Як правильно мити кімнатні рослини

12 червня 2013

У кімнатних умовах пил з листочків не здує вітер, дощові краплі не "умиють" рослину. Про це потрібно подбати нам, їхнім люблячим господарям. Чистота необхідна для здоров'я рослини. Пил засмічує устячка, тим самим порушуючи газообмін, ускладнюючи дихання, сповільнюючи випаровування з поверхні листя і фотосинтез.

"Купання" для рослин передбачене самою природою. Пригадайте, як оживають рослини після літнього дощу!

Особливо важлива чистота для рослин, що живуть на кухні, де до пилу в повітрі додаються ще й продукти горіння. Багато кімнатних рослин сприймають "купання" як процедуру омолодження не тільки через видалення пилу. Для них це шанс хоч трохи, особливо в зимові місяці, насолодитися більш високою вологістю навколишнього повітря.

ЧИ ЧАСТО НЕОБХІДНО МИТИ РОСЛИНИ?

У теплу пору року мити рослини необхідно раз на два тижні, можна навіть частіше. Узимку - тільки за необхідністю, оскільки багато рослин знаходяться у періоді спокою. Ця рекомендація не поширюється на рослини, батьківщиною яких є тропіки або субтропіки.

ЧИ ПОТРІБНО ВИКОРИСТОВУВАТИ ПРИ МИТТІ РОСЛИН МИЛО?

Деякі квіткарі при "купанні" рослини протирають її листя мильним розчином. У принципі, це не шкодить рослині, хоча в природі рослини обходяться і без такої обробки. Висновок один - використовуйте мило тільки для сильно забруднених рослин.

СУХА МИЙКА 

Такий спосіб очищення застосовується перед вологим, особливо для рослин з опушеним і складчастим листям, а також для кактусів. Пил при намоканні скачується в брудні липкі грудочки, які потім дуже важко змити з рослини, а так само забруднений шар не дозволяє добре намокнути листям. Суху мийку рослини найкраще виконувати за допомогою пензлика для нанесення рум'ян. Він досить м'який, щоб не ушкодити листя. Після очищення рослини відправляємо під душ.

ОБТИРАННЯ

Для обтирання рослини можна використовувати вологу м'яку ганчірочку або поролонову губку. Протирати листя потрібно дуже обережно, сильне тертя може ушкодити шкірочку. Листя і стебла треба покласти на долоню, уважно оглянути їх із зовнішнього і внутрішнього боків на предмет виявлення паразитів і захворювань, потім акуратно протерти вологою ганчірочкою або губкою.

ДУШ

Це найкращий спосіб очищення рослини від бруду та пилу. Ґрунт у горщику варто прикрити, щоб його не розмило. Для цього можна використовувати поліетиленовий пакет або плівку. Горщик обв'язують так, щоб вода безперешкодно стікала по поліетилену. Інший варіант - розмістити рослину під душем, тримаючи горщик з квіткою в руці під нахилом, щоб вода не потрапляла на ґрунт. А ще можна просто ставити горщик з квіткою на дно ванни, руками підставляти листя під струмінь води, одночасно протираючи його.

"Купання" під душем можна сполучити з поливом. Це дуже сприятливо позначається на рослині, але тільки в тому випадку, якщо водопровідна вода не занадто жорстка. Якщо ж у воді багато солей, використовуйте для душу та поливу тільки вистояну воду і спеціальну лійку.

Після такої процедури горщик потрібно залишити у ванній для того, щоб зайва вода стекла. Якщо квітка "купалася" під водопровідною водою, листя краще протерти від залишків вологи, інакше на листочках можуть з'явитися сольові плями. Після закінчення всіх процедур рослину ставлять на своє місце.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10399 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс