Гузманія - декоративне колосся

15 травня 2013

Гузманія (Guzmania, сімейство Бромелієві) - вічнозелена трав'яниста епіфітна рослина родом з Центральної та Південної Америки. Гузманія досить компакта, її висота 30-35 см. Соковите зелене листя близько 45 см у довжину зібране в розетку. Дуже декоративні колосовидні суцвіття гузманії, квітки багатьох видів не розкриваються, тому що запліднення відбувається всередині них.

У природі налічується більше 120 видів даного роду. Найпоширеніший у культурі вид - гузманія язичкова (Guzmania lingulata). Листя цього виду широколінійне, щільно прилягає одне до одного, з його розетки з'являється суцвіття на товстій короткій квітконіжці. Обгорткове листя суцвіття яскраво-червоне або жовтогаряче, воно прикриває численні білі квітки. Гузманія Доннелла-Сміта (Guzmania donnell-smithii) утворює пухку розетку з листя, покритого блідо-зеленими лусочками. Квітконіжка і нижня частина суцвіття прикрашені черепитчатим червоним листям, самі квітки складаються з білуватих лусочок. Гузманія криваво-червона (Guzmania sanguinea) утворює розетку з листя у формі келиха. Її суцвіття не має квітконіжки, воно лише трохи визирає з розетки. Приквіткове листя тонке, червоного кольору. Квітки зібрані в щітковидне суцвіття, вони білі або жовто-зелені. Крім того, зустрічається в продажі гузманія нікарагуанська (Guzmania nicaraguensis), гузманія мусаїка (Guzmania musaica), гузманія одноколоса (Guzmania monostachia).

Гузманія повинна постійно знаходитися в теплому та світлому, але без прямих сонячних променів приміщенні, захищеному від протягів. Рослині необхідна температура не нижче 16-18°С, перед цвітінням - 25°С. Вологість повітря для гузманії потрібна висока. Горщик з рослиною краще поставити на піддон з вологою галькою або гравієм, листя регулярно обприскувати. Влітку розетка листя постійно повинна бути наповнена м'якою, краще дощовою, водою.

Поливають гузманію рясно, водою, що не містить вапна, з травня по серпень два рази на місяць виконують підживлення квітковим добривом, узимку підживлюють рослину раз на два місяці. Гузманія не має потреби в пересадженні, оскільки після цвітіння розетка материнського листя гине. 

Розмножується гузманія кореневими відводками або насінням. Дочірні розетки розвиваються біля основи материнської. Їх відокремлюють через кілька місяців і висаджують у маленькі горщики (діаметр близько 15 см). Субстрат готують з торфу, здрібненого сфагнуму та хвої в співвідношенні 2:1:1 з додаванням деревного вугілля. Можна придбати спеціальний ґрунт для орхідейних і бромелієвих.

Велику шкоду рослині наносять щитівки, павутинні кліщі, кореневий червець. Причиною їхньої появи, у першу чергу, є низька вологість повітря. Необхідно поліпшити догляд, а уражену рослину обприскати інсектицидом. Листя гузманії, що буріє і обпадає, свідчить про недостатній полив.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7809 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс