Серцевидна гниль гладіолусів. Як боротися?

12 червня 2013

Це захворювання гладіолусів досить поширене. Викликає його грибок ботритис. Серцевидна гниль проявляється під час вегетації та зберігання цибулин. Залежно від місця поразки рослини, хвороба має різні назви: коричнева плямистість листя, сіра гниль квіток, шийкова гниль, стеблова гниль, гниль дінця і серцевидна гниль.

Проявляє себе сіра гниль на різних частинах рослини по-різному. На квітконіжках і листях утворюються невеликі коричневі плями округлої форми. На квітках з'являються мокрі, водянисті плями. Уражені квітконіжки та листя жовтіють і швидко відмирають.

Особливо сильно захворювання розвивається в холодні та дощові роки. У вологу погоду на ушкоджених ділянках рослин утворюється сірий наліт, що складається зі спороносів грибка. На хворих стеблах кореневої шийки можуть з'являтися склероції з ущільненого грибного міцелію. У склероцій дуже висока життєва стійкість, вони зберігаються в ґрунті протягом багатьох років.

На уражених цибулинах гниль утворюється з дінця. Поступово бульбоцибулини перетворюються на м'яку, пухнату і мокру масу. При цьому швидко згниває і випадає серцеподібна частина цибулини. Тканини, не уражені гниллю, залишаються у вигляді кільця. Захворювання поширюється в період збору бульбоцибулин під час дощу, поширенню хвороби сприяє зберігання недосушених бульбоцибулин у приміщеннях з поганою вентиляцією.

Як же боротися із серцевидною гниллю?

Насамперед, потрібно дотримуватися сівозміни. На старі ділянки гладіолуси висаджують не раніше, ніж через чотири роки. Не можна використовувати азотні добрива у великій кількості, тому що вони сприяють розвитку сірої гнилі. Потрібно обприскувати ґрунт і рослини в другій половині літнього сезону фунгіцидами (1%-ва бордоська рідина, 0,2%-вий фундазол, 0,7%-вий хлорокис міді).

Бульбоцибулини викопують тільки в суху погоду через місяц-півтора після цвітіння рослин. Висушувати бульбоцибулини потрібно при температурі 25-30 градусів протягом 10 днів. У зимовий період гладіолуси зберігають при низькій вологості повітря - 70% і температурі 5-7 градусів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6624 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс