Арктотис - «ведмеже вухо»

22 травня 2013

Чарівна довгостеблова рослина, суцвіття якої завжди дивляться вниз, у перекладі з грецької йменується як «ведмеже вухо».

Арктотис гібридний
Арктотис гібридний

Сам же арктотис прийшов до нас з Південної Африки. Його досить великі суцвіття зовні чимось нагадують маленькі маргаритки та гербери. Його бутони відкриваються зі сходом сонця і закриваються із заходом. Але любуватися пишнотою великих і барвистих суцвіть арктотиса представляється можливим винятково в сонячну погоду, тому що в похмурий час ця квітка закрита від будь-чиїх очей. Та й у гарний ясний день він повноцінно розпуститься тільки в першій половині дня, потім починає потихеньку закриватися. Частково цей момент відбився і на популярності даної рослини. З нього все-таки продовжують робити чудові букети, але рідко зустрінеш даного представника сімейства складноцвітних зростаючим десь під вікном у дворі.

КВІТКОВА РОЗМАЇТІСТЬ

Найбільш широко розповсюдженими видами арктотиса серед 30 існуючих, можна виділити арктотис великий і арктотис гібридний. Серединка в арктотиса великого являє собою гармонічне сполучення трьох кольорів: блакитного в самому центрі та синього біля самого краю, а фіолетовий виконує роль роздільника. Усе, що відокремлює серединку від сріблисто-білих пелюстків настільки ніжної та чарівної квіточки - яскраво жовта облямівка з коричневими цятками.

А от арктотис гібридний може пишатися своїм достатком фарб, але при цьому серединка залишається одного і того ж забарвлення - чорна з блідо-жовтими цятками. Самі пелюстки бувають  жовтогарячого, білого, червоного, бузкового і жовтого кольору. Діаметр суцвіття арктотиса гібридного запросто досягає 10 см.

Серед достатку видів арктотиса не останнє місце займає й Арктотис короткостебловий. Якщо деякі види можуть досягати 80 см у висоту, то арктотис короткостебловий не виростає вище, ніж 15 см. Серединка даної квітки повністю жовта. Такого ж кольору і самі пелюстки, які на кінчиках мають трохи жовтогарячий відтінок.

ОСОБЛИВОСТІ ЦВІТІННЯ І РОЗМНОЖЕННЯ

Цвітіння у даного представника сімейства складноцвітних рясне і триває не менше трьох місяців. Арктотис досить добре виносить заморозки, що не перевищують 8 градусів морозу. Із заходом суцвіття закриваються і розкриваються вже зі сходом сонця.

Розмножується арктотис насінням, яке дозріває до кінця серпня. Але висаджувати саджанці в ґрунт можна не раніше, ніж наприкінці травня. Сходить арктотис досить швидко - на 12 день. Тому що дана рослина за своєю структурою напівчагарникова, відстань між саджанцями не повинна бути менше 25 см.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7305 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс