Ступка: як не помилитися з вибором?

7 червня 2012

Кожній господарці, незалежно від того, як часто вона готує, іноді потрібна ступка і маточка. Яку вибрати - залежить від того, скільки ви можете собі дозволити витратити коштів і що ви збираєтеся у ній подрібнювати. Адже це інструмент, що використовується для того, щоб роздавити або розтерти тверді речовини. Зазвичай, чашу роблять із твердих порід дерева, каменю, глини або мармуру.

 

Різниця у смаку продуктів, здрібнених у ступці та блендері з'являється за рахунок швидкості та типу здрібнювання. У ступці листя і часник давляться і розтираються відносно повільно і ефірні олії встигають виділитися повніше та всотатися в олію і навколишнє середовище. У блендері здрібнювання типу, що рубає, і відбувається миттєво та утворюється механічна суміш. Жодного разу не вдалося зробити пристойне песто у блендері, і не тільки з василька, але і з інших трав теж. Іноді запаху взагалі не буває, іноді не відразу і потрібний час для настоювання.

Розтирання будь-яких продуктів, зручніше і легше вести круговими рухами, тому оптимальна ступка, призначена для розтирання, повинна мати пласку (камінь для розтирання) або напівсферичну (ступка) внутрішню поверхню і циліндричну або близьку до півсфери поверхню, що розтирає, масивної маточки. Вузькі та високі ступки у формі склянки, на противагу низьким і широким призначені для того, щоб витримувати ударні навантаження, тобто товкти.

Але це ще не всі вимоги, що висуваються до ступки, тому що товкти і терти можна речовини як сухі, так і вологі з різною кількістю агресивних і не дуже рідин, отримуючи на виході або порошок, або пасту. І саме звідси випливає різниця в матеріалі ступки.

Очевидно, що властивості матеріалу повинні відповідати цим завданням - не розвалитися від удару, не зіпсуватися від вологи, не всотати чогось зайвого і не приправити оброблювані в ступці продукти власним пилом. Звідси важливі властивості матеріалів ступки зі знаком плюс:

- твердість, тобто здатність протистояти тиску ззовні, з цим же пов'язана абразивна стійкість (стійкість до стирання);

- пластичність - здатність до деформації без розривів і руйнувань;

- щільність, тобто, внутрішня структура матеріалу, з якою безпосередньо пов'язана удароміцність;

- хімічна стійкість.

Не буває плюсів без мінусів, які є продовженням достоїнств:

- м'якість;

- крихкість;

- пористість, тобто здатність вбирати вологу, харчові фарби і запахи;

- хімічна активність, тобто здатність взаємодіяти з продуктами, що подрібнюють.

Керамічна ступка і маточка допоможуть розтерти безліч продуктів, наприклад, імбир або часник. Єдиний недолік - це їхня недовговічність і крихкість. На них часто утворюються плями від речовин, що розтираються, так що відразу після використання її потрібно ретельно промити і насухо витерти рушником.

Вироби з порцеляни найчастіше купують для здрібнювання кавових зерен. Вони відмінно підходять для розтирання їжі, що містить вологу. Також цей продукт використовується в медичних і лабораторних умовах.

Дерев’яна ступка відмінно підходить для солі, насіння або зерен. Не можна використовувати дерево для здрібнювання продуктів, що містять вологу, тому що деревина буде її поглинати.

Купуючи продукт, зроблений із граніту, ви можете стерти в порошок безліч речовин – перець чилі, васильок, часник, імбир, чорний перець, м'яту та чебрець. Залежно від структури і щільності каменю, він може поглинати залишки їжі у свої пори, через що буде залишатися характерний запах.

Бронза і латунь мають досить корисну властивість – високу стійкість до стирання. Ця властивість досить корисна для ручних млинів для кави та спецій. До речі сказати, кава, змолота навіть не у стародавньому, а в просто старому латунному млині від чогось смачніша, ніж у бездушній сучасній кавомолці. Чиста мідь має високу пластичність, а значить, легко змінює форму при ударі, бронзи ж - найтендітніші з мідних сплавів, тому переважніші ступки латунні, що володіють високою удароміцністю.

Чавун як матеріал для ступок уступає латунним і бронзовим, тому що хоч і твердолобий, зате тендітний – при бажанні чавунну ступку можна легко розколоти. Крім того, чавун, будучи пористим, вбирає вологу та іржавіє, що є великим мінусом. Але подібний недолік легко зводиться на нівець використанням металевих ступок і млинів за призначенням - тільки для сухих спецій. І легко усувається ретельним доглядом - протиранням сухою ганчірочкою або папером чи просушуванням після використання і зберіганням подалі від кухонної плити.

Залізо і сталь, хоч і міцніші чавуну, теж іржавіють швидко.

Вибирайте ступку, що найбільше вам підійде, залежно від того, що найчастіше вам потрібно перетирати. Розмір продукту також повинен залежати від того, яку кількість інгредієнтів вам потрібно подрібнювати.

Ступка і маточка повинні бути досить міцними та важкими, щоб ви легко могли працювати з ними. Не купуйте легкий, тендітний варіант виробу, тому що він не буде довговічним.

Подумайте, чи потрібна вам ступка із занадто абсорбуючих матеріалів. Адже залишки речовини можуть залишатися на ній і підтримувати ріст шкідливих мікроорганізмів, розвиваючи нездорове середовище та приводячи до антисанітарії.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 16906 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс