Як визначити, що рослині тісний горщик

19 вересня 2012

Більшість кімнатних рослин чудово почувають себе в горщиках, які на погляд аматора здаються занадто малими для рослини такого розміру. Буде помилкою, якщо ви вирішите пересаджувати рослину, якій ще не тісний її старий горщик.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ

Дістаньте рослину з горщика, попередньо гарненько поливши її (так, щоб рослину без зусиль можна було дістати разом із земляною грудкою). Якщо горщик рослині тісний, земляна грудка виявиться густо обплетеною коріннями, а землі майже не буде видно. Якщо корені не густо обплітають земляну грудку, то рослина не має потреби у пересадженні. Поверніть її знову в горщик.

СПОСІБ 1: ПЕРЕСАДЖЕННЯ

Кращий час для пересадження - весна, щоб корені встигли добре розвинутися до настання періоду спокою. Вибирайте горщик, що лише трохи ширший старого - пересадження у занадто великий горщик приведе до затримки у рості. Заздалегідь приготуйте все необхідне для пересадження - горщики, землю, лійку і т.п. Якщо горщиком вже користувалися, його потрібно добре вимити. Новий глиняний горщик потрібно з вечора замочити у воді. Якщо у вас глиняний горщик, закрийте дренажний отвір черепками або шматочками битої цегли. Засипте черепки тонким шаром землі.

Полийте рослину. Через годину вийміть її з горщика. Захопивши горщик рукою зверху, переверніть горщик і злегка постукайте його краями по столу. Якщо потрібно, відокремте рослину від внутрішніх стінок горщика за допомогою ножа. Іншою рукою зніміть горщик.

Установіть рослину на шар нової землі в горщику і поступово заповніть проміжки між земляною грудкою і стінками горщика злегка вологою землею.

Ущільніть землю навколо грудки великими пальцями, поступово підсипаючи землю, поки її рівень не зрівняється з основою стебла. Кілька разів постукайте горщиком по столу, щоб земля осіла.

Рясно полийте рослину і поставте в тінь приблизно на тиждень, щодня обприскуючи листя, щоб воно не зів'яло. Після цього перенесіть рослину на постійне місце і поводьтеся з нею як завжди.

СПОСІБ 2: ЗАМІНА ВЕРХНЬОГО ШАРУ

З ряду причин, особливо якщо рослина росте у великому горщику або особливо сформована, пересадження небажане. У цьому випадку щовесни варто замінювати верхній шар землі товщиною 2 см (до 5 см для великих горщиків). Видалену землю у такому випадку замінюють свіжою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6257 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс