Вчимося живцювати троянди

7 червня 2012

Способів розмноження троянд існує багато. Але для аматорського квітництва найбільше підходить дуже простий і надійний спосіб - живцювання троянд. Укорінення черешків можна проводити в ємкості з водою або в горщику із ґрунтом.

Укорінення живців троянд у воді.
Укорінення живців троянд у воді.

Нарізку живців краще робити перед цвітінням пагона троянди, коли відбулося забарвлення бутонів (не пізніше). При нарізці живців у більш пізній термін відсоток їхнього вкорінення знижується, а саме вкорінення займає більше часу.

Полягає метод розмноження троянд живцюванням у наступному: з куща зрізують пагін, а потім з його середньої частини нарізають живці з трьома бруньками. При цьому під нижньою брунькою черешка роблять косий зріз (під кутом 45 градусів), а над верхньою брунькою - прямий зріз. Нижній лист черешка видаляють повністю, а верхнє листя вкорочують до 1/3 поверхні.

УКОРІНЕННЯ ЖИВЦІВ ТРОЯНД У ВОДІ

Живці троянд ставлять у воду і поміщають у півтінь, у теплу теплицю. Використовуваний посуд і вода повинні бути чистими. Воду краще брати прокип'ячену: у сирій воді багато патогенних грибів, а в дощовій - синьо-зелених водоростей, які швидко розмножуються. Весь догляд за живцями троянд полягає в додаванні та зміні води.

Через 20-30 днів, коли у живців троянд з'являється коріння, їх висаджують в горщики з родючим ґрунтом.

Узимку вкорінені черешки троянд тримають у кімнаті на підвіконні (догляд за ними такий же, як при збереженні однолітніх саджанців кореневласних троянд).

Цей спосіб укорінення живців троянд має недолік - для утворення коренів у живців у воді недостатньо кисню. Черешки деяких сортів просто згнивають. Укорінення таких черешків у горщику із ґрунтом і піском проходить більш успішно.

УКОРІНЕННЯ ЧЕРЕШКІВ ТРОЯНД У ҐРУНТІ

При невеликій кількості черешків в’юнкі троянди можна вкорінювати в горщиках. Для цього нарізані живці троянд висаджують в горщики з родючим ґрунтом. Щоб черешок троянди не загнив, у центрі наповненого субстратом горщика потрібно зробити поглиблення (за допомогою товстої палички) і насипати в це поглиблення промитий річковий грубозернистий пісок. У цей пісок і потрібно посадити підготовлений черешок троянди, щоб він не торкався нижньою частиною родючого ґрунту. Посаджений черешок акуратно поливають і накривають скляною банкою, пофарбованою водоемульсійною фарбою.

Обов'язкова умова для вкорінення живців троянд - тривалий світловий день і достатня кількість м'якого освітлення (тому скло банки-теплички повинне бути пофарбоване або закрите світлопроникною тканиною); горщики з живцями троянд, що вкорінюють, у тінь ставити не потрібно.

Оптимальна для вкорінення живців троянд температура - 23-25 градусів. Поливають черешки в міру необхідності.

Після початку росту молодих пагонів троянд банку починають потроху відкривати. Але знімати з черешка банку остаточно можна тільки після того, коли переконаєтеся, що рослина вже має досить довге коріння.

Оптимальними умовами для вкорінення живців є температура повітря 22-25°С, вологість 80-90% і непряме сонячне світло. Перші два тижні вологість підтримують частими обприскуваннями. Необхідно, щоб листя на черешках було вологим.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 18261 Подобається: 8 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс