Братки. Умови мікроклімату і догляд

6 лютого 2013

Братки або фіалка триколірна (Viola tricolor) належить до сімейства фіалкових, що об'єднує більше п'ятисот одно- та багаторічних видів.

Більшість сортів, що культивуються, є багаторічними рослинами, але деякі морозостійкі та умовно-морозостійкі сорти вирощуються як одно- або дворічні рослини. За формою всі сорти можна розділити на прямостоячі або що стеляться.

Кожна квітка має два верхніх, два бічних і один нижній пелюстки, що біля основи утворюють порожню трубочку, так званий шпорець, у якому збирається нектар.

Цей нектар доступний тільки тим комахам, у яких є досить довгий хоботок.

На нижніх і бічних пелюстках більшості сортів братків присутні темні риски, що променями розходяться від центра квітки до її країв. Ці темні “вічка” поглинають ультрафіолетовий діапазон сонячних променів і створюють для комах-запильників особливий контраст у порівнянні з іншими квітами.

Садові сорти братків утворюють численну групу культурних форм і гібридів, що звуться ще фіалкою Вітрока (Viola Wittrockiana). Вони відрізняються особливо великими квітами та мають найрізноманітніше забарвлення. Квітки, що досягають іноді 10 см у діаметрі, мають на бічних і нижніх пелюстках особливо яскраві візерунки. Пелюстки закруглені та сильно перекривають один одного, у результаті чого вся квітка має круглу, пласку форму. Шпорець - дуже короткий.

Листя темно-зеленого кольору на довгих черешках, має форму від круглої до овальної, крупногородчасте. Біля основи кожного листочка знаходяться два прилистка.

Братки вирощуються в основному на клумбах. Однолітні рослини, вирощувані з насіння, садять щороку заново та після того, як вони перецвітуть, видаляють. Братки випромінюють легкий солодкуватий або нейтральний аромат.

За часом цвітіння братки можна розділити на дві групи: літні - розпускаються наприкінці весни та квітують все літо, зимові - розпускають свої пелюстки при гарній погоді наприкінці зими та ранньою весною.

Більшість сортів братків є невибагливими. Вони віддають перевагу сонячним, відкритим місцям. У півтіні братки почувають себе теж добре, але квітують не так пишно і яскраво. Ґрунт повинен бути живильним, пухким і вологим. У посушливий період необхідним є регулярний полив. Зів'ялі квіти потрібно відразу видаляти, у противному випадку рослина припинить цвітіння та почне зав'язувати насіння.

Розмножують братки насінням або живцюванням. Для цвітіння навесні посів насіння виконуюють у середині попереднього літа. Для одержання розсади, насіння сіють рядами на відстані 10 см у спеціальні ящики або у відкритий ґрунт. Уже через один-два тижні з'являються сходи, а ще через 15-20 днів їх пікірують і наприкінці літа пересаджують на постійне місце, де вони навесні зацвітуть.

При вирощуванні братків як однолітньої рослини насіння сіють для одержання розсади наприкінці зими. Для цього в ящики з пухким, вологим субстратом висівають насіння, присипають його зверху на півсантиметра землею і ставлять у темне місце. При підтримці ґрунту у вологому стані, а температури на рівні 18-24°С насіння проростає вже через 2-3 тижні. З появою сходів температуру необхідно знизити до 10-12°С та помістити ящик з паростками в освітлене місце. По закінченні трьох тижнів сходи пікірують і наприкінці весни-початку літа саджанці висаджують на постійне місце.

Розмноження братків живцями є ще простішим. На початку літа з дорослого кущика нарізають посадковий матеріал, зрізуючи бічні неквітучі пагони - черешки довжиною 2,5-5 см. Потім їх висаджують у притінку в суміш піску та торфу (1:1) неглибоко поруч один з одним. Субстрат після посадки поливають і постійно підтримують його у вологому стані. Приблизно через місяць у живців утвориться коренева система і їх можна пересаджувати на постійне місце. Цей спосіб розмноження братків анітрошки не шкодить рослині, з якої нарізаються живці. Навпроти, ця процедура омолоджує її, сприяючи кращому та більш тривалому цвітінню. З однієї дорослої рослини можна за один раз нарізати до десяти живців, а за літо повторити процедуру три-чотири рази.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7873 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс