Як доглядати за водонагрівачем

21 червня 2017

Сьогодні водонагрівачі вже встановлені в багатьох будинках. Однак далеко не всі їхні власники мають знання про те, як правильно обслуговувати дані побутові пристрої.

Мова йтиме не про те, як видаляти з його поверхні пил. Обговоримо догляд за внутрішнім вмістом водонагрівача. Отож, водонагрівач, виявляється, потрібно чистити. Розберемося, як це робиться.

ПЕРЕВІРКА ВОДИ

Періодичність виконання чищення водонагрівача - як правило, один раз на рік або навіть на два. Зрозуміти, що прийшов час чистити водонагрівач допоможе наступне. Для цього потрібно злити з бойлера близько півлітра води й перевірити її колір. Червонуватий відтінок свідчить про наявність іржі на внутрішніх деталях, темний відтінок говорить про наявність шлаків. В обох випадках необхідна антикорозійна обробка.

Улаштувати перевірку води можна й іншим способом. Наповніть водою дві скляних посудини з кришкою, що загвинчуються. В одну налийте воду з бойлера, в іншу - із крана. У кожну посудину опустіть кілька сталевих цвяхів. 

Через кілька днів цвяхи у воді з крана покриються іржею. У воді з бойлера, якщо вона містить достатню кількість антикорозійного засобу, вони повинні залишатися блискучими. 

Якщо вам довелося спостерігати інший результат подій, у систему необхідно додати антикорозійний засіб. Важливо використовувати саме ту суміш, що вже є присутньою у системі. Якщо з якихось причин вам ця суміш не відома, краще повністю осушити систему та знову заповнити водою та інгібітором.

ВИДАЛЕННЯ НАКИПУ З НАГРІВАЛЬНОГО ЕЛЕМЕНТА

Періодично необхідно чистити водонагрівач і від накипу. Чим це обумовлено? Накип на тені має свій вплив на перегрів води, на збільшення споживаної електроенергії та теплоізоляцію термостата і тена.

Алгоритм дій такий:

- відключаємо бойлер від електромережі;

- перекриваємо подачу холодної води;

- відкриваємо кран розбору гарячої води;

- відкриваємо запобіжний клапан (якщо ручка для зливу не передбачається, його варто демонтувати);

- відкриваємо гайки, які втримують фланець;

- виймаємо фланець;

- акуратно видаляємо накип з тена вручну або за допомогою засобів, що чистять;

- можна видалити накип з бака, але лише злегка. Чому злегка? Накип на поверхні бака виступає в ролі додаткового захисту від корозії.

ІНШІ ПОКАЗАННЯ ДО ЧИЩЕННЯ ВОДОНАГРІВАЧА

У процесі роботи водонагрівач видає голосний шиплячий звук.

Вода з водонагрівача має специфічний сірководневий запах.

Водонагрівач довго нагріває воду або часто включається/відключається.

Щоб подовжити життя водонагрівачу, не нагрівайте в ньому воду більше чим на 60-70 градусів. Якщо прилад ви плануєте інтенсивно використовувати на максимальній потужності, будьте готові до того, що наростів і накипу на нагрівальному елементі й баці буде утворюватися набагато більше.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7902 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс