Життя після вигонки

16 січня 2013

Поширена думка, що після вигонки тюльпанів, нарцисів та інших квітів, а також суниці рослини потрібно викидати. Це досить марнотратно, особливо якщо сорт рідкісний і дорогий. Тим більше що такий посадковий матеріал можна відновити, висадивши навесні в ґрунт.

Що робити з «вигнаними» цибулинами, як їх дорощувати - залежить від типу квітки. Наприклад, сорти тюльпанів бувають низькорослими з короткими квітконосами. У таких рослин квітки доводиться зрізати разом з листям, не залишаючи нічого. Такі рослини рідко поливають і через три тижні викопують.

Середньорослі та високорослі сорти навіть після зрізання поливають і підживлюють доти, поки не пожовкне листя. Тоді підживлення припиняють і обмежують поливи. Освітлення ж повинно бути увесь час максимально можливим. Коли листя засохне або повністю пожовкне, цибулини можна викопувати. В останньому випадку, крім вигонкової цибулини, може нарости декілька дитинок.

До речі сказати, тюльпани – одні з найскладніших рослин при зберіганні після вигонки. Їхні цибулини можуть засохнути або відмерти потім, після посадки у відкритий ґрунт на відновлення. Тому цибулини вигнаних тюльпанів рекомендують зберігати при особливій температурі. Після викопування цибулини просушують протягом двох тижнів при температурі 24°С, потім місяць при 17-20°С і далі до висадження в ґрунт – при 14-15°С. Цей режим зберігання дозволяє зберегти цибулини до посадки в нормальному стані (вони не засихають і не рушають передчасно в ріст).

У відкритий ґрунт цибулини після вигонки висаджують у звичайні для тюльпанів строки. Надалі особливих відмінностей у догляді немає. Тільки намагаються посадити їх у найродючішу на ділянці грядку.

Але якщо цибулини використовувалися для ранньої вигонки, дорощувати їх потрібно три-п'ять років. У цей час вони можуть і не цвісти. Втім, якщо утворяться бутони, їх потрібно зрізати. Тільки через три роки такий посадковий матеріал можна знову виганяти.

Якщо плануєте їх вирощувати у відкритому ґрунті, все одно один-два роки треба не давати рослинам квітувати.

Набагато простіше зберегти нарциси. Їхні лусочки із запасними живильними речовинами живуть до 4 років. І вигонка не до кінця їх виснажує. Так що вони спокійно після неї пролежать до посадки і нормально відновляться.

Анемони, що переквітували, висаджують у відкритий ґрунт разом із грудкою землі та чекають, коли стебла засохнуть. Після чого бульби викопують, очищують від землі, старих коренів і зберігають до нової посадки.

Всі бульбоцибулеві є ослабленими після вигонки та не придатні для повторної. Їм потрібно відпочити рік-два, після чого захід можна повторити.

Ну а суницю за життя куща можна виганяти тільки раз. Справа в тому, що використовувати однолітні розетки недоцільно (не всі сорти здатні вигнати гарний урожай). Та й не завжди одноліткам вдається накопичити потрібний запас живильних речовин. А старше трьох років кущі є вже занадто старими, накопичили безліч хвороб і мають низьку врожайність.

Так що суницю виганяють на другий-третій рік. Після чого або викидають, або ще рік-два використовують для одержання ягід у відкритому ґрунті. Вирощувати з них посадковий матеріал нераціонально, занадто слабкими вийдуть розетки.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 12253 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс