Як правильно мити овочі і фрукти

12 червня 2013

Всім відомо, що будь-які овочі, фрукти і ягоди необхідно ретельно мити. Завдяки цій процедурі з плодів видаляється земля, пил, пісок. Крім цього, миття продуктів дозволяє видалити отрутохімікати, якими оброблялася рослина в процесі росту (для боротьби зі шкідниками, наприклад), і деякі мікроорганізми, що перебувають на поверхні продуктів.

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Існують загальні правила для миття овочів і фруктів. Не секрет, що багато імпортних фруктів і овочі обробляють восками і парафінами. Щоб змити цей поверхневий шар, потрібно ретельно вимити плід у мильній воді за допомогою щітки. Мити овочі, фрукти і ягоди можна як під проточною водою вручну, так і за допомогою друшляків і спеціальних сіток для миття продуктів. Якщо ви страждаєте алергією, незайвим буде попередньо замочити імпортні овочі і фрукти на годину в холодній воді. Також рекомендується зчищати шкірку у будь-яких фруктів і овочів, привезених з-за кордону, навіть у яблук.

Чим швидше відбувається процес миття овочів, фруктів і ягід, тим більше вітамінів ви збережете в продуктах. Але якість миття від цього страждати не повинна. Їсти вимиті фрукти й овочі краще відразу після миття. Причина такого поспіху полягає в тому, що під час обробки плода водою шкірочка ушкоджується, плід починає стрімко псуватися і, отже, втрачати корисні властивості. Щоб зберегти максимум корисних речовин, чистити фрукти й овочі потрібно ножем з нержавіючої сталі.

Якщо, почистивши огірок, кабачок або картоплю, під шкіркою ви виявили жовті плями, краще викинути ці овочі, тому що в них занадто багато нітратів. Щоб знизити кількість нітратів у плодах, їх можна покласти на добу в солону воду. Але при цьому кількість вітамінів теж знизиться.

ДЛЯ КОЖНОГО ПРОДУКТУ - СВІЙ ПІДХІД

Картоплю, моркву, буряк, ріпу, редис, редьку, хрін та інші коренеплоди спочатку варто очистити від землі. Для цього їх потрібно залити теплою водою і дати трохи в ній постояти. Потім землю варто ретельно зчистити щіткою. Після цього овочі потрібно промити спочатку теплою, а потім холодною проточною водою й почистити.

Огірки, помідори, стручковий перець, кабачки, патисони, баклажани, гарбуз, стручки квасолі й гороху рекомендується мити в проточній воді руками або щіткою. Перед тим, як мити ріпчасту цибулю, у неї потрібно відрізати дінце. Потім потрібно почистити цибулину від сухої лушпайки. Після цього цибулю миють у холодній проточній воді. Качани кукурудзи варто ретельно промивати в холодній воді, попередньо звільнивши від листя.

Апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони та інші цитрусові рекомендується спочатку ошпарювати окропом. Це робиться для того, щоб позбутися від поверхневих консервантів. Потім їх потрібно промити холодною проточною водою.

Яблука, груші, персики, абрикоси, сливи, банани, гранати та інші фрукти варто ретельно промивати холодною, обов'язково проточною водою, і бажано з милом. Кавуни й дині варто обмивати під проточною водою руками або щіткою.

Виноград варто мити під "душем" з водопровідного крана. Потім потрібно дати стекти воді. Можна розділити грона, не відриваючи ягоди від черешків, і промити під проточною водою, а потім обсушити в друшляку.

Сухофрукти, куплені як на ринку, так і в магазині, перед вживанням обов'язково потрібно мити. Промийте їх холодною водою під краном, покладіть в сито або друшляк і швидко обдайте окропом. Це допоможе позбутися від консервантів, які виробники часто додають у сухофрукти. Натуральні сухофрукти, без консервантів, треба подовше потримати в гарячій воді, щоб відійшли пісок та інші природні сторонні домішки.

Білокачанну капусту, як правило, не миють. Зазвичай у неї видаляють верхнє листя, забруднене, прив’яле й уражене шкідниками, добираючись до чистого і свіжого. Качан рекомендується видаляти й викидати, тому що він є джерелом нітратів.

Перш ніж мити зелень, її ретельно обробляють - видаляють корені, стебла, пожовкле листя. Найчастіше зелень дуже важко промити від землі, піску та пилу, тому рекомендується салат, шпинат, щавель, ревінь, кріп, петрушку, зелене пір'я цибулі мити не під проточною водою, а в холодній воді, налитій в місткий посуд. У процесі воду потрібно кілька разів міняти, щоб весь бруд осів. Тільки після цього зелень миють під краном.

Салатну селеру перед миттям чистять - зрізують корені, очищають темні місця на стеблі. Після цього селеру поміщають на 1-2 години у холодну воду, а потім промивають два рази в чистій воді.

Мити цибулю-порей потрібно тільки після того, як у неї буде вилучене верхнє листя, що зіпсувалося. Її також потрібно розрізати уздовж. Так бруд краще вийде з листя. Мити цибулю-порей рекомендується в місткому посуді у великій кількості води.

Перш ніж мити цвітну капусту, її суцвіття потрібно очистити від потемнілих місць ножем або терткою. У цвітній капусті можуть бути дрібні жучки. Щоб від них позбутися, потрібно потримати суцвіття або в міцно солоній воді 5-10 хвилин, або півгодини у воді з додаванням оцту з розрахунку 1 столова ложка на 1 л води.

Перед миттям качанчики брюссельської капусти зрізують зі стебла. Не рекомендується робити це заздалегідь, інакше капуста зав'яне. Зіпсовані місця зрізують. Після цього капусту миють у холодній воді.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9086 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс