Чим корисні силові тренування

30 квітня 2012

Біохіміки університету Мічигану в результаті наукового експерименту виявили, що всього одне силове тренування різко знижує ризик захворіти діабетом II типу.

Автори роботи стверджують, що фізичне навантаження підвищує здатність м'язової тканини переробляти жирні кислоти, а це у свою чергу підвищує чутливість організму до інсуліну. Адже саме через знижену чутливість до інсуліну (або інсулінової стійкості) організм перестає використовувати цукор, що знаходиться в крові. Як наслідок, починається діабет.

Керівник дослідження професор Джеффрі Горовиц заявив, що в результаті експерименту вдалося з'ясувати, як фізичні вправи взагалі підвищують чутливість до інсуліну. Механізм вдалося відстежити за допомогою добровольців, які штучно погладшали з метою експерименту.

"Кров товстунів через великий обсяг жирової тканини перенасичена жирними кислотами, які, потрапляючи у м'язи та печінку, заважають інсуліну регулювати споживання цукру, - пояснив співавтор роботи аспірант Симон Шенк. - У м'язових клітинах жирні кислоти зберігаються у вигляді внутрім'язового тригліцериду (IMTG).

Підвищений вміст IMTG у м'язах часто спостерігається при інсуліновій стійкості у людей, що страждають ожирінням і хворих діабетом 2 типу. Однак сам IMTG не приводить до вироблення інсулінової стійкості, а всього лише служить індикатором того, що у м'язах багато жирних кислот. А проблеми виникають через продукти розпаду жирних кислот, які викликають у м'язах запалення".

Щоб підтвердити своє припущення, дослідники запросили 8 худих жінок. І ввели їм у кров жирні кислоти для імітації кількості жирних кислот у жінок, що страждають ожирінням. Чутливість до інсуліну вимірювали як до, так і після 90-хвилинного силового тренування. При вимірах «до» чутливість впала на 30% у порівнянні з нормою. Що співпадає з показниками людей, котрі страждають ожирінням. Тренування не просто повернуло чутливість до інсуліну, але і підвищило її на 25% у порівнянні з нормальним рівнем. Крім того, як і припускали автори роботи, вміст IMTG різко зріс.

За матеріалами: Газета.Ru
 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6400 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс