Як вибрати байк для дитини

10 травня 2012

Покупка велосипеда завжди залишається однією з найбільш яскравих подій у житті кожної дитини та однією з найхвилюючих для її батьків. Прилучення до активних видів спорту - це, безперечно, добре, але не завжди безпечно. Тому вибір велосипеда - справа відповідальна, і без певних знань тут не обійтися. На що варто звернути увагу, купуючи «залізного коня» для юного велосипедиста?

Купити дитині перший велосипед можна, коли їй виповниться рік. Принаймні, виробники відповідних товарів орієнтуються саме на цей вік.

Засоби пересування для найменших завжди триколісні, причому такі моделі у більшості випадків постачені спеціальною ручкою, за допомогою якої батьки утомленого від крутіння педалей чада могли б везти його, як у колясці.

Головна особливість таких велосипедів - підвищені вимоги до безпеки пасажира. Це і спеціальні неслизькі сидіння зі спинкою, і страхувальні ремені, і навіть додаткові упори для ніг. Педалі тут, як правило, закріплені на передньому колесі.

Максимальна простота конструкції - ось відмітна риса таких велосипедів, розібратися з якими під силу будь-якому маляті. При цьому, пам'ятаючи про те, що діти в такому віці небайдужі до іграшок, такі моделі завжди максимально яскраво оформлені та постачені безліччю аксесуарів, починаючи із клаксонів і закінчуючи світломузикою.

Проблема таких іграшкових великів у тому, що вони досить часто ламаються. Цьому сприяють і пустотливі дитячі ручки, і велика кількість пластикових деталей. Тому за можливістю варто вибирати максимально якісну модель або, принаймні, перед кожною прогулянкою оглядати велосипед на предмет прихованих поломок або розкручених гайок.

ДРУГИЙ РІВЕНЬ

Конструкція велосипедів, призначених для дітей від 2 до 4 років, вже набагато цікавіша. І хоча це як і раніше триколісний варіант, тут з'являється більше знімних деталей.

По-перше, це упори для ніг та інші елементи безпеки, необхідні лише для найменших.

По-друге, це та сама ручка для батьків, що є у наявності або відсутня зовсім, або також при необхідності легко знімається. Крім того, такий залізний кінь вже розрахований на виріст, а це значить, що сідло та кермо можна регулювати за зростом.

Втім, вибираючи велосипед для цієї вікової групи, не варто зваблюватися, що юні гонщики зможуть без проблем з ним поводитися, тому така деталь, як обмежувач керма, тут поки просто необхідна.

ЧОТИРИ МІНУСИ ДВА

Дітей від 4 до 7 років вже можна пересаджувати на чотириколісні моделі, які з легкістю трансформуються у двоколісні.

У цій категорії представлена безліч варіантів як вітчизняного, так і іноземного виробництва, тому завжди є можливість вибрати оптимальний варіант за співвідношенням ціни і якості. Зрозуміло, вітчизняні моделі не відрізняються особливим дизайном, зате вони надійні та недорогі.Якісні західні зразки виглядають цікавішими, тут є навіть тематичні варіанти, на зразок поліцейського або мультяшного байка, але коштувати вони будуть трохи дорожче.

Велосипеди для дітей дошкільного віку обов'язково регулюються відповідно до зросту дитини. Ці моделі зазвичай мають досить широкі шини, що відрізняються підвищеною стійкістю і прохідністю.

Крім того, фахівці радять вибирати велосипеди з низькою рамою, щоб у випадку падіння дитина змогла без проблем вискочити із сідла.

Ланцюг обов'язково повинен бути захищений кожухом, щоб у нього при русі не потрапив одяг, попереджають продавці-консультанти. Однак двосторонній екран, що найкраще справляється із цим завданням, поганий тим, що він затримує вологу, що потрапила під нього, і бруд, що може швидко привести механізм у непридатність.

Такі велосипеди максимально схожі на дорослі аналоги, а це значить, що у них вже є гальмо, яким дитина із самого початку повинна навчитися правильно користуватися. «Тут є два варіанти: ручне і ножне гальмо. І вибрати, що з цього переважніше, необхідно свідомо, щоб потім, коли дитина пересяде на більш серйозний байк, їй не довелося переучуватися з однієї системи на іншу.

ЯК У ДОРОСЛИХ

Підліткові велосипеди, розраховані на дітей від 7 до 12 років, вважаються практично прообразом дорослих.

Вони відрізняються все тими ж широкими колісами і потужною рамою, яким під силу будь-яке бездоріжжя. Вони мають набагато більший запас міцності, і, крім того, на цих байках можна розвинути досить високу швидкість. Тому при покупці велосипеда необхідно впевнитися, що гальма на обраній моделі в повному порядку.

Тут є як ручне, так і ножне гальмо. З останнім все зрозуміло: трохи практики, і будь-який юний гонщик, особливо той, хто до цього їздив на трьохколіснику, зможе вміло ними користуватися. З ручними гальмами складніше: не у всіх хлопців вистачає сил зупинитися тільки з їхньою допомогою. Тому «педальний» варіант повинен бути надійним.

Що ж стосується висоти рами, то, по-перше, кермо та сідло повинні регулюватися, а по-друге, з метою безпеки, не варто брати велосипед на виріст. Дитина повинна не просто дотягуватися ногами до землі, але і мати можливість робити це, піднімаючись із сідла на 15 сантиметрів.

За матеріалами: Новые известия
 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 4148 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс