Хвороби огірків. Борошниста роса

26 червня 2013

Збудники борошнистої роси - облігатні паразити. На листях формується поверхневий міцелій. Патоген впроваджується в клітини епідермісу за допомогою гаусторій. Протягом вегетації на міцелії розвивається рясне конідіальне спороношення.

Інтенсивне утворення спор відбувається при низькій відносній вологості повітря і при яскравому сонячному світлі. Для проростання конідій необхідна температура 16–20°С і висока відносна вологість повітря. У цих умовах тривалість інкубаційного періоду дорівнює 3-5 дням.

Помічено, що зазвичай перші вогнища борошнистої роси з'являються через 3-4 дні після заливних дощів.

При різких коливаннях денної та нічної температури, при слабкій освітленості у рослин знижується стійкість до хвороби. Цей факт варто враховувати при плануванні захисних заходів.

ДЖЕРЕЛА ІНФЕКЦІЇ

Зберігається гриб клейстотеціями (плодовими тілами сумчастої стадії) на рослинних залишках. Нетривалий час патоген може зберігатися конідіями. Резерваторами інфекції можуть бути бур'яни (осот, бодяк і т.д.).

СИМПТОМИ

Хвороба зазвичай проявляється на справжніх листях огірка, рідше на сім'ядолях. На стеблах наліт спороношення з'являється тільки на останніх етапах епіфітоційного процесу.

Безстатеве спороношення має вигляд білого пухнатого нальоту. Спочатку на листях з'являються одиничні округлі плями. Надалі плями зливаються й повністю покривають листя й пагони.

Листя деформується, здобуваючи злегка хвилясту поверхню, потім поступово висихає. Рослини сильно ослаблені, нерідко гинуть, втрачаючи більшу частину листя.

АГРОТЕХНІЧНІ ЗАХОДИ

Комплекс профілактичних заходів: ретельне очищення поля від рослинних залишків, сівозміна з поверненням гарбузових культур не менше чим через 2-3 роки. Просторова ізоляція посівів гарбузових культур. Використання стійких гібридів, що слабо вражаються хворобою, здатне зменшити великі втрати врожаю. Частіше використовують наступні гібриди: F1 - Офікс, Октопус, Пасамонте, Пасадено, Семкросс, Ластівка, Голубчик і сорт Фенікс.

Для боротьби з борошнистою росою здавна використовуються такі народні засоби, як молочна сироватка й молочний обрат. Їх розводять в 10 разів водою, обприскують листя, що приводить до утворення на його поверхні плівки, котра перешкоджає розмноженню гриба. Аналогічними властивостями володіє розчин силікату натрію (силікатного клею), котрий нерідко використовують у якості прилипача разом з фунгіцидами.

БІОЛОГІЧНІ ЗАСОБИ

У боротьбі з борошнистою росою можливе застосування деяких біопрепаратів.

Відомі фунгіцидні властивості деяких рослин (наприклад, кропиви пекучої), з яких можливе готування рослинних препаратів у вигляді настоїв і відварів. На збудників борошнистої роси виконує гнітючу дію також 2-3-денний настій коров'ячого гною.

ХІМІЧНІ ЗАСОБИ

Рослини обприскують профілактично до появи симптомів захворювання препаратом Квадріс, СК. З появою перших ознак захворювання рослини обприскують такими фунгіцидами, як "Топаз", КЕ, "Тиовіт Джет", ВДГ, бордоська суміш. Сіркомістячі препарати ("Тиовіт Джет", ВДГ) рекомендується застосовувати тільки на ранніх стадіях розвитку захворювання, тому що на більш пізніх стадіях їхнє застосування приводить до швидкого всихання листя.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 19887 Подобається: 1 | Не подобається: 1  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс