Комора вітамінів - буряк

1 серпня 2012

Коренеплоди буряка містять у собі безліч корисних речовин. Це і цукор, якого в плоді до 10%, білки, пектин, яблучна та лимонна кислота, різні вітаміни, мінеральні речовини у вигляді заліза, магнію, кальцію та калію, є в ньому і необхідний для людського організму йод.

Найбільший інтерес для здоров'я становить сік з буряка. Він дуже корисний при захворюваннях крові, при лікуванні запалення органів дихання (плеврит, бронхіт, пневмонія), підвищує захисні функції організму при загальному занепаді сил і виснаженні. Як сечогінний засіб, сік буряка застосовується при захворюваннях нирок. Високий вміст вітамінів у буряку робить цей продукт необхідним при цинзі.

Для лікування гіпертонічної хвороби і для зниження кров'яного тиску застосовують змішаний сік буряка та меду.

Свіже листя буряка застосовують зовнішньо при запальних процесах шкіри, при забитих місцях, лікують пухлини та виразки. Відвар з буряка у вигляді клізми, використовують при запорах. Сік звареного буряка можна закапувати в ніс хворим нежиттю. Варений буряк включають у раціон харчування хворих із захворюваннями печінки та жовчного міхура, що страждають діабетом.

Для приготування бурякового соку необхідно відібрати коренеплоди з рівномірним, інтенсивним забарвленням, розміром не більше 10 см у поперечнику. Буряк помити, відварити у пароварці 30 хвилин не відокремлюючи шкірочку. Після охолодження плоди протерти через тертку, після вичавити сік за допомогою преса або соковижималки. В отриманий сік, для тривалого зберігання додають лимонну кислоту (на 1 літр соку 7 г лимонної кислоти). Потім сік пастеризують при температурі +80°С і розливають у стерильний посуд, щільно закривають.

При гіпертонічних захворюваннях сік приймають перед їжею 3 рази на день по 250 г, в інших випадках - по 120 г 2 рази на день.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6542 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс