Що робити при розтягненні

26 червня 2013

Будь-які походи часто супроводжують травми. Як визначити ступінь їхньої небезпеки, поради експерта.

Під розтягненням розуміють, як правило, ушкодження або розрив зв'язок, які як би втримують суглоб у нормальному положенні. Якщо розтягнення невелике, людина може навіть не відчути болю. Він прийде з часом.

При розтягненні другого ступеня (тобто при надриві зв'язок) майже відразу виникає припухлість, іноді синець.

Третій ступінь (як правило, повний розрив зв'язок) - це вже серйозно. Гострий біль, як правило, не дає нормально рухатися, майже відразу наступає набряк і наливається серйозний синець. Ви можете відчути незвичайну рухливість суглоба, котрий вже не утримують зв'язки. Ногу в цьому випадку потрібно обов'язково зафіксувати тугою пов'язкою. А краще - прикласти прямі палиці, щоб закріпити кінцівку в одному положенні. Такі симптоми можуть говорити і про перелом, тому краще не ризикувати.

Якщо при першому і другому ступені можна обійтися підручними засобами, то при третьому доведеться переривати похід, повертатися в місто й шкутильгати до травматолога.

У будь-якому разі обов'язково потрібно ушкоджену ногу остудити: якщо немає пришляхової річки або струмка, обкладіть ногу мохами, поливайте її прохолодною водою і змінюйте мох якнайчастіше. Зробіть собі масаж, від пальців ноги до коліна. Важливо через біль постаратися як би розім'яти ушкоджені зв'язки, зробити їх більше гнучкими. Допоможе і вправа на розтягування. Тобто акуратно тягніть ступню спочатку до себе, а потім від себе. Буде боляче, але не здавайтеся. Головне - не крутіть нею! Якщо будете робити цю вправу протягом 15-20 хвилин, ви не дасте розвинутися набряку й полегшите біль при ходьбі.

Звичайно, це все потрібно робити на привалі. Якщо ж можливості немає, туго замотайте ушкоджене місце. Але, зупинившись, обов'язково звільніть ногу від пов'язки і зробіть все вищесказане. Полегшити біль допоможуть мазі або гелі з диклофенаком, ібупрофеном, індометацином.

Нормальне розтягнення відновлюється приблизно через 5-7 днів. Якщо біль відчувається довше, важко ходити, краще звернутися до травматолога.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7131 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс