Яблунь стрункі колони

27 квітня 2012

Вперше колоновидні яблуні були виявлені в Америці близько 30 років тому. Це природна мутація. Але з тих пір роботу з ними ведуть селекціонери в багатьох країнах, тому що колоновидні яблуні - тобто без бічних гілок - дуже зручні.

Ось їхні переваги.

Кожному садівникові хочеться мати більше різних сортів при обмеженій площі ділянки. І якщо звичайні яблуні потрібно саджати на відстані 4-6 метрів одну від одної, то колоновидні - на відстані від 40 см до 1,2 м. Тобто на ту ж площу ввійде в кілька разів більше сортів.

У морозну зиму у них є шанси вижити, тому що яблунь більше. Крім того, їх можна просто обмотати утеплювачем, або накрити теплим ковпаком на зиму - отже, мати на своїй ділянці більш південні великі сорти.

Набагато зручніше обробляти, стежити за їхнім здоров'ям і збирати врожай. У великих господарствах можливе механізоване збирання врожаю та догляд за садом.

Колоновидні яблуні дають врожай вже на другий рік, а звичайні - на п'ятий.

Такий сад набагато швидше окупається.

Є сорти з бічними гілками. Але якщо ви хочете тільки один стовбур - їх потрібно видаляти. Інакше вони будуть схожі на пірамідальну тополю. Їхні бічні гілки ростуть під гострим кутом нагору. І якщо купити саджанець із добре розвиненою кореневою системою і висотою 70-80 см, він може дати врожай вже у перший рік. Колоновидні яблуні мають потребу у підживленнях і добривах. А в поливі - набагато менше, ніж звичайні яблуні. Тільки у посуху.

   Переглядів: 8669  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс