Узимку навіть оптимісти хандрять. Як позбутися від апатії?

20 лютого 2013

Довгою холодною зимою навіть завзяті оптимісти заражаються нудьгою. А що вже говорити про інших?

ВМИКАЙТЕ СВІТЛО

Головна причина зимових страждань - короткий світловий день. Тільки розвиднілося, глядь, уже стемніло. Як отут не засмутитися і не відчути апатію? А вся справа в тому, що в темний час доби у нас у мозку утворюється більше гормону мелатоніна, що у свою чергу гальмує вироблення гормонів гіпофіза, які регулюють багато найважливіших функцій організму. Тому кращий засіб від розладів, викликаних нетривалим світловим днем, - це саме сонячне світло. Але звідки його взяти посередині зими?

Звичайно, можна взяти і виїхати прямо в сонячне літо. У Єгипет, наприклад, або Таїланд. Але це недешево, та й акліматизація...

Більш ефективний спосіб боротьби з зимовою апатією - фототерапія. Лікуватися світлом можна в спеціальних клініках під керівництвом лікаря, що підбере ультрафіолетове випромінювання оптимальної яскравості та певного спектра. А можна - і вдома, самостійно. Для цього необхідно штучно подовжити собі світловий день за допомогою потужної галогенової лампи, включаючи її або до світанку, або після заходу. Але й без фототерапії біль-шість із нас здатна перебороти сезонну нудьгу.

СКОРИСТАЙТЕСЯ НАСТУПНИМИ ПОРАДАМИ

Якнайбільше бувайте на свіжому повітрі в денні години. А ще краще – використовуйте цей час для занять фізкультурою. Вихідні, проведені на ковзанці або на лижній прогулянці, зарядять позитивною енергією на цілий тиждень.

Обов’язково робіть зарядку. Нехай хвилин десять, але щодня! Під час фізичного навантаження виробляються речовини, що підвищують настрій і тонус. Не забувайте про правильне дихання: дихайте глибоко, вільно, через ніс. А якщо вправи ви будете робити під музику - депресію як рукою зніме.

Не заощаджуйте на електриці. Яскраве освітлення будинку вечорами не дасть вам закиснути.

Оформіть інтер'єр у червоних, жовтих і жовтогарячих тонах. Адже ці кольори є зігрівальними, активними і позитивно впливають на нервову систему.

Не сідайте на сувору дієту. Звичайно, переїдати ні до чого, але й обмежувати себе в необхідному теж не варто. Півтора - два кілограми, що відкладаються про запас, - це природний захист організму. Вони підуть самі, як тільки вигляне сонечко. Натуральними антидепресантами вважаються банани, шоколад, мед, каші (особливо із пшеничної крупи). Частіше їжте морську рибу. Багата омега-3 жирними кислотами, вона відмінно піднімає настрій!

Нервуєте – гризіть насіння. На думку вчених, монотонні повторювані рухи, що супроводжують його поїдання, сприяють розвантаженню психіки.

Запишіться в басейн. Вода відмінно знімає нервозність, дратівливість і дарує позитивну енергію. Та й взагалі плавання в будь-якому віці корисне. У крайньому випадку підійде контрастний душ вранці.

Частіше ходіть в гості, у кіно та театр, на виставки, ведіть активне життя. Навіть якщо вам лінь виходити з дому в непогоду - переломіть себе, і ваш настрій незабаром поліпшиться.

Займіться творчістю. Узимку можна нарешті викроїти час, щоб зайнятися в'язанням, вишиванням, освоєнням макраме або ще чогось, про що ви давно мріяли.

Спробуйте ароматерапію. Це прекрасний спосіб боротьби з поганим настроєм і занепадом сил. Прийміть ванну з ефірними оліями, запаліть аромалампу або сходіть на масаж. Для цих процедур добре підійдуть олії сандалу, жасмину, герані, меліси, всіх цитрусових.

Почніть готуватися до нового літнього сезону. Так час пройде швидше. Купуйте цибулини квітів для свого саду. Майструйте прикраси для дачі. Якщо любите подорожі, плануйте нові поїздки, вивчайте за книгами визначні пам'ятки, які незабаром побачите навіч.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6614 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс