Скільки води необхідно випивати за день

22 серпня 2012

Коли температура на вулиці дуже висока, що може бути приємнішим, ніж вгамувати спрагу декількома ковтками живлющої вологи?

ДЕ «ХОВАЄТЬСЯ» ВОДА?

- Щоб влітку організм почував себе комфортно, необхідно постійно заповнювати недолік рідини. Мінімум для підтримки нормального водного балансу становить 1,5 літри при середній температурі повітря 21 градус, 1,9 літри - при температурі 26 градусів і 3 літри - при температурі 32 градуси, - пояснює завідувачка лабораторією артеріальної гіпертензії РНПЦ «Кардіологія» кандидат медичних наук Тетяна Нечесова. - Разом з тим існує омана, що люди з підвищеним артеріальним тиском повинні обмежувати прийом рідини. Це не так! Якщо немає набряків і ви не страждаєте серцевою недостатністю, пити у спеку потрібно більше.

Але доведеться враховувати і той факт, що у зазначені літри входять також вода, соки, супи, «схована» рідина, що міститься у фруктах і овочах. До того ж вода надходить у наш організм не тільки ззовні, але ще і утворюється при перетравлюванні їжі. Наприклад, 100 г жирів дають при окислюванні 107 г води, 100 г вуглеводів або білків.

Влітку людина більше потіє, втрачає рідину, а значить, кількість крові, що циркулює в судинах, зменшується, особливо у людей похилого віку. Через скорочення обсягу вона густішає, створюються додаткові умови для тромбоутворення. А це - найбільш часта причина ускладнень під час спеки - інсульту та інфаркту.

Майте на увазі:

- основну частину води ми втрачаємо, звичайно ж, через нирки у вигляді сечі - близько 1,5 л на добу;

- з потом іде ще 300-600 мл;

- майже 400 мл видихається через легені;

- 200 мл втрачається через кишечник.

А СКІЛЬКИ Ж РІДИНИ НЕОБХІДНО ВИПИВАТИ ЗА ДЕНЬ?

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує розраховувати потребу у воді виходячи з маси тіла.

Так, дорослій здоровій людині, за висновком ВОЗ, на добу потрібно 30 мл рідини на кожний кілограм ваги. Для людей з заниженою масою тіла існує інша формула - 100 мл на кг для перших 10 кг ваги, 50 мл для наступних 10 кг і 15 мл на кг - для іншої ваги.

ЯКІ СИГНАЛИ ПОДАЄ ОРГАНІЗМ?

Втім, потрібно врахувати, що у спеку можуть запросто виручити не тільки чиста та прохолодна питна вода, але і трав'яний або зелений чай, компоти без цукру. Відомо, що жителі півдня під час спеки п'ють тільки гарячий зелений чай. Чудотворна спраговтамовуюча дія напою заснована на танинах. Вони посилюють діяльність слинних залоз, підвищують слиновиділення. Це сприяє зменшенню почуття спраги.

Влітку, потіючи, людина втрачає до того ж і багато солей, тому погіршується її самопочуття. Ось чому фахівці рекомендують пити солонувату мінералку.

А як розібратися, потребує ваш організм підживлення чи ні? Він, виявляється, вміє подавати сигнали, вимагаючи звернути увагу на свій стан. Виникло відчуття сухості слизових оболонок? Наздогнала раптова втома? Відчуваєте приплив крові до обличчя? Стали дратівливими? Знизилася увага? Все це ознаки виникнення захисної реакції організму на недолік води. Вам поданий сигнал про те, що порушено рівновагу. Значить, самий час поповнити втрати.

У спеку, особливо при надлишковому виділенні рідини через шкіру, знижується необхідний вміст калію та магнію в крові, а це веде до порушення ритму серця. Зазвичай таке відбувається з людьми, які схильні до порушення водно-електролітного балансу. У людей похилого віку рівень калію, що дуже важливий для підтримки ритму серця, теж нерідко знижений, і лікарі досить часто додатково призначають препарати, що його містять. Навіть у молодих людей, у яких у звичайну погоду вміст калію та магнію нормальний, у спеку він може різко зменшуватися, що теж чревате серйозними наслідками.

СПРАГА ПОРОДЖУЄ ХВОРОБИ?

Дієтологи з'ясували, що недостатнє надходження води в організм може викликати головний біль, стомлення, неуважність, порушення пам'яті, зниження інтелектуальної активності.

Втім, фахівці підкреслюють, що не кожний напій здатний добре вгамувати спрагу. Наприклад, у спеку краще взагалі забути про холодні напої, оскільки спрагу вони не вгамовують, а лише посилюють.

Учені з'ясували, що вода вгамовує не тільки спрагу, але і попереджає важкі хвороби. Наприклад, у тих, хто п'є 1,5-2 л води на день, на 45 відсотків нижчий ризик рака травного тракту і на 50 відсотків - раку сечового міхура. Крім того, було доведено, що зменшується і ризик виникнення онкологічних захворювань молочної залози.

І ще один цікавий факт. За деяким даними, за 60 років життя людина випиває 50 кубометрів води - це обсяг однієї залізничної цистерни.

ОБЕРЕЖНО!

Якщо все-таки зважилися вжити у спеку алкоголь, то дотримуйтеся простих правил: у жодному разі не на пригріві, до того ж у дуже помірній кількості. При цьому за келихом вина або коктейлю повинна обов'язково піти склянка води. А холодне пиво, що так любять потягувати у спекотні дні багато чоловіків, провокує посилену роботу видільної системи і додаткові втрати рідини із сечею. Цей напій лише створює ілюзію вгамування спраги, а не насичує організм тією кількістю води, що йому так необхідна.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7499 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс