Головний біль терпіти не можна!

19 грудня 2012

Більше 60% людей періодично зіштовхуються з симптомами порушення мозкового кровообігу, серед яких - і головний біль. До чого може привести не лікування причин головного болю?

Робота за комп'ютером, паління та інші фактори, з якими сучасні люди зіштовхуються щодня, провокують судинні захворювання. І в першу чергу це стосується, звичайно ж, судин головного мозку. Статистика з них сьогодні не втішає - більше 60% людей періодично зіштовхуються з симптомами порушення мозкового кровообігу, серед яких - і головний біль, але не усвідомлюють цього. Так до чого ж може привести не лікування причин головного болю?

ЛІКАРІ ЗАСТЕРІГАЮТЬ: ГОЛОВНИЙ БІЛЬ ТЕРПІТИ НЕ МОЖНА!

Головний біль зазвичай сприймається як наслідок банальної перевтоми або мігрені, але насправді він найчастіше сигналізує про порушення мозкового кровообігу. Здавлювання у скронях, пульсуючий біль у потилиці, «розколювання» голови, слабкість та інші періодичні прояви головного болю - це привід, щоб почати профілактику судинних захворювань.

Тривожним сигналом повинні стати також запаморочення, шум у вухах та інші нездужання, які можуть свідчити про початок розвитку хронічної ішемії мозку (ХІМ) - церебральної патології, що виникає в результаті повільно прогресуючого порушення кровообігу.

Додатковими симптомами ХІМ є швидка стомлюваність на роботі, поганий сон, погіршення пам'яті та інші подібні ознаки. Наслідки цих порушень найсуворіші: від склерозу мозку та ішемічного інсульту до старечого слабоумства.

У ЧОМУ ПРИЧИНА ПОРУШЕНЬ?

Найбільш частими факторами виникнення ХІМ є атеросклероз судин мозку і порушення артеріального тиску (гіпертонія або гіпотонія), широко розповсюджені сьогодні системні та локальні патології, що зустрічаються не тільки у людей старшого віку, але й у молоді. До них приводять не тільки шкідливі звички (такі як паління та зловживання алкоголем), але і відсутність регулярних фізичних навантажень (гіподинамія), і сидячий спосіб життя, що сприяє появі остеохондрозу, і ряд інших факторів, які у комплексі створюють «оптимальні» умови для виникнення і розвитку порушень у роботі судин головного мозку.

ЯК ЗАХИСТИТИ СУДИНИ МОЗКУ?

Дуже часто при виникненні головного болю першим (а в ряді випадків і єдиним) способом боротьби з ним стає прийом знеболювальних препаратів. Таке симптоматичне лікування, звісно ж, не усуває причину болю. Більше того, знеболювальне найчастіше «змазує» клінічну картину і фахівцям стає важче діагностувати захворювання. Тому кожному, у кого головні болі носять регулярний характер і хто належить до групи ризику судинних захворювань, крім симптоматичного лікування, необхідно регулярно спостерігатися у фахівця-невролога, а також проводити профілактику хронічної ішемії мозку.

Для профілактики і лікування головних болів, викликаних судинними порушеннями, використовуються препарати, що нормалізують роботу судин і поліпшують обмінні процеси в мозку.

Серед подібних лікарських засобів виділяються такі, які також мають легку антидепресивну дію та нормалізують емоційну сферу (наприклад, «Вазобрал»). Вони перешкоджають розвитку ХІМ, а заодно підвищують розумову активність, поліпшують пам'ять і увагу, знімають психологічне навантаження.

Не менш важливо для профілактики судинних захворювань головного мозку дотримуватися відповідного раціону харчування, що включає продукти, багаті вітамінами групи В (шпинат, брокколі, зелений горошок, м'ясні продукти, яйця, риба та інші), тому що вони беруть участь у продукції енергії, можуть полегшити стан тривоги, поліпшують роботу судин і, відповідно, знижують імовірність їхніх захворювань.

Регулярні фізичні навантаження, заняття спортом і щоденні прогулянки на свіжому повітрі також сприяють зміцненню судин мозку.

З іншого боку, переїдання, паління, алкоголь і постійний стрес - визнані вороги судин, тому бажано виключити ці фактори зі свого життя або знизити їхню присутність до мінімуму.

ПАМ'ЯТКА СТРАЖДАЮЧИМ ВІД ГОЛОВНОГО БОЛЮ

1. Якщо головний біль триває кілька днів або проявляється регулярно, не варто робити знеболювальні препарати своїми постійними «супутниками» - необхідно звернутися за кваліфікованою допомогою до лікаря-невролога.

2. Якщо у вас буває підвищений або знижений артеріальний тиск або вам діагностували підвищений внутрічерепний тиск, або атеросклероз судин мозку, - це означає, що ви у групі ризику виникнення хронічної ішемії мозку. Тому вам необхідно проводити регулярне профілактичне лікування, спрямоване на нормалізацію роботи та зміцнення судин головного мозку.

3. Постарайтеся виключити зі свого життя такі фактори, що негативно впливають на роботу судин, як паління, алкоголь, зловживання жирною їжею.

4. При роботі за комп'ютером, робіть перерву кожні 15-30 хвилин - давайте відпочинок очам, приділіть 5-10 хвилин спеціальним фізичним вправам для офісних працівників (наприклад, сидячи в кріслі, випряміться, зведіть лопатки, напружте м'язи спини і затримайтеся у такому стані на 5 секунд. Повторіть цю вправу 5-6 разів).

5. Намагайтеся частіше бувати на свіжому повітрі, робити піші прогулянки - хоча б по 15-30 хвилин на день.

6. Не зневажайте продуктами харчування, багатими вітамінами групи B і вітаміном C - вони сприяють зміцненню судин і перешкоджають розвитку судинних захворювань та головного болю.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8377 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс