Про розмноження лілій

29 квітня 2013

Незважаючи на те, що лілії здаються такими недоторками, їх цілком зможе вирощувати кожний. А їхня здатність розмножуватися різними способами дозволяє при бажанні й заробити.

Способи розмноження:

- Цибулинами-дитинками.

- Брунько-цибулинами.

- Бульбочками, що утворюються на стеблі й у пазухах листя.

- Відділенням цибулин при діленні їхніх гнізд.

- Насінням.

- Лусочками цибулин.

- Живцями стебел і листя.

КОЛИ ПЕРЕСАДЖУВАТИ

Пересаджувати лілії потрібно регулярно, приблизно раз на три-чотири роки. Якщо цього не робити, то з часом гніздо цибулини розростеться, і почнуться проблеми: лілія не покаже максимум своїх можливостей у цвітінні та рості. А з часом цвітіння може і зовсім припинитися.

ШІСТЬ В ОДНОМУ

При правильному пересаджуванні від однієї цибулини можна отримати не менше шести нових через чотири роки.

Коли збирати бульбочки. Багато видів гібридів утворюють на стеблах бульбочки. Їх збирають після відцвітання, коли вони починають обпадати.

Розмноження лусочками - це одне з найбільш вигідних розмножень, що підходить майже для всіх видів лілій. Необхідно відокремити три-чотири зовнішніх лусочки від цибулини під час пересадження у вересні-жовтні, а саму цибулину висадити для цвітіння.

Розмноження живцями виконується так: стебло, на якому буде розпускатися квітка, розділяють на живці з трьома-сімома листочками, після чого все листя видаляють, за винятком верхнього. Потім кожний шматочок прикопують до пазухи верхнього листа в пісок.

Живцювання листям роблять так: під час цвітіння листя відокремлюють від верхньої частини стебла і закопують його у пісок наполовину. Через один-два місяці біля основи листя з'являться малюсінькі цибулинки.

Але серед величезної кількості способів розмноження лілій кожний квіткар вибирає найоптимальніший саме для нього.

КОРИСНА ПОРАДА

Якщо ви зацікавлені у збільшенні кількості цибулин-дитинок, то відокремте квіткові бутони, а потім ґрунтом трохи підгорніть стебло. Після появи цибулинок-дитинок стебло пригніть і засипте землею до половини його довжини. У рослин з надцибулинними коріннями (одноколірна, бульбоносна, тигрова, чудова, царствена, даурська, сірчано-жовта лілії), стебло потрібно вирвати або відрізати ножем над самою цибулиною. Потім у притінку або в спеціальних ящиках висаджують відділене вищевказаним способом стебло з надцибулинним корінням на ділянку, а нижню частину стебла для утворення великих дитинок присипають родючою землею.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 12501 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс