Мишачий гіацинт

27 квітня 2012

Мускарі (Muscari), що у народі часто називають "мишачим гіацинтом" або "гадючою цибулею", зобов'язаний своєю назвою запаху, що віддалено нагадує мускус. Рід мускарі поєднує близько 60 видів цибулевих рослин 10-30 см висотою. У країнах колишнього СРСР виростає 20 з них, віддаючи перевагу степам, відкритим схилам гір серед чагарників і узліссям.

Майже всі види мускарів декоративні. Щільне гроновидне суцвіття з малюсіньких дзвіночків має приємний аромат. Найчастіше зустрічається синє забарвлення квітів, але є види з білими, фіолетовими і навіть ясно-жовтими квітками.

У садовій культурі найчастіше поширений мускарі вірменський, або колхидський (Мuscari armeniacum, М. Colchicum). Яскраво-блакитні квітки розміром близько 0,5 см кожна мають тоненьку білу облямівку по краю. Їхнє число в суцвітті - 40-50 штук. Верхні квітки безплідні, а нижні утворюють насіння, але розмножувати його легше дочірніми цибулинками, які зацвітають вже через два роки. Цвіте мускарі вірменський наприкінці весни в середньому 3-4 тижні. Цибулина 2,5-3 см довжиною і 1,8-2,2 см у діаметрі. Не менш популярні його різновиди, наприклад:

M. armeniacum f.alba з білими квітами;

M. armeniacum "Sapphire" з темно-синіми стерильними квітками, що не зав'язують насіння;

M. armeniacum "Fantasy creation" - махровий синьо-зеленого забарвлення з плавним переходом від одного кольору до іншого;

M. armeniacum "Blue Spike" - у суцвітті 150-170 синіх ароматних квіток. За рахунок подвійного та потрійного розгалуження кожної квітконіжки суцвіття виглядає дуже великим і пишним. Квітує цей сорт на 1,5-2 тижні пізніше, ніж вид. Насіння, як і "Сапфір" не зав'язує, але за рік формує до трьох цибулинок-дитинок.

Як і інші дрібноквіткові, мускарі чудово виглядають у квітнику або рабатці, а то і просто на невеликій галявинці перед будинком або газоні. Спосіб простий, але дуже декоративний - під час цвітіння створюється ефект маси - великої колірної плями.

Зимостійкі мускарі прекрасно ростуть у півтіні та на сонячних місцях. Єдине, що вони погано переносять, - це тривалий застій води, тому не варто висаджувати їх у низинах.

До ґрунту мускарі також не вимогливі, але при гарному догляді краще цвітуть і утворюють більші за розміром цибулини. Висаджують мускарі наприкінці серпня-початку вересня.

При підготовці ґрунту для посадки, а також восени корисно вносити органічні добрива - перегній і компост. У період цвітіння мускарі вимагають досить багато вологи, а в період спокою, навпаки, віддають перевагу сухому середовищу.

Розмножують мускарі численними дочірніми цибулинками, які висаджують на глибину 6-8 см на відстані 5-10 см одну від іншої. Пересадження рослин проводять раз на 4-5 років. Мускарі (за винятком сортів з безплідними квітками) прекрасно розмножуються самосівбою, але зібране насіння швидко втрачає схожість, тому при необхідності насінного розмноження їх висівають відразу після збору. Сіянці зазвичай зацвітають на 3-й рік.

Мускарі також можна використовувати для вигонки.

НАША ДОВІДКА:

Сімейство: гіацинтові (Hyacinthaceae)

Тривалість життя: багатолітник

Розміри: до 10-30 см у висоту

Розмноження: насінням та дочірніми цибулинами. Пересаджують раз на 4-5 років. Час посадки: літо, осінь.

Догляд: Добре росте і на сонці, і у легкій півтіні. Не переносить тривалого застою води. До складу ґрунтів невимогливий, добре реагує на внесення органічних добрив. У період цвітіння вимагає досить багато вологи, а в період спокою віддає перевагу сухому середовищу.

Стійкий до хвороб і шкідників.

   Переглядів: 8935  

Також у розділі «Декоративні рослини »

  • Шавлія - цілющий житель квітника

Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс