Щіпка спецій замінює жменю таблеток

20 березня 2013

Медики довели, що за допомогою спецій можна вилікуватися. Пряності - діючі ліки в боротьбі з серцево-судинними та навіть онкологічними захворюваннями

Головне достоїнство спецій - високий вміст антиоксидантів. Ці речовини здатні послабити руйнівну дію вільних радикалів, що викликають в організмі окисний стрес, котрий винен у багатьох наших нещастях - від появи зморшок на шкірі до виникнення серйозних захворювань - раку, діабету та серцевих недуг.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ СПЕЦІЙ

• Знижують рівень холестерину та цукру в крові. Причому ефект від застосування спецій зіставимий з прийомом лікарських препаратів - рівень холестерину в крові падає на 10-15%. Антихолестериновий ефект особливо виражений у куркумі та кориці.

• Борються із застудою. Імбир, гвоздика, кориця мають потужний стимулюючий і тонізуючий ефект, мобілізують внутрішні сили, активізують кровопостачання. У результаті людина видужує швидше.

• Допомагають схуднути. По-перше, пряності надають смак будь-якій їжі, по-друге, вони стимулюють травлення й активізують обмінні процеси - у результаті організм насичується малою кількістю їжі. Останні дослідження вчених довели, що навіть гострі закуски, які подаються перед обідом, не розпалюють апетит, а, навпроти, сприяють швидкому насиченню: капсаїцин, що міститься в них, швидко викликає відчуття ситості - у результаті людина з'їдає менше. Крім цього капсаїцин збільшує витрату енергії на 23% і гальмує розвиток жирових клітин.

• Нормалізують гормональний фон, посилюють бажання. Шафран благотворно впливає на жіночу репродуктивну систему, зокрема, нормалізує гормональний фон. Відомі випадки, коли прийом 2-3 маточок шафрану при передчасному клімаксі сприяв відновленню циклу. Серед спецій багато афродизиаків. Мускатний горіх не даремно називають жіночою, а базилік чоловічою спеціями - ефірні олії, що містяться в них, стимулюють роботу залоз внутрішньої секреції. Летучі ферменти, що містяться у ванілі, впливають на центральну нервову систему.

• Рятують від раку. Антиоксиданти спецій активно борються з канцерогенами. З куркуми була виділена речовина, що блокує біохімічні процеси, котрі приводять до розвитку пухлин шиї та голови. А з хрону - молекула, здатна руйнувати ракові клітини, щоправда тільки при безпосередньому впливі на них у пробірці. У живому організмі ця дія виявилася дуже слабкою. Так що хрін використовується у якості профілактики.

НАЙКОРИСНІШІ СПЕЦІЇ

• ЛАВРОВИЙ ЛИСТ

Універсальна пряність, використовується в супах, маринадах, м'ясних і рибних стравах. Поліпшує травні процеси, роботу серця, підвищує апетит, використовується при загостренні артриту, шкірних хвороб. Має сечогінну та дезінфікуючу дію. Інгаляції з лавровою ефірною олією рекомендуються при інфекціях дихальних шляхів. Лаврова олія - визнаний засіб від гаймориту.

Заборонено прийом під час вагітності. При тривалому зберіганні втрачає аромат і здобуває гіркоту.

• ХРІН

Столовий хрін використовується як самостійна приправа і як основа для готування соусів. Потужний засіб для посилення секреції травних залоз. Має виражену сечогінну дію - застосовується для лікування запалень сечовивідних каналів, при ниркокам’яній хворобі, циститі, подагрі та ревматизмі.

Припарки зі свіжого хрону застосовують при обмороженні, лицьовій невралгії та ревматизмі суглобів.

Хрін протипоказаний при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок.

• ІМБИР

Обов'язкова приправа до страв з сирої риби, тому що володіє протиглисною дією. Обов'язкова складова приправи карі, є присутнім у всіх кетчупах. Широко використовується в кулінарії - імбирне печиво та пряники, лимонад.

Допомагає при нудоті будь-якого походження. Полегшує приступи мігрені й артриту, стимулює імунітет. Визнані ліки при застуді та кашлі.

• КОРИЦЯ

Щоденне вживання 1 чайної ложки кориці знижує рівень цукру та «шкідливого» холестерину в крові, нормалізує артеріальний тиск. Має антимікробні властивості, допомагає довше зберігати продукти в домашніх умовах.

Використовується в готуванні десертів, при консервуванні, у маринадах.

• ШАФРАН

Сприяє виробленню серотоніну - гормону радості, тому має психотропну дію, рятуючи від болю та депресії. Поліпшує травлення, очищує лімфу, нирки й печінку, знімає судоми, видаляє застій крові в судинах, поліпшує колір обличчя та підвищує потенцію.

Шафраном ароматизують багато національних страв - індійський плов, іспанську паел’ю та італійський рис.

• ГВОЗДИКА

Гвоздикова олія - найсильніший антисептик. У період епідемій ГРВІ її рекомендують використовувати для ароматерапії. Гвоздика виконує анестезуючу дію при зубному болі, полегшує дихання при захворюванні дихальних шляхів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7657 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс