Як вибрати якісне морозиво

30 квітня 2013

Морозиво люблять всі, однак дітям варто починати даватися його з 3-х років, а людям з надлишковою вагою краще від цих ласощів зовсім відмовитися.

Багато медиків стверджують, що поїдання морозива загартовує горло. Адже загартовуючи тіло, ми привчаємо його до контрасту температури. Виходить, і регулярне вживання морозива дозволяє виробити місцевий імунітет і привчити горло до низької температури. Тільки такі тренування варто починати обережно і нарощувати поступово - якщо вам взагалі це потрібно.

Насамперед, коли ви підходите до вітрини, необхідно звернути увагу на температуру в морозильній камері — в обов'язковому порядку в ній повинен знаходитися термометр. Правильна температура для зберігання морозива становить –18°С і нижче. Якщо ж вона перевищує даний показник, значить, на морозиво потрібно дивитися з побоюванням, оскільки  правила зберігання та реалізації вже порушені. Також це говорить про те, що продукт пройшов дефростацію (процес розморожування - ред.) і змінив свої смакові якості, у ньому з'явилася «пісочність» і може розвиватися мікрофлора. Обов'язково потрібно оглянути й упаковку морозива. Вона повинна бути целофановою, цілою та неушкодженою.  На обгортці повинні бути зазначені повна назва продукту, реквізити фірми-виробника, адреса й телефон, компоненти морозива, дата виготовлення і, звичайно ж, строк зберігання продукту.

Не можна зневажати і вивченням складу морозива, що неодмінно повинен відповідати вимогам ДСТУ. 

Якість морозива визначається і за швидкістю танення. Справа в тому, що якщо додати занадто багато молока (або води, як це часто роблять фальсифікатори), - морозиво буде швидко танути. Якісне морозиво на відміну від підробки повільно тане. Пам'ятайте також, що пом'яте морозиво неправильної форми - ознака танення і повторного заморожування. Отже, купувати його не можна - при розморожуванні швидко розмножуються мікроби, які можуть викликати отруєння.  Це основні правила, які повинен знати споживач при покупці морозива.

Найбільш смачне та нешкідливе морозиво має такі якості:

- непом'ята та герметична упаковка;

- назва, склад і строк придатності продукту повинен бути зрозумілим покупцеві, шрифт на упаковці повинен бути ясним і легко читатися;

- морозиво за консистенцією не повинно бути поталим або сильно замороженим, а, навпаки, мати чітку форму;

- морозиво повинно містити незбиране молоко. Якщо на упаковці написане «Пломбір», то ніяких рослинних жирів такий продукт не повинен містити;

- свіже морозиво завжди смачніше, тому варто вибирати десерт, дата якого ближче до дати покупки.

Чого не повинно бути в складі морозива? У першу чергу до складу морозива не повинні входити недозволені «ешки». Ясно, що весь їхній перелік ніхто із собою не носить, але думаємо, кожна мама, піклуючись про здоров'я своєї дитини, повинна  запам'ятати кілька основних шкідливих інгредієнтів.

Найбільш шкідливі та небезпечні харчові Е-добавки:

Е-102 - є кам'яновугільним дьогтем, належить до промислових відходів; може спровокувати приступ бронхіальної астми, мігрень, сверблячку шкіри та погіршення зору. Діти від нього можуть стати дратівливими, неспокійними, погано спати.

Е-104 - жовтий хіноліновий лимонно-жовтий барвник; може спровокувати сверблячку шкіри та дерматит, у дітей викликає ті ж проблеми, що і Е-102.

Е-110 - жовтий «сонячний захід» FCF, оранжево-жовтий S Жовтогарячий барвник; провокує різні алергії, погіршення носового дихання, нежить, нудоту і болі в животі. У дітей викликає підвищене занепокоєння. Заборонений у багатьох країнах.

Е-122 - азорубін, кармуазин, барвник червоно-коричневого кольору; дуже небезпечний для астматиків, може викликати висипку й алергію.

Е-124 - понсо 4R,  червоний, червоно-жовтогарячий барвник; вважається канцерогеном; загострює перебіг бронхіальної астми.

Е-129 - червоний спеціальний жовтогарячий барвник може викликати алергію і рак. Заборонений у дев'яти державах Європи.

Е-211 - бензонат натрію - консервант з властивостями антибіотика та підсилювач кольору; провокує розвиток алергій, особливо якщо потрапляє в організм у сполученні з Е-102.

Але хвилюватися варто не завжди. Є й необразливі «Е».

Е 160 - являє собою бета-каротин, що має властивості антиоксиданту;

Е 163 - усього лише екстракт зі шкірочки винограду;

Е 100 - природний барвник, що одержують з багаторічних трав'янистих рослин сімейства імбирних;

Е 440 - цитрусовий або яблучний пектин, що сприяє поліпшенню травлення.

Сумлінні виробники докладно розповідають покупцям про склад морозива, а також розшифровують, які саме стабілізатори, барвники, емульгатори, ароматизатори вони використали. До речі, багато ароматизаторів і барвників містить саме фруктове морозиво. При тому, що при виробництві якісного продукту дозволені тільки натуральні та ідентичні натуральним добавки.

Забороненим для морозива компонентом є  консерванти. Дослідження показали, що застосування рослинних стабілізаторів дозволяє встановлювати більш тривалий строк зберігання морозива і без консервантів - за рахунок більшого вмісту сухих речовин. Завдяки цьому сповільнюється процес розвитку мікрофлори в морозиві.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7536 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс