Травми, викликані повторюваними навантаженнями

2 травня 2019

Біль і дискомфорт у шиї або спині, у ногах або руках періодично зазнає ледь не кожна людина. У переважній більшості випадків ці симптоми неспецифічні й по своїй природі є травмами, викликаними повторюваними навантаженнями. Що ж і як відбувається? Як уникнути таких станів? Про це ми поговорили з фахівцем - лікарем-травматологом Сергієм Васильовичем Загоруйко.

- Хоча такі травми не вважаються важкою патологією, пов’язані із цим станом соціальні й економічні втрати є надзвичайно високими. У Європі, США й Канаді вже говорять про «пандемії» травм, викликаних повторюваними навантаженнями, у всіх секторах і у всіх категорій працівників.

- Що ж таке - травми, викликані повторюваними навантаженнями?

- Власне такі травми - це ураження опорно-рухової й нервової систем, викликане повторюваними рухами, сильною м’язовою напругою, механічною компресією, повторними ексцентричними м’язовими скороченнями й перебуванням у незручному положенні. Синонімами таких травм є «професійні м’язово-кістякові розлади», «кумулятивна травма», «синдром надлишкового використання», «неспецифічні м’язово-кістякові болі».

Хоча такі травми вважають сучасним феноменом, цей стан уже давно згадується в медичній літературі. В 1700 році італійський лікар Бернардіно Рамаццині вперше описав їх у представників більш ніж 20 професій, зокрема у музикантів і клерків. Цей лікар відзначав, що хворобливі ураження з’являються від певних поз або неприродних рухів тіла, необхідних під час роботи. 

- А кому сьогодні загрожують ці травми?

- Ризик зазнають робітники, які цілими днями стоять або сидять, нахиляються або згинаються вдвічі, правлять кіньми або їздять верхи. Словом, при будь-якій можливості людям, що довгостроково сидять або тим, що стоять на роботі, слід перериватися на ходьбу або робити інші вправи.

Патофізіологія таких травм ґрунтується на здатності тканин адаптуватися до періодичних стресів, наприклад розтягання, стиску, вібрації й скороченню. Механічна утома сухожиль, зв’язок, нервів і інших м’яких тканин викликає специфічні мікроушкодження, спрямовані на адаптацію. Однак у випадку повторюваних максимальних навантажень швидкість появи цих ушкоджень перевищує швидкість адаптації й загоєння. 

- Як проводиться діагностика травм, викликаних повторюваними навантаженнями?

- Такі травми не важко діагностувати на підставі характерних клінічних симптомів - дискомфорт, біль, що пульсує, поколювання, м’язова слабкість, які мають чіткий зв’язок з повторюваними навантаженнями. Допоміжними об’єктивними методами є тест сили рукостискання й тріска, визначення швидкості нервової провідності, рентгенографія й магнітно-резонансна томографія для визначення компресії нервів.

- Як відбувається лікування захворювання?

- У перші 24-48 годин після розвитку травм, викликаних повторюваними навантаженнями застосовується стратегія - «відпочинок, лід, компресія, підняття». Насамперед необхідно припинити будь-яку фізичну активність, яка, імовірно, визначила появу болю. Для запобігання й мінімізації набряку на хворе місце прикладають пакет з льодом на 10-20 хвилин. Якщо від появи травми пройшло 48-72 години, замість льоду застосовують тепло (важливий момент: перш ніж прикласти пакет з льодом або грілку, їх загортають у рушник). При поразках з вираженим запаленням і набряком тепло застосовувати не рекомендується.

Компресія за допомогою еластичного бинта також допомагає зменшити набряк. Втім не можна бинтувати занадто туго (ознаками цього є посилення болю й набряку, оніміння, посмикування, відчуття холоду). Під час прикладання льоду або грілки в положенні сидячи або лежачи уражену частину тіла слід тримати в піднятому положенні (вище рівня серця), наприклад, поклавши кінцівку на подушку.

З фізичних вправ корисні розтягання, які поліпшують кровообіг і зменшують напругу м’язів. Однак вправи також можуть нашкодити, тому перш ніж їх виконувати, пацієнтові краще проконсультуватися з фізіотерапевтом.

- А як подолати біль?

- Швидко втамувати біль і зменшити запалення дозволяють нестероїдні протизапальні препарати для зовнішнього застосування, які є оптимальними з погляду балансу ефективності й безпеки. Така доставка цих препаратів створює достатні знеболюючий і протизапальний ефекти й завдяки низькій системній біодоступності не викликає побічних ефектів (на відміну від пероральних і ін’єкційних лікарських форм).

Серед таких препаратів у різних формах - крем, гель, пластир, спрей - перспективним для лікування є кетопрофен-гель. Кетопрофен у формі гелю краще проникає в уражені тканини й створює в них високі концентрації при мінімальній системній експозиції. Крім того, кетопрофен-гель може підвищувати ефективність фізіотерапевтичних методів лікування й прискорити реабілітацію.

- Якою може бути профілактика захворювання?

- Кращий спосіб запобігти хворобі - це усунути її джерело. У випадку травм, викликаних повторюваними навантаженнями, першоджерелом є повторювані фізичні навантаження, тому при будь-якій діяльності, яка передбачає монотонні рухи або перебування в одній позі, бажано робити щогодинні перерви.

 При сидячій роботі дуже важливо правильно сидіти за столом: тримати спину рівно; не закидати ногу на ногу, стопи повинні твердо стояти на підлозі; коліна під столом повинні бути зігнуто під кутом 90, а відстань до крісла повинна дорівнювати розміру кулака. Стіл повинен бути на 2-3 см вище рівня ліктів, плечі не напружені, руки повинні бути зігнуті під кутом 90°.

Для роботи з комп’ютером слід використовувати ергономічні клавіатуру й мишку. Під час друку кисті повинні розташовуватися над клавіатурою, на одній лінії з передпліччям. Не слід занадто тягтися пальцями до важкодоступних клавіш. Мишку необхідно рухати всією рукою, а не тільки кистю.

При користуванні смартфоном, особливо під час набору текстових повідомлень, необхідно якнайменше задіяти великий палець - краще тримати смартфон в одній руці, а екраном управляти вказівним пальцем іншої руки. Також рекомендується застосовувати функції голосового й автоматичного набору. Якщо є необхідність у тривалих розмовах, замість того, щоб тримати телефон біля вуха, слід користуватися голосним зв’язком або навушниками. Не рекомендується довгостроково грати на смартфоні.

У вільний від роботи час необхідно відпочивати активно, займатися спортом і взагалі більше рухатися.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 2104 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс