Вишневі примхи

21 листопада 2012

Багато претензій буває у садівників до вишні. То вона поводиться як справжня сакура: цвіте як молоко - а плодів зав'язує зі жменю. То плоди всі обсипаються або гниють, то дерева раптом засихають... Втім, якщо розібратися - вишня зовсім не винувата.

БІЛЬШЕ ГНОЮ

Багато в чому винуватий ґрунт на наших ділянках. Вишня любить легкі землі, підвищенне розташування (зі стоком зайвої вологи і холодного повітря) і глибоке залягання ґрунтових вод. Небезпечними для неї є і занадто часті поливи. Так вишня одна з перших гине від надмірного зволоження. До того ж любить вона родючі ґрунти.

Є нескладний спосіб догодити вишні - внести багато гною під закладку вишневого саду та продовжувати підживлювати гноєм зростаючі дерева надалі.

Внесення додатково піску теж сприятливо позначається на плодоносінні. Але якщо ґрунт легкий та родючий, то і питання: саджати або не саджати вишню - стояти не повинно.

ЦВІТЕ, А ВРОЖАЮ НЕ ДАЄ

Якщо не плодоносить вишня - посадіть ще одну. Іншого сорту, звичайно ж. Але скоріше - причина в іншому.

Ще в 60-і роки садівники зі здивуванням виявили, що більше 80% квіток у вишні засохли та обсипалися. А потім обсипалося і листя. Так почалося ураження вишні небезпечним грибковим захворюванням - коккомікозом.

Сильніше всього постраждали вишні там, де заощаджували на гної або дерева були посаджені невдало. Втім, не слабко діставалося і благополучним садам. Лише у 80-і роки вивели відносно стійкі сорти, в основному схрещуючи вишню з черешнею.

Але і зараз у несприятливі роки хвороба може виявити себе дуже сильно.

ЗАКОРДОН НЕ ДОПОМОЖЕ

Не встигли знову насадити вишню, як вже у 90-і роки через кордон прийшла нова зараза - моніліальний опік. Його спори не тільки вбивають квітки, але і викликають раптове всихання гілок і цілих дерев.

Благо вчасно приспіла хімія. Тепер боротися з коккомікозом і монілією можна не тільки препаратами, що містять мідь ("Ридоміл", "Поліхом", "Оксихом" та ін.). Є ще "Хорус", яким можна обробляти навіть квітучі сади (хвороби б'ють саме по квітках), закривши вікно для інфекцій.

Не менш корисними є препарати "Стробі" (добре працюючий у вогку погоду) і "Швидкий" (ефективний у спеку).

ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИЙ?

Але навіть ті дерева, які ще тримаються в садах, практично не плодоносять.

Причин тут кілька:

- недостатня морозостійкість квіткових бруньок, які можуть загинути ще взимку;

- часті весняні ушкодження, коли квітки зовні здорові, але якщо придивитися - тичинки та маточки мертві.

ПРАВИЛЬНИЙ ВИХІД

Як бути? Саджати тільки на підходящих ділянках. Так, щоб вишня була захищеною від вітрів і добре освітленою ранковим сонцем. Схема посадки 2-2,5 м на 4-5 м. Така посадка врятує від заморозків і хвороб.

Особлива увага - посадковій ямі. Вона повинна бути неглибокою - усього 40 см, але дуже широкою - до 2,5 м, по краях заправленою добре перепрілим гноєм. А в центрі, де розташовуються корені, - з чистою родючою землею з верхнього шару, змішаною з 2-3 відрами піску.

І тоді вишневе дерево буде рости, плодоносити без проблем довгі роки. Якщо, звичайно ж, не забувати про профілактичні обробки "Хорусом", "Ридомілом", "Стробі" та іншими фунгіцидами. За сезон потрібно зробити три-чотири таких обробок.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6993 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс