Лікувальні властивості харчової соди

27 квітня 2012

Раніше натрію гідрокарбонат (харчова сода) застосовувався дуже широко в якості антацидного засобу при підвищеній кислотності шлункового соку, виразковій хворобі шлунка та 12-типалої кишки. При прийомі всередину харчова сода швидко нейтралізує соляну кислоту шлункового соку і має виражений антацидний ефект.

Застосування соди полягає не тільки в блискуче відмитому посуді та рятуванню від печії. Харчова сода займає гідне місце в домашній аптечці.

Профілактика карієсу. Кислоти, що утворюються в роті у результаті життєдіяльності бактерій, руйнують емаль зубів. Ці кислоти можна нейтралізувати, кілька разів на день полощучи рот розчином харчової соди. Можна вчинити інакше: змочіть зубну щітку водою, опустіть її в соду і почистіть зуби. Сода, крім того, має легку абразивну дію: вона пополірує зуби, не ушкоджуючи емалі.

Від неприємного запаху ніг. Додана у воду для ножної ванни сода нейтралізує кислоти, що виділяються бактеріями, які і надають ногам неприємний запах. Сода допоможе також усунути різкий запах поту під пахвами.

При укусах комах. Не розчісуйте до крові укуси комарів та інших кровососів. Краще приготуйте кашоподібну суміш із води та соди і нанесіть на місце укусу. Содова кашка полегшить також сверблячку, викликану вітряною віспою або контактом шкіри з борщівником, кропивою.

При попрілостях. Содові примочки значно поліпшують стан малят з попрілостями. Вони зменшують сверблячку і прискорюють загоєння шкіри.

При циститі. Хвороботворні бактерії живуть у сечовому міхурі у злегка кислому середовищі. Якщо ваш сечовий міхур став жертвою інфекції, ідеальний пообідній напій для вас - шипучий коктейль із харчової соди з водою.

При сонячних опіках. Додайте в теплу ванну трохи харчової соди: вона пом'якшить воду, перетворивши її в заспокійливу примочку для роздратованої шкіри.

Від болю в горлі. Розмішайте 0,5 чайної ложки соди у склянці води та кожні 4 години полощіть горло приготовленим розчином: він нейтралізує кислоти, що викликають біль. Полоскання таким розчином рота допоможе зняти і запалення слизової ротової порожнини.

Від неприємного запаху з рота. У сполученні з перекисом водню харчова сода дає потужний окисний ефект і руйнує бактерії, що породжують неприємний запах у роті. Додайте 1 столову ложку соди в склянку розчину перекису водню (2-3%) і прополощіть рот.

При застуді. Корисно робити інгаляцію. Для цього можна взяти невеликий чайник, скип'ятити в ньому 1 склянку води з 1 чайною ложкою соди. Зробити із твердого паперу трубочку, надягти її на носик чайника і вдихати пару протягом 10-15 хвилин. Дана інгаляція дуже допомагає для відділення мокротиння.

Для відхаркування в'язкого мокротиння 2 рази на день випивати натще по 1/2 склянки теплої води, у якій розчинені 0,5 чайної ложки соди та щіпка солі.

При ринітах, стоматитах, ларингітах, кон’юнктивітах застосовують 0,5-2% розчин соди.

Для знезаражування слизової оболонки рота корисно полоскати рот неміцним розчином (сода - 85 г, сіль - 85 г, сечовина - 2,5 г) після їжі.

При частих мігренях. Щодня приймати розчин кип'яченої води з харчовою содою. У 1-й день за 30 хвилин до обіду випивати 1 склянку розчину (0,5 чайн. ложки соди + вода), 2-й день - 2 склянки і т.д., довівши до 7 склянок. Після зменшувати дозу у зворотному порядку.

Засіб від паління: полоскати рот розчином харчової соди (1 ст. ложка на 200 мл води).

При сухості шкіри, сухих дерматитах, іхтіозі та псоріазі корисні лікувальні ванни (сода - 35 г, карбонат магнезії - 20 г, перборат магнію - 15 г). Температура води повинна бути не вищою 38-39°С, спочатку потрібно сідати просто у теплу ванну, потім поступово збільшувати температуру. Тривалість ванни 15 хвилин.

   Переглядів: 12605  

Також у розділі «Народна медицина»

  • Чистимо судини

Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс