Сьогодні варикозне розширення вен лікується швидко та безболісно

25 жовтня 2016

Років десь 30 тому моєму колезі необхідно було провести оперативне втручання з приводу варикозного розширення вен... Пам'ятається, що його скупі розповіді про випробування на всіх стадіях обстеження, підготовки та власне проведення операції я слухав, з зусиллям стримуючи сльози. Але ж колега не був занадто сентиментальним і вразливим, він навіть про те, як горів у своєму Іл-2, збитому під Курською дугою, завжди згадував з посмішкою і самоіронією. Одним словом, хірургічне лікування варикозу в ті часи було перевіркою на міцність духу та силу волі. Що ж змінилося з тих пір? Про це ми побесідували з судинним хірургом вищої категорії Сергієм Петровичем Щукіним.

- Ситуація змінилася кардинально. Сьогодні можна сміливо говорити про революцію в області лікування варикозного розширення вен. Мова, насамперед, про ангіометодики (тобто оперативні втручання, що щадять) і конесервативне гемодинамічне лікування венозної недостатності амбулаторно.

- Як проявляє себе захворювання?

- Варикозна хвороба (ВХ) проявляється звивистим або вузловим розширенням підшкірних вен нижніх кінцівок.

При поступовому розширенні просвіту підшкірних та комунікаційних (що з'єднують поверхневу та глибоку венозні системи нижніх кінцівок) вен розвивається недостатність клапанів («не замикаються стулки»). Виникає зворотний (патологічний) кровотік у венах нижніх кінцівок.

Пізніше приєднуються дистрофічні та запальні зміни уражених вен та інших тканин кінцівки: виникає хронічна венозна недостатність.

Необоротні зміни можуть відбуватися в поверхневих, комунікаційних і глибоких венах, а також у шкірі, підшкірній основі, м'язах, кістковій і нервовій тканинах.

- Що ж провокує розвиток хвороби?

- У походженні захворювання визнається роль генетично детермінованої схильності (передається у спадщину), гормональних впливів (вагітність, прийом естрогенів), статевої приналежності (жінки хворіють частіше), конституції (високий зріст і підвищена маса тіла), расової приналежності (майже не хворіють люди з жовтим і чорним кольорами шкіри), особливості способу життя (маса тіла, тривале перебування у положенні стоячи та важкі фізичні навантаження).

- У чому полягає зміст лікування варикозу?

- Головне - усунення патологічного венозного кровотоку, що виникає у венах з неспроможними клапанами. Ультразвукове дуплексне сканування (УЗДС) вен нижніх кінцівок є обов'язковим методом обстеження, якщо мова йде про оперативне лікування варикозної хвороби. Під час цього дослідження локалізуються і маркіруються джерела вено-венозного рефлюкса (зворотного, патологічного кровотоку). Бажано, звичайно ж, присутність ангіохірурга при ультразвуковому обстеженні пацієнта. Ще краще, коли хірург проводить дослідження сам.

Після усунення патологічного венозного кровотоку, усуваються варикозно розширені вени. Тут можливі варіанти.

При декомпенсированій варикозній хворобі, ускладненій трофічними розладами («коричнева шкіра», трофічні виразки), вени видаляються з окремих невеликих розрізів (1-1,5 см). Якщо мова йде про косметичність, то можливе виконання мініфлебектомії або склеротерапії.

- Що таке мініфлебектомія та склеротерапія?

- Мініфлебектомія - видалення варикозно розширених вен з проколів шкіри спеціальними інструментами.

Проколи до 3 мм навіть не вимагають накладення шва.

Склеротерапія - введення в просвіт варикозно розширеної вени склерозуючої речовини, що викликає ушкодження внутрішньої поверхні вени, у результаті чого, після притиснення та накладення компресійного бандажа, стінки вени «склеюються».

Якщо процеси склерозу у венах є ще оборотними («вік» варикозу до трьох років), то достатньо усунути патологічний венозний кровотік. Тоді розширені вени, за умови носіння компресійного трикотажу, переживають зворотний розвиток, відбувається так звана гемодинамічна корекція венозного кровотоку.

Одним з найсучасніших мінімально інвазивних методів усунення патологічного венозного кровотоку є ендовенозна лазерна терапія (ЕВЛТ).

Цей метод використовують як альтернативу хірургічному видаленню магістральних венозних стовбурів великої підшкірної вени. Її внутрішня поверхня обробляється променем лазера.

Лазер загоює навіть трофічні венозні виразки. Вени можна «зв'язувати» навіть через виразку, не побоюючись ускладнень, оскільки промінь лазера має бактерицидні властивості.

- А як виконується лікування варикозної хвороби без видалення вен, про яке ви вже згадували?

- Ще в 1988 році французький фахівець К. Франческі повідомив про новий метод лікування варикозної хвороби - CHIVA-метод.

Назва є абревіатурою повного французького найменування «Cure Conservatrive et Hemodynarnique de l'Insuffisance veineuse en Ambulatoire», а означає Конесервативне гемодинамічне лікування венозної недостатності амбулаторно.

- У чому суть цього методу?

- У нормі венозна кров нижніх кінцівок тече з поверхневих вен у глибокі (зовні усередину, знизу нагору), а по глибоких венах - зверху вниз. Для того, щоб кровотік був орієнтований таким чином, вени мають клапани.

Варикозна трансформація підшкірних вен нижніх кінцівок відбувається в результаті зворотного патологічного венозного кровотоку.

При ультразвуковому дуплексному скануванні (УЗДС) вен нижніх кінцівок визначається і відзначається маркером локалізація джерел зворотного патологічного венозного кровотоку (рефлюкса).

Операцію виконують під місцевою анестезією.

У крапках, які відзначені при УЗДС виконуються розрізи (проколи) шкіри, через які методом перев'язки судин усувається патологічний венозний кровотік. Самі варикозно розширені вени не видаляються.

Нижня кінцівка бинтується еластичним бинтом. Через годину можна вставати. Вранці пацієнт може бути виписаний зі стаціонару.

Надалі лише контроль і обов'язкове щоденне носіння компресійного трикотажу протягом 2 місяців.

За цей строк варикозно розширені вени переносять зворотний розвиток, зникають або значно зменшуються симптоми хронічної венозної недостатності. Ось так працює CHIVA-метод.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 20176 Подобається: 3 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс