Як знайти свій секатор

1 серпня 2012

При всій розмаїтості секаторів, що представлені у магазинах, знайти «свій» інструмент не так вже і легко. На що варто звернути увагу? На які деталі дивитися в першу чергу?

Дуже важливо розглянути секатор у складеному стані. Між робочим і опорним лезом не може бути навіть найменшого зазору. Якщо він є, значить, секатор буде не різати, а «жувати» деревину. Як тест використайте аркуш паперу. Нам підійде та модель, що розріже аркуш так само рівно, як звичайні ножиці. Ріжучі властивості повинні бути чудовими за всією довжиною леза.

Для обрізки дерев і чагарників найчастіше користуються ріжучим секатором з подовженим вигнутим лезом. Ріжучі частини повинні бути досить довгими - так буде зручніше проводити обрізку. У відкритому положенні кінці гарного інструмента повинні широко розходитися.

Тип секаторів з відкритою пружиною досить вразливий - пружини іржавіють або просто губляться. Треба мати це на увазі і обов'язково тримати в інструментальній «аптечці» запас, інакше легко залишитися без секатора у найвідповідальніший момент.

Особливо швидко виходять із ладу пружини стрічкового типу. Якщо така деталь заіржавіє або до неї потрапить сміття, то секатор заклинить. Це прикро, тому що найчастіше з подібним типом пружин випускають найбільш професійний інструмент.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Насамперед, секатор повинен бути ергономічним. Якісний інструмент ідеально лягає в руку, стає як би її продовженням. До речі, якщо на рукоятках секатора є зварені шви, від покупки варто відмовитися, оскільки вони можуть натерти шкіру, а також, як правило, свідчать про невисоку якість виробництва.

Секатор з поворотним механізмом рукоятки та зубчастим підсилювачем значно полегшує роботу. Завдяки поворотній ручці знижується ймовірність утворення мозолів. Це істотно, якщо у вас великий плодовий сад.

ДО РЕЧІ

Фірми з гарною репутацією піклуються про те, щоб працювати було зручно не тільки правшам, але і лівшам. Краще звернути увагу не на «універсальний» секатор, а на спеціалізований інструмент, де ріжуче лезо та фіксатор розташовані ліворуч. Тільки з таким секатором лівшам буде повністю видна область маніпуляцій.

Надзвичайно корисний у господарстві секатор із храповим механізмом. Але він не може бути основним і єдиним інструментом садівника. Наприклад, деякі модифікації незручні для обрізки на кільце або над брунькою. Крім того, секатор із храповим механізмом треба купувати тільки у перевірених фірм. Постарайтеся не купувати безіменний інструмент на виставках, тому що там часто зустрічається відверто неякісний товар або брак.

Ну і наприкінці зверніть увагу на вагу секатора. Занадто важкий інструмент загрожує стати не помічником, а тягарем. Орудувати «гантелей» - погодьтеся, сумнівне задоволення!

ЩО ЩЕ?

Обрізка живоплоту та фігурна стрижка чагарників за допомогою традиційних садових ножиць часто перетворюється на справжнє випробування. Руки затікають, спина болить, здається, що огорожі немає кінця, навіть якщо вона два метри довжиною.

Значно полегшити роботу допоможуть акумуляторні ножиці. Насадка-кущоріз забезпечить ідеальну швидку та легку стрижку огорож і чагарників. Спиреї, верба пурпурна, туї та багато інших рослин перетворюються в акуратні кульки за лічені хвилини.

Насадка для стрижки трави також не буде порошитися в коморі. З її допомогою можна підрізати газон за крайкою квітника, видалити рослинність у важкодоступних місцях, наприклад, там, де не проходять газонокосарка і тример. Чудово те, що для цього не треба плазувати на колінах, як при роботі з механічними ножицями. Телескопічна рукоятка дозволяє проводити всі роботи з положення стоячи.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6152 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс