Як правильно поливати орхідею

26 червня 2012

Орхідея незвичайно гарна і ніжна рослина. І дуже тремтливо відноситься до свого зовнішнього вигляду, тому і власники цієї дивовижної квітки повинні поважати її примхи, головна з яких - правильний полив.

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ПОЛИВУ

Щоб виростити міцну і здорову рослину, її необхідно поливати, дотримуючись певних правил, тому що це найважливіше в догляді за орхідеями, і недотримання їх чревате хворобами, що можуть спричинити навіть загибель квітки. Хоча правила поливу орхідеї прості, але їхнє недотримання, або неприйняття нюансів не дасть можливості повною мірою насолодитися красою цієї рослини.

Для того щоб рослина почувала себе комфортно, її не можна поливати занадто рясно, це може привести до загнивання кореневої системи. Нестача води також приводить до хвороб рослини.

Основне і головне правило поливу - не поливати «за годинами». Черговий правильний полив орхідей потрібно робити тільки після повного висихання субстрату і коренів, тобто, тільки за цією ознакою, у зв'язку з чим, землю необхідно періодично перевіряти на вологість. А протягом якого періоду це відбудеться, залежить від маси факторів - температури та вологості в приміщенні, розміру горщика і освітлення. Так що, точної однакової частоти поливу рослин, вирощуваних у різних умовах, як і відповіді на питання, як часто поливати орхідею просто не існує.

Для такої рослини, як орхідея, вода, це не просто джерело живлення, це джерело життя, тому що таким чином квітка самостійно регулює свою температуру і загальний стан. Орхідеї, що ростуть у природному середовищі, «п'ють» дощову воду, добре, що це чиста вода тропічних лісів, а не та, що випадає у вигляді дощів у містах, тому що склад води також дуже впливає на стан квітки.

ЯКІСТЬ ВОДИ ДЛЯ ПОЛИВУ

Вода, призначена для поливу орхідей повинна бути м'якою або, у крайньому випадку, мати помірну жорсткість, тому що дуже важливо, якою водою поливати орхідеї. Якщо в будинку немає спеціального приладу для виміру жорсткості води, то можна орієнтуватися за кількістю накипу в чайнику і швидкістю його появи.

Для того щоб пом'якшити воду, у неї додають щавлеву кислоту (вона продається в магазинах квітів і хімреактивів). У холодну некип'ячену воду (з-під крана) додають порошок кислоти (1/8 ч. л. порошку на 5 літрів води), дають відстоятися добу і акуратно, не збовтуючи (щоб не здійнявся осад), зливають в окрему ємкість. Щоб вода при цьому ще і підкислилася, то на цей час разом з кислотою кладуть у воду невеликий мішечок з полотняної тканини з торфом. Якщо поливати орхідею дистильованою водою, то рослині не буде вистачати солей, що є присутніми у звичайній воді, тому, для поливу її потрібно перемішати з вистояною водою (приблизно, 1:1).

Якщо є спеціальний фільтр для очищення води, то можна поливати рослину пропущеною через нього водою, і не морочити собі голову щавлевою кислотою, фільтр не тільки істотно знижує жорсткість, але і очищує воду від шкідливих бактерій, грибків і важких металів.

Кислотність води не менш важливий показник для поливу орхідей, перевіряють її лакмусовим папером, оптимальна кислотність - PН 5. Підвищити її можна найпростішим способом, додавши кілька крапель лимонного соку. Найоптимальніша температура води для поливу орхідеї, це від +35 до +40 градусів, а для насичення перед поливом води киснем, її рекомендується просто перелити кілька разів з однієї посудини в іншу.

МЕТОДИ ПОЛИВУ

«Гарячий душ»

Фахівці знають, що найкорисніший для цієї квітки вид поливу, це поливати її «гарячим душем», що нагадує рослинам рідний природний теплий тропічний дощ. У таких випадках, ці рослини активніше цвітуть, нарощують густе і щільне листя гарного зеленого кольору, тому що правильно поливати орхідею, означає створювати для неї природні умови. При такому поливі знищуються шкідники, що потрапили на листя або квіти. Але, так поливати орхідеї можна тільки м'якою проточною водою, якщо вода з-під крана має високу жорсткість, то орхідеям влаштовують «штучний дощ» у ванні, поливаючи заздалегідь приготовленою водою з лійки (якщо вода досить м'яка, то поливають безпосередньо з душу через насадку струменем середньої потужності). Поливають у кілька прийомів, очікуючи, щоб вода просочила як треба весь субстрат, після чого квітку залишають у ванні на підставці, даючи стекти зайвій воді. А скільки разів поливати орхідею таким чином теж залежить від швидкості висихання субстрату.

Через годину, орхідею витирають, протираючи м'яким дрантям або губкою листочки і молоді паростки та акуратно видаляючи всю воду, що зібралася в пазухах листя. У деяких видів орхідей (Фаленопсис, Ванда) протирають особливо ретельно серцевину, інакше вони можуть загнити, і рослина загине.

Дуже часто після поливу гарячим душем на листах можуть з'явитися білясті розводи - це проступають солі, що осіли на листах з води, так залишати рослину не можна. Листя обов'язково потрібно протерти пивом або лимонним соком, розведеним водою у співвідношенні 1:1.

«Занурення»

Другий спосіб поливу орхідей називається «занурення», і проведення такого поливу повністю відповідає назві способу. Рослину разом з горщиком занурюють у воду (час занурення залежить від розміру горщика і рослини, зі зразкового розрахунку - горщик 12 х 12 сантиметрів занурюють на 30 секунд і стільки ж стікає потім вода), після чого, дають зайвій воді стекти на повітрі. Такий вид поливу можна застосовувати, тільки переконавшись, що всі рослини здорові, а в субстратах не завелися грибки або цвіль. крім того, такий полив орхідей під час цвітіння, просто неможливий.

ПОЛИВАЄМО ЛІЙКОЮ

Заздалегідь вистояну і підготовлену воду переливають у лійку та акуратно і обережно поливають рослини, намагаючись, щоб струмінь був як можна тоншим, і не потрапляючи в листові пазухи. Як тільки вода почне витікати знизу, полив можна припинити і почекати кілька хвилин, поки виллється надлишок води, що не всотався в субстрат, після чого цю процедуру повторюють кілька разів. За закінченням поливу всю воду, що залишилася в піддоні, виливають. Поливати таким чином орхідеї потрібно в першій половині дня.

ОБПРИСКУВАННЯ

Поливати орхідеї за допомогою обприскування фахівці не радять, але в будь-якому разі, обприскувати можна тільки ті рослини, які висаджені у ґрунтові блоки, не в горщиках із субстратом, тому що у таких квіток корені висихають швидко, і їм необхідний постійний полив. Роблять це, також, у першій половині дня пульверизатором.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 38112 Подобається: 8 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс