Природне кріплення кори

19 червня 2013

Гілки дерев часто обламуються під вагою великого врожаю або снігу. Іноді дерево розвалюється на окремі кістякові суки повністю. Придивіться уважніше до своїх дерев у саду, і ви помітите основну причину зламів - гострий кут відходження цих гілок.

Ось чому при формуванні плодових дерев, у першу чергу, варто подбати, щоб у кроні не було гострих кутів. Сорти, що мають пірамідальну будову крони, схильні давати такі кути. Зміцнювати гілки таких дерев потрібно вчасно, поки кора еластична та здатна прийняти щеплення. Для кріплення вибирають гілки не старше двох років, що йдуть усередину крони. Їх прищеплюють у стовбур одним кінцем (другий на гілці). Для цього обрану гілку прикладають до стовбура й визначають місце майбутнього щеплення. На цьому місці роблять поперечний надріз кори, а від нього поздовжній на 3-4 см. Вийде перевернений Т-подібний розріз. Ще раз прикладіть гілку до стовбура і визначте, на якій довжині її зрізати. Зробіть на гілці косий зріз на 3-4 см і введіть його під кору стовбура. Закріпіть щеплення, вбивши в нього тонкий цвях довжиною 2-2,5 см до капелюшка. Іноді їх буде потрібно два; тоді їх вбивають із відстанню 1,5-2 см один від іншого. Якість щеплення буде залежати від рівності та гладкості зрізів, чистоти, щіль-ності їхнього прилягання.

Обв'яжіть щеплення ізоляційною стрічкою, накладаючи витки як обмотку. Закрийте щеплення замазкою або пластиліном. Через 2-3 тижні на щепленій гілці з'являться пагони. Їх необхідно вчасно видаляти в ранньому віці, у противному випадку відбудеться відторгнення щеплення. Обв'язку зніміть через 1,5-2 місяці. Стовщуючись з роками, гілка створить надійне кріплення. Таких щеплень на дереві може бути кілька.

Особливо ефективне це щеплення у випадках, коли немає стовбура, а основи кістякових суків зближені. Наприклад, після щеплення в штамб декількох живців, які з роками утворили «стовбури», що виходять із однієї площини. У цьому випадку виберіть перехресні між собою гілки, що відходять від протилежних «стовбурів», У місцях схрещування на обох гілках видаліть кору з невеликою частиною деревини. Сполучіть обидві нитки та щільно обв'яжіть стрічкою з поліетиленової плівки, обмажте пластиліном. Таких пар може бути декілька, залежно від кількості «стовбурів».

У природі часто зустрічаються подібні щеплення (самощеплення) тертьових між собою гілок і стовбурів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6337 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс