Як правильно посадити капусту

6 березня 2013

Більшість городників вирощує на своїй ділянці капусту. Ця культура досить невибаглива, але гарний врожай можна отримати тільки при дотриманні агротехніки. Правильна посадка - половина успіху. 

Починають підготовку ділянки під посадку капусти восени. Ретельно перекопують землю на глибину штикової лопати, звільняють від коренів бур'янистих рослин. Навесні вносять добрива. На кожний квадратний метр буде потрібне 1 відро свіжого гною або компосту, 2 склянки деревного попелу. Після внесення добрив перекопують ґрунт повторно на глибину 15 сантиметрів.

Ділянку для посадки капусти підбирають сонячну, рівну. Для одержання гарного врожаю підходить ґрунт з нейтральною або слабокислою реакцією. Кращі попередники для капусти - це зернові, бобові культури, картопля, цибуля або коренеплоди. На одному місці можна вирощувати врожай капусти не більше двох років. Потім ділянку потрібно перемінити, вирощувати на ній капусту можна не раніше, ніж через 4 роки.

При вирощуванні капусти розсадним способом використовують теплий парник або теплицю. Для посіву використовують родючу землю, що не заражена шкідниками та хворобами.

Насіння зашпаровують у ґрунт на 2 сантиметри. До появи перших сходів капусті потрібен щоденний полив. З появою першого справжнього листочка виконують проріджування. В одній лунці залишають 3 рослини. Через 15 днів виконують повторне проріджування, залишивши в лунці найдужчу рослину.

Шестидесятиденну розсаду висаджують у відкритий ґрунт. У другій половині дня потрібно підготувати лунки, рясно полити їх водою. Як тільки вода всотається, починають розсаджування капусти. Заглиблюють рослини до першого листа, ретельно обжимаючи ґрунтом. Відстань між рослинами в ряді повинна бути 50 см, у міжряддях 1 метр. Такий спосіб посадки допоможе одержати багатий урожай з великими качанами.

Перші три дні після посадки поливають рослини вранці і ввечері. З четвертого дня полив можна виконувати 1 раз на день. Як тільки рослини приживуться та зміцніють, поливають через день. У спекотну погоду виконують щоденне дощування. При цьому потрібно стежити, щоб вода в лунках не застоювалася.

У період зав'язування качанів капусті потрібен особливо рясний полив. На одну рослину щодня потрібно виливати 10-15 літрів води.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9203 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс