Допомога при опіках рослинами

29 серпня 2012

Після відпочинку на дачі або у лісі на шкірі можуть з'являтися подразнення, пухирі та печіння. Як правило, викликані всі ці неприємні явища опіками.

У деяких, безпечних на перший погляд рослин, листя, стебла, насіння і ягоди містять отрутні компоненти, які і викликають такі опіки та отруєння. Всього 2% з усіх рослин отрутні, однак у лісах вони зустрічаються не так вже і рідко, як хотілося б.

ЯКІ РОСЛИНИ ЗАЛИШАЮТЬ ОПІКИ?

Існують такі рослини, до яких достатньо лише доторкнутися для одержання сильного опіку шкіри з наступним утворенням пухирів. Зокрема, до таких відносяться вовче лико, бульбоносний бутень, синій борець (аконіт), борщівник, кропива, первоцвіт та інші.

• Ясенець

До цієї рослини краще не наближатися. Вона залишає на шкірі опіки, плями та фляки, які можуть протягом декількох місяців зберігатися на шкірі.

Опіки з'являються під впливом ефірної олії, що міститься в суцвіттях ясенця, і тому нюхати дану рослину особливо небезпечно!

• Борщівник

Це одна з найпоширеніших отрутних рослин, які можуть залишати на шкірі опіки. Зустріти її можна у будь-якому місці: у лісі, на лузі, на дачній ділянці або на узбіччі. Борщівник може досягати 2,5 м у висоту. Він дуже примітний, і його важко не помітити. У рослини велике листя, білі квітки, зібрані в парасольку, і порожнє стебло.

Усього налічується близько 70 видів цієї рослини. У нашій країні в основному росте борщівник Сосновського, що був привезений з Кавказу після Другої світової війни.

Рослина дуже стійка, і боротися з нею досить складно: вона витримує мороз до 10 градусів, її не вбивають отрутохімікати і вона абсолютно невибаглива до умов.

Стебла, листя і плоди борщівника містять речовини фурокумарини, які істотно підвищують чутливість шкіри людини до ультрафіолетових променів. Це і є основна небезпека рослини: на відкритому сонці сік борщівника здатний викликати серйозні опіки. Спочатку ви помітите почервоніння, а пізніше з'являться хворобливі відчуття і вилізуть пухирі з рідиною всередині.

Особливо небезпечний борщівник у період свого цвітіння, що триває із середини липня до кінця серпня. Смертельно небезпечна ця рослина для людей з алергією. Контактуючи з нею, у схильної до алергії людини набрякає гортань, викликаючи удушшя, і це може стати причиною смерті. Примітно, що реакція на контакт із цією рослиною досить індивідуальна. Наприклад, найбільш чутливі до опіків борщівника блондини зі світлою шкірою.

• Кропива

Це одна з відомих усім рослин, що теж здатна залишати опіки. На кінчику кожного з волосків цієї рослини перебувають солі кремнію. Доторкаючись до рослини, цей кінчик обламується, і його краї врізаються у шкіру, впроваджуючи у неї подразнюючий сік.

ЯК ДІЯТИ, ОДЕРЖАВШИ ОПІК ВІД РОСЛИН?

У першу чергу необхідно протерти уражене місце розчином спирту, видаливши отруйну речовину. Шкіру в зоні опіку потрібно змазати протизапальною маззю і випити антигістамінний препарат (приміром, супрастин або тавегіл). На пухирі необхідно накласти примочку з одновідсоткового водяного розчину борної кислоти. Якщо ж пухирі не проходять, а збільшуються в розмірі, потрібно сходити до лікаря, який якщо буде потреба розкриє їх і накладе антибактеріальну пов'язку.

Одержавши опік від кропиви, шкіру потрібно протерти лосьоном, що містить спирт, а від вовчого лика допомагає синтоміцинова мазь і мазь Вишневського.

Відправляючись відпочивати на природу, потрібно дотримуватися правил обережності і знати, як виглядають хоча б найпоширеніші рослини, здатні викликати опік, а також пам'ятати, як надається перша допомога у випадку контакту з тією або іншою отрутною рослиною. Ці знання дозволять вам захистити себе від неприємностей, які могли б зіпсувати весь відпочинок.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 13895 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс