Як вибрати водорозчинний стабілізатор для машинної вишивки

25 квітня 2013

Water Soluable,  Wash-Away Stabilizers, WS, Water-soluble film. Всі ці назви говорять про те, що ви бачите представника сімейства  водорозчинних.

Як і відривні або відрізні стабілізатори, водорозчинні використовуються для зап’ялювання разом з тканиною, тобто підкладаються під тканину знизу. У той же час це єдиний вид стабілізатора, який можна накладати зверху на виріб у процесі вишивки або використовувати як основу без застосування додаткових матеріалів.

Водорозчинні стабілізатори використовуються в тих випадках, коли не повинно залишатися ніяких слідів допоміжних матеріалів. Крім того, вони не містять формальдегіду, тому ці стабілізатори застосовують для вишивки білизни, а також у випадках, коли вишивка на виробі може стикатися зі шкірою.

Водорозчинні стабілізатори можуть бути видаленими відразу після вишивки або в процесі подальшого прання. Після закінчення вишивки стабілізатор, що виходить за межі мотиву вишивки, обрізається або легко відривається рукою, його залишки на самому мотиві легко видаляються за допомогою пари або вологої губки. При необхідності водорозчинний стабілізатор змивають під струменем води або замочують і виполіскують.

Стабілізатори розчиняються при температурі води від 100 до 400, не змінюючи кольору та інших характеристик тканини. Час розчинення може варіюватися залежно від виробника. Чим вище температура води, тим швидше йде розчинення. Не радимо при розчиненні використовувати окріп, тому що залишки стабілізатора можуть утворити грудки і затвердіти.

Обов'язково прочитайте інструкцію виробника, оскільки в ній можуть міститися важливі нюанси, що стосуються застосування стабілізатора.

Середній строк зберігання водорозчинного стабілізатора 1 рік. Зберігайте його в прохолодному сухому захищеному від світла місці, у закритій упаковці. Після закінчення строку зберігання постарайтеся вжити якнайшвидше, у противному випадку властивості стабілізатора втрачаються. Особливо це стосується тонкої плівки.

Для того щоб зробити правильний вибір стабілізатора для вишивки, необхідно врахувати наступні показники: структура тканини, тип та інші характеристики нитки, щільність вишивки, зіткнення стабілізатора зі шкірою. При вишивці дизайну мережив поліестеровою ниткою можна обійтися тонким стабілізатором у два додавання, а при вишивці того ж дизайну металізованою ниткою доведеться використовувати більш щільний стабілізатор. Спробуємо класифікувати водорозчинні стабілізатори і розглянемо їхнє конкретне застосування. Далі в тексті будуть наведені англомовні терміни, що є характеристиками різних видів водорозчинних стабілізаторів.

Основною характеристикою водорозчинного стабілізатора є його товщина (вказується виробником у мікронах) або щільність (вказується у грамах на метр квадратний).

Тонкий (Lightweight). Товщина матеріалу: 10 мікрон. Склад: різні виробники вказують як сировину 100% полівініл спирт або 100 % модифіковану віскозу.

Виглядає як тонка поліетиленова плівка. Використовується, щоб стібки не загубилися в тканині зі складною текстурою. Наприклад, на в'язаних і махрових виробах, на трикотажних і ворсистих матеріалах. Створіть «бутерброд»  cтабілізатор-тканина-стабілізатор. Зап’яльте, якщо тканина тонка або ви вишиваєте контурний дизайн.

Середній (Medium-weight). Товщина матеріалу: 20 мікрон. Склад: 100% полівініл спирт або 100 % модифікована віскоза

У деяких виробників цей тип стабілізаторів виглядає як нетканий матеріал, схожий на флізелін для шиття, в інших, як щільна плівка. Стабілізуйте ним важкооброблювані тканини у випадку, коли стабілізатор не повинен бути видним у виробі. Мова йде, наприклад, про прозорі тканини. Якщо взяти кілька шарів, можна використовувати для вишивки без матеріалу.

Щільний (Heavyweight). Товщина матеріалу: 30-40 мікрон. Склад: 100% полівініл спирт або 100 % модифікована віскоза. Виглядає як щільна парникова плівка. Використовується для вишивки мережив (Lace, FSL) або об'ємних (3D) дизайнів. Фіксується в п’яльцях без основного матеріалу. Дизайн мотиву повинен бути розроблений таким чином, щоб всі елементи вишивки були з'єднані один з одним для того, щоб після видалення стабілізатора вишивка не розвалилася на частини.

Перші  типи стабілізаторів являють собою непрозорий нетканий матеріал.

Клейовий (Adhesive). Це різновид водорозчинних з паперовою підкладкою.  Сполучає переваги використання клею-спрею та стабілізатора в «одному флаконі». Відірвіть підкладку, щоб відкрити клейовий шар стабілізатора. Приклейте до місця вишивки до або після зап’ялювання. По закінченні роботи розчиніть. Застосовується як нижній стабілізатор.

Припрасовувальний (Fusible).  Відривний стабілізатор, щось на зразок «павутинки», що з'єднується з тканиною перед роботою за допомогою теплої праски. По закінченні роботи вимивається водою без залишку. Зручний як і клейовий тим, що не дає тканині зрушуватися щодо стабілізатора,     застосовується як нижній стабілізатор.

Сітка (Mesh). Міцний водорозчинний стабілізатор, що застосовується при вишивці мережив (Lace, FSL) або при роботі з тканинами зі складною текстурою (оксамит, вельвет, в’язаний трикотаж), а так само при роботі з прозорими або світлими тканинами.

Прозора плівка (Clear). Використовується як верхній стабілізатор при роботі на трикотажі або тканинах зі складною текстурою. Основне призначення - запобігання стібків від провалювання. Зручний тим, що крізь нього видно тканину та розташування дизайну. Це дає можливість без проблем працювати з об'єднанням дизайнів. При додаванні в кілька шарів може використовуватися як заміна тканини для вишивання об'ємних дизайнів (3D) або мережив (FSL). Потрібно мати досвід у вишивальній справі, щоб за виглядом дизайну визначити, чи зможе тонкий прозорий, схожий на плівку, стабілізатор витримати навантаження.

Рідкий (Liquid). Просочіть ним тканину перед процесом вишивки та дайте їй висохнути. Вишийте дизайн і змийте просочення водою.

Водорозчинний спрей в аерозольній упаковці (Spray).  Наноситься на тканину перед вишивкою. Перед застосуванням потрібно дати стабілізатору добре висохнути. Вимивається водою по завершенні процесу. Крім спеціалізованого вишивального аерозолю можна використовувати крохмаль для прасування в аерозольній упаковці.

До останніх двох різновидів стабілізування можна додати відомий у народі спосіб просочення желатином або крохмалем.

На закінчення додамо, що всі перераховані вище матеріали є далеко не дешевими та доступними для придбання, в основному, через Інтернет.

За матеріалами: Broidery.Ru
 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7961 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс