Молочай міля - терновий вінець

22 травня 2013

Рослина ця досить невибаглива, а зовнішній вигляд порадує вас у будь-якій обстановці!

Еуфорбія (Euphorbia spe-ciosa) - молочай міля, у народі одержав назву «терновий вінець». Цей сягаючий у себе на батьківщині значних розмірів колоновидний кактус віддає перевагу рівним умовам і не дуже прохолодному мікроклімату взимку. У повному блиску проявляється тільки при культивуванні в оранжереї. Однак завдяки своєму гарному білому шерстистому опушенню молоді рослини вирощуються любителями також і на світлих вікнах. Рослини не можна обприскувати водою, тому що в такому випадку на білих волосках може з'явитися некрасивий вапняний наліт.

Стебла м'ясисті, соковиті, до 20 см товщиною, у перетині 3-х гранні, ребристі. Ребра нерівномірно вирізані по краях з гострими твердими колючками, видозміненими прилистками й швидкоопадаючим листям. Квітки дрібні, жовті, зібрані в складні щитковидні суцвіття, що розташовуються на ребрах. Батьківщина - Східна Африка; росте в горах.

ДОГЛЯД

Рослина не вимагає особливого догляду. Влітку їй потрібне тепло, а взимку - помірна прохолодь. Дуже любить світло, тому в зимові місяці бажаним є штучне підсвічування.

Полив влітку повинен бути помірним, узимку ж треба різко його обмежити. Добре почуває себе в сухому приміщенні.

ПОСАДКА І РОЗМНОЖЕННЯ

Саджають молочаї в ємкості з обов'язковою наявністю дренажного отвору, укладаючи на дно шар керамзиту. Саджати в горщики без дренажного отвору неприпустимо: через один неправильний полив рослина може загинути від кореневої та стеблової гнилі. Горщик повинен бути неглибокий і широкий, тому що коренева система у молочая слабка. Після досягнення значних розмірів рослини бажано пересадити у важку ємкість або покласти на дно горщика пару важких каменів для додання стійкості. Грунтосуміш складають із листяної землі, торфу й піску в рівних частинах з додаванням шматочків деревного вугілля. Молоді рослини мають потребу у щорічному пересадженні у свіжий ґрунт, дорослі пересаджують рідше - через 2-3 роки навесні.

Розмножується рослина насінням або бічними відростками, які з'являються на основному стеблі. Дозріле насіння можна зібрати та використовувати для розмноження, висіваючи у вологу землю, злегка вдавивши. До появи сходів посіви можна накрити склом або поліетиленовою плівкою. 

Живці заготовлюють влітку в червні-липні. Зрізавши живець, потрібно дати стекти молочному соку, зануривши зріз ненадовго в теплу воду. Потім ранку присипають товченим вугіллям і протягом 2-3 днів живець залишають підсохнути. Після саджають у піщано-торф'яну суміш і поміщають у тепле (не нижче 20°С) місце для вкорінення.

ХВОРОБИ І ШКІДНИКИ

Зі шкідників молочай вражається павутинним кліщиком, попелицею, трипсами, щитівкою. При зайвій вологості та низкій температурі розвиваються грибкові хвороби. Але якщо дотримуватися основних правил догляду, то молочай не доставить вам особливих турбот.

При поразці попелицею, ушкоджені частини знебарвлюються, листя скручується, жовтіє і обпадає. Рослина сильно гнітиться та припиняє нормальний розвиток. Шкідників потрібно механічно видаляти з уражених частин, сильно уражене листя або пагони також видаляються. Потім застосовується обприскування перметриномістячими препаратами та дерисом, фітовермом, децисом, актеліком, інта-віром. При сильній поразці обробку повторюють.

Білокрилка - це дрібна біла мошка, добре помітна неозброєним оком. Зеленуваті личинки розселяються на нижньому боці листя, висмоктують клітинний сік і залишають цукристі виділення. На листях з'являються слабко помітні білясті або жовтуваті плями. Уражене листя скручується, жовтіє і обпадає. Потрібно кожні три дні обприскувати інсектицидами ("Фуфан", "Актелік", "Інтавір" та ін.). Оббирати уражене листя.

При поразці кореневим борошнистим червцем рослини сповільнюють і зупиняють ріст, листя жовтіє, сохне і відмирає. Рослина загине, якщо не вжити заходів. Якщо дістати рослину з горщика то можна побачити в них на початковій стадії невеликі, а потім усе більше розповсюджені ділянки борошнистих скупчень зі шкідників і продуктів їхньої життєдіяльності. Для профілактики шкідників - при пересадженні рослини потрібно уважно оглянути коріння. При виявленні шкідників продезінфікувати горщик, очистити корені від старої землі, промити корені рослини в розчині інсектициду і посадити у свіжий ґрунт.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 13181 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс