Велика посуха: що краще пити у спеку

20 червня 2012

Якщо зазвичай організм людини випаровує 2-2,5 л вологи на добу, то у спекотну погоду та при неабияких фізичних навантаженнях «витік» доходить до 4 л. Багато це чи мало?

Учені підрахували, що при втратах 1 л рідини нас починає мучити спрага, 2 л - знижується розумова діяльність, 3 л - починається запаморочення, 4 л - можливі непритомності та серцеві напади. Приблизно на третину недолік вологи можуть заповнити хліб, супи, овочі, фрукти, і на цілих дві третини - напої.

ЧАЙ

На думку вчених, це найкращий засіб для угамування спраги - його потрібно на третину (!) менше, ніж води. І не має значення, холодний він, гарячий або ледве теплий. На користь зеленого чаю говорить високий вміст вітаміну Р, що позитивно впливає на судини. Цей чарівний еліксир легше п'ється і не залишає жовтизни на зубах, ну а чорний чай за рахунок кофеїну краще тонізує. В одній склянці як того, так і іншого - 12-15 мг флавоноідів, що є відмінним засобом профілактики рака та серцево-судинних захворювань. Однак у зеленому - прості флавоноіди, а в чорному - комплексні. Неважко здогадатися, що перші засвоюються швидше.

Секрет. Гарячий зелений чай здатний захистити шкіру від ультрафіолетових променів: 4 чашки напою на день - і результат у наявності!

Не рекомендується. Пити більше 8 чашок на день.

ВОДА

Найпоширеніший і недорогий напій. За здатністю вгамовувати спрагу через велику кількість солей і біологічно активних речовин прохолодна мінералка посідає друге місце після чаю. Вона чудово освіжає, стимулює апетит і навіть знімає втому. Прекрасно підійдуть столові води зі ступенем мінералізації не більше 1 г/л, а також лікувально-столові - з мінералізацією 4~5 г/л, типу боржомі. Більше 10 г/л - це вже ліки, які варто застосовувати тільки за призначенням лікаря.

Якщо у вас немає гастриту або виразки шлунка, віддавайте перевагу газованій воді. Вуглекислота, потрапляючи в рот, викликає сильне слиновиділення і швидше перемагає спрагу.

Секрет. Побороти «ворога» допоможуть додані у воду скибочки лимона або кислі ягоди.

Не рекомендується. Пити з-під крана, а також крижану та дистильовану воду.

Щоб волога затрималася в організмі, до складу чаю, соку або газування повинні входити розчинені живильні речовини, в основному - цукри, органічні кислоти та мінерали. Адже сенс угамування спраги - не в тому, щоб прийняти якнайбільше прохолодної рідини, а у відновленні сил і поповненні «живильних речовин, що спливли» з організму.

СОКИ ТА НЕКТАРИ

Улітку добре допомагають томатний, вишневий, грейпфрутовий, сливовий, аличевий і кизиловий соки. Кислота подразнює смакові рецептори, починається рясне виділення слини - і нам здається, що навколо не так вже і пекуче. Соки з м'якоттю гірше вгамовують спрагу, але їхня живильна цінність вища.

Секрет. У спекотну погоду найкращий - розведений сік. Справа в тому, що ізотонічні (близькі за концентрацією до плазми крові) напої швидше всмоктуються і приносять полегшення.

Не рекомендується. Сік, приготовлений з сухого концентрату.

КИСЛОМОЛОЧНІ ПРОДУКТИ

Кефір, ряжанка, йогурт, кисляк, що включають органічні кислоти, чудово вгамовують спрагу. До того ж вони швидко засвоюються (за годину - на 91%, тоді як молоко - тільки на 32%). Деякі з них - наприклад, біфідокефір, біфідок - допомагають відновити нормальний склад мікрофлори кишечнику. Кисле молоко всіх видів можна вживати із солодкими фруктами, ягодами, овочами.

Секрет. У процесі бродіння лактоза перетворюється в молочну кислоту, тому кисломолочні продукти корисні людям, що страждають індивідуальною нестерпністю молочного цукру.

Не рекомендується. Сполучати з молоком.

МОЛОКО

Коли температура «за бортом» перевищила всі можливі межі, спробуйте випити склянку знежиреного молока або цільного, розведеного водою. Цей напій знімає стрес, знижує кров'яний тиск і бореться із зайвою вагою.

Секрет. Чай з молоком - тонізуючий напій, що сприятливо впливає на слизову оболонку шлунка.

Не рекомендується. Пити молоко після їжі, тому що воно знижує секрецію шлункового соку.

КВАС

Секретар антиохійського патріарха Макарія, що здійснив в XVIII столітті подорож у Московію, писав, що «у Росії люди п'ють квас замість води, а тому ніколи не хворіють на хвороби, що походять від дурної води ». В XIX столітті з'ясувалося, що цей напій дійсно має бактерицидні властивості - у ньому через 20 хвилин гинуть холерні вібріони та тифозні палички. Справжній, класичний квас завдяки наявним у ньому вуглекислоті та амінокислотам - чудовий вгамовувач спраги. Він ситний. До того ж квас належить до групи так званих ферментованих напоїв, а тому сприяє більш швидкій засвоюваності їжі.

Секрет. При регулярному споживанні квас поліпшує роботу нервової системи.

Не рекомендується. Пити газований квас, що продається в пляшках. Добавки харчових барвників, підсолоджувачів, лимонної, сорбинової та бензойної кислот перетворюють його в ординарний лимонад, що лише віддалено нагадує за смаком споконвічний продукт.

ПИВО

На жаль, улюблений багатьма «нектар із хмелю» містить алкоголь, а тому більше пари пляшок на день - вже перебір. Справа навіть не у пивному алкоголізмі, а в тому, що спиртні напої не можуть повноцінно заповнити втрату води. Крім того, пиво калорійне, а значить, не підходить тим, хто стежить за фігурою.

Секрет. Чеські та німецькі лікарі стверджують: у невеликій кількості (не більше однієї кружки на день) пиво знижує ризик серцево-судинних захворювань, позитивно впливає на нирки, запобігаючи утворенню каменів, і підвищує захисні сили організму.

Не рекомендується. Переборщувати. Щоб угамувати спрагу, краще вибрати чай, мінералку, сік або молоко.

КОМПОТ

Якщо дотримуватися точності, компот належить не до напоїв, а до солодких десертних страв, оскільки найцінніше в ньому - не рідина, а ягоди або фрукти. Спраговгамовуюча здатність компоту досить низька - за рахунок того, що цукру в ньому більше, ніж органічних кислот і мінеральних солей.

Секрет. Якщо у спекотний день ви вирішили випити холодного компоту, розведіть його невеликою кількістю води і додайте туди червоного вина (з розрахунку 1 склянка вина на 3 л компотного сиропу) - і спрага відступиться.

Не рекомендується. Пити крижаний компот.

ЛИМОНАД

Прообразом всіх сучасних газованих напоїв був лимонад, який готували, змішуючи невелику кількість цукру, спиртової настоянки цедри та цитрусового соку з водою. Зараз виробники відмовляються від фруктових сиропів і настоїв запашних трав, замінюючи їх більш дешевими концентратами. Тому основними компонентами «софтдринків» стали харчові барвники та консерванти. Спрагу вони не вгамовують і споживаються у більших кількостях, ніж несмачні рідини. Крім цього з кожним ковтком ми отримуємо безліч «сторонніх» речовин - ароматизаторів, харчових добавок та іншої хімії.

Секрет. Корисний лимонад можна приготувати лише в домашніх умовах. Для цього потрібно всього-на-всього розвести фруктовий сік мінеральною водою.

Не рекомендується. Угамовувати лимонадом спрагу. Краще випити склянку соку або з'їсти йогурт.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5729 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс