Не потій!

13 червня 2012

Як же неприємно, надягши нову ошатну блузочку, раптом помітити мокрі плями під пахвами. Отут і самооцінці кінець. Ці неохайні плями можуть зіпсувати і настрій, і перше враження. Як уникнути цих неприємностей?

ПРИЧИНА

Перш ніж обмазуватися антиперспірантами від голови до ніг, обговоріть свою підвищену пітливість з лікарем. Адже гіпергіроз (підвищена пітливість) зазвичай є наслідком інших серйозних захворювань.

 

Так можуть проявлятися деякі хвороби щитовидної залози, гіпофіза, вегетосудинна дистонія, порушення обміну речовин, діабет і навіть деякі онкологічні захворювання. І отут потрібно лікувати причину.

Але іноді підвищена піт-ливість - це особливість організму. Коли долоні, пахви, ступні ніг рясно потіють, це приносить не стільки шкоду здоров'ю, скільки незручності в житті.

Хоча і шкода від рясного потовиділення, безумовно, є. Можливий розвиток шкірних захворювань, дерматитів і грибків.

БОРОТЬБА

1. Душ.

Митися необхідно не менше двох разів на добу. Обов'язково треба прийняти душ після занять фізичною працею або стресових ситуацій. У цьому випадку дуже корисний контрастний душ.

2. Харчування.

Гостра, пряна та солона їжа підвищує пітливість, тому від такої їжі варто відмовитися. Каву і алкоголь також варто виключити.

3. Гардероб.

Забудьте про синтетику. Такий одяг не тільки посилює потовиділення, але до того ж ще надовго зберігає запах. Віддавайте перевагу вільному одягу з натуральних тканин.

4. Дезодоранти та антиперспіранти.

Дія цих засобів спрямована на зниження діяльності потових залоз, а також на маскування запаху. Тільки користуватися ними треба обережно, адже виділення поту - нормальна дія організму. А ці засоби як би закупорюють потові залози і не випускають піт, що може привести до їхнього запалення.

ЯКЩО ПОТІЮТЬ ДОЛОНІ

Корисно влаштовувати своїм рукам сольові ванни. Чайну ложку солі розчинити в склянці гарячої води і обполіскувати руки пару разів на день. Після процедури витирати руки не треба. Дайте їм висохнути.

Добре допомагають часті ванночки з відваром листя берези, кори дуба, шавлії або з міцним чорним чаєм.

ЯКЩО ПОТІЄ ОБЛИЧЧЯ

Народна медицина радить протирати його двічі на день, ранком і ввечері, міцним холодним чаєм або некип'яченим молоком, потім давати обличчю висохнути, не витираючи. Також корисно вмиватися настоєм лікарських трав - ромашки або м'яти. А ось настій шавлії рекомендують приймати всередину. 1 ч. ложку сухого листя заварити склянкою окропу. Настояти, укутавши, півгодини і пити по 0,5 склянки два рази на день.

ЯКЩО ПОТІЮТЬ НОГИ

Цю надзвичайно неприємну проблему теж можна вирішити. По-перше, треба регулярно мити ноги ранком і ввечері, а також правильно підбирати взуття. По-друге, офіційна медицина має у своєму розпорядженні масу засобів, спрямованих на запобігання підвищеного потовиділення стіп, і можна скористатися ними.

Але і у народній медицині існує безліч рецептів, перевірених часом.

• Можна на ніч насипати у шкарпетки здрібнену в порошок кору дуба або використовувати її відвар для ванночок. Таке лікування можна проводити не більше двох тижнів. Інакше виділення поту припиниться зовсім, а це шкідливо для організму.

• Гарний результат дають ванночки з використанням міцного чорного чаю, настою ромашки або слабкого розчину марганцівки. Робити їх необхідно щодня на ніч.

• Контрастні ванни також допоможуть впоратися з гіпергідрозом.

Соляні ванночки для ніг ранком і ввечері також позбавлять вас від цієї проблеми.

ЯКЩО ПОТІЮТЬ ПАХВИ

Крім використання парфумерної продукції, можна протирати пахвові западини 1-2% саліциловим спиртом, настоянками трави хвоща, листя волоського горіха (розведеними 1:1 водою).

Одну чайну ложку дубової кори заварити склянкою окропу. Настояти і видавити туди сік одного лимона. Протирати складом, що вийшов, проблемні місця кілька разів на день. Це зменшить потовиділення і додасть тілу ніжний аромат лимона.

Гарний результат можуть дати і загальні ванни.

• Змішати 200 г соломи вівса та 50 г кори дуба. Залити 10 л води, довести до кипіння і настоювати 30 хвилин. Приймати такі ванни необхідно щодня по 20 хвилин.

• 0,5 кг здрібненої кори дуба залити 4 літрами води і кип'ятити 30 хвилин. Процідити та вилити у ванну. Такі ванни треба приймати не частіше одного разу на тиждень.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7907 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс