Азалія не поступиться троянді

8 серпня 2012

Азалія, альпійська троянда (Azalea), або рододендрон (Rhododendron) належить до сімейства - верескові. Її батьківщина - Східна Азія, Карпати, Кавказ.

Існує більше 1000 видів цієї рослини. У кімнатному і декоративному садівництві найпоширеніші Rhododendron obtusum - Рододендрон тупий, або Японська азалія, або Rhododendron simsii - Рододендрон Симса, або Азалія Симса, або Індійська азалія, а також їхні численні гібриди.

Азалія - невеликий чагарник, що зацвітає в кімнаті у самий розпал зими. У азалії гарні, великі, часто махрові квітки найрізноманітнішого забарвлення: від білого до яскраво-червоного. Листя - дрібне (довжиною 5-7 см), шкірясте, зелене.

РОЗМІЩЕННЯ

Віддає перевагу світлим кімнатам з яскравим розсіяним світлом. Влітку і восени, до заморозків, азалію бажано залишати на свіжому повітрі. Взимку азалію розташовують у світлому, прохолодному приміщенні з постійною температурою 12-15°С.

Рослину, у якої з’явилися квіткові бутони, вносять у більш тепле приміщення, з температурою18°С.

Після завершення цвітіння для нового закладення бутонів на наступний рік рослину знову встановлюють у приміщенні з температурою 8-12°С.

ДОГЛЯД

У період цвітіння, влітку і на початку осені, необхідний рясний полив, взимку - помірний. Підживлення виконують щотижня добривами, що не містять вапна. Азалія вологолюбна, тому її варто часто обприскувати або ставити на наповнений водою піддон із гравієм. Пересаджувати рослину потрібно навесні кожні 2-3 роки.

ШКІДНИКИ І ХВОРОБИ

Основний шкідник - азалієва попелиця, на виділеннях якої поселяється сажистий гриб. Якщо ґрунтова грудка пересушена, може з'явитися червоний кліщ.

Розмноження можливе верхівковими черешками. Їх вкорінюють у перліті або грубозернистому піску, при підігріві субстрату. Вкорінюється важко.

НА ЗАМІТКУ:

Відцвілі квітки та побуріле листя видаляють. Це охороняє рослину від інфекцій. На місці старої квітки згодом утворюється новий пагін, що зацвіте наступного року.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9845 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс