впливають естрадіол і тиреотропний гормон (ТТГ). Естрадіол - «гормон краси», він відповідає за формування жіночих статевих ознак, збереження пружності та молодості шкіри, блиск волосся. Але надлишок цього гормону може викликати ожиріння.

Гормон ТТГ регулює функцію щитовидної залози, а значить, впливає на обмінні процеси в організмі. При порушеннях вирішити проблему ваги не зможуть ні дієти, ні спеціальний комплекс тренувань.

Буває апетит неможливо контролювати. Чому так відбувається? Вся справа у коливаннях цукру крові і порушеннях виробництва інсуліну. За збільшення апетиту може відповідати також гормон лептин (його нестача провокувала посилення голоду у піддослідних мишей). Існує думка, що при надлишку даного гормону реакція організму на нього притупляється, тому організм продовжує відчувати голод, одночасно збільшуючи виробництво лептину.

Що робити: насамперед, пройти обстеження на співвідношення в організмі найважливіших гормонів і на глюкозу. Зараз у багатьох клініках існують комплексні програми обстеження.

ЯКЩО З'ЯВИЛОСЯ НЕБАЖАНЕ ВОЛОССЯ

Звичайна справа, коли у жінки волосся присутнє на ногах і руках, у пахвових западинах і зоні бікіні. Але часом воно з'являється там, де бути не повинно.

Мова йде про ситуації, коли волосся з'являється на обличчі або на грудях.

Це говорить про підвищену концентрацію в організмі чоловічих статевих гормонів (андрогенів), що небезпечно з багатьох інших причин - зокрема, виникають порушення роботи яєчників і безплідність.

Найпоширеніші причини проблеми - прийом деяких лікарських препаратів, порушення функції наднирників і яєчників, спадкоємні фактори.

Що робити: звичайні способи видалення волосся допоможуть вирішити проблему лише тимчасово. Рекомендується пройти обстеження на рівень андрогенних гормонів і звернутися до лікаря-ендокринолога.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6627 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс