Любов-морква

12 квітня 2012

Морква належить до так називаних жовто-зелених овочів, які є основним джерелом каротину. Морква буває ранніх, середніх і пізніх сортів. Коренеплоди ранніх сортів, як правило, більш короткі та солодкі, але вони гірше зберігаються; пізніх сортів - довгі загострені, їхня врожайність значно вища.

Строки посіву впливають на врожай моркви. Насіння, що повільно проростає, вимагає значного зволоження ґрунту, і його сіють якомога раніше, поки у ґрунті є достатня кількість весняної вологи. При запізнюванні з посівом насіння потрапляє у сухий ґрунт. У результаті з'являються рідкі, слабкі сходи, а іноді насіння і зовсім не дає сходів.

Ранні сорти висівають з 20 по 25 квітня; средньостиглі - з 25 квітня по 5 травня.

У південних районах посів проводять у 2 строки: весняний - 10-20 березня, для одержання продукції у літню пору, і літній - 10-15 червня, для одержання насінників (маткові коренеплоди) і зимового вживання в їжу.

ПОСІВ

Підготовлені грядки перед посівом рихлять на невелику глибину (1-2 см), видаляючи корені та бур'яни. Потім уздовж грядки роблять борозенки шириною 5 см і глибиною 2- 2,5 см. Борозенки розміщують на відстані 20-22 см одну від одної. Перша борозенка робиться на відстані 12 см від краю грядки. Ширина грядки 110 см, напрямок грядки за довжиною - з півночі на південь.

Перед посівом насіння борозенки поливають водою або розчином марганцівки червоного кольору (дуже зручно поливати із чайника).

У вологих борозенках розсипають (врозкид, змійкою або в шаховому порядку) підготовлене до посіву вологе, набрякле насіння на відстані 1-1,5 см одне від одного.

Борозенки з насінням мульчують торфом або сумішшю торфу з піском і закривають плівкою так, щоб між грядкою та плівкою був невеликий простір (12-15 см). Плівка зберігає вологу, збільшує тепло, і через 5-6 днів з'являються дружні сходи.

З появою сходів плівку відразу ж знімають.

Часто насіння сіють густо у вузькі та глибокі борозенки, від чого сходи бувають загущеними, а рослини слабкими. Таку грядку важко проріджувати. Проріджування можна скоротити, якщо 1 чайну ложку насіння змішати з 1 склянкою піску і розділити на 3 частини. Кожну частину сіють на 1 м грядки.

ДОГЛЯД

Перший раз рослини проривають у фазі 1-2 листів. Другий раз - коли коренеплоди досягнуть 1,5-2 см у товщину. Потрібно дати рослинам також два підживлення, пристосовуючи їх до закінчення проривань.

Підживлюють розчином мінеральних добрив (на 10 л води 20-25 г аміачної селітри, стільки ж калійної солі та 30-40 г суперфосфату). Протягом вегетації міжряддя 4-5 разів рихлять, сполучаючи із прополкою, краще після дощу або поливу. Поливати краще ввечері.

   Переглядів: 6528  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс